Machida Mezarlığı

Elimde kumanda televizyon kanalları arasında gezinirken NHK World adlı Japon kanalında 'Document 72 Hours' adlı bir belgesel dizisinin 'Jumokuso, Bir Kiraz Ağacının Altında Yatmak' adlı 2019 yılı Mart sonu Nisan başında çekilmiş bir bölümüne rastlıyorum.

Elimde kumanda televizyon kanalları arasında gezinirken NHK World adlı Japon kanalında "Document 72 Hours" adlı bir belgesel dizisinin "Jumokuso, Bir Kiraz Ağacının Altında Yatmak" adlı 2019 yılı Mart sonu Nisan başında çekilmiş bir bölümüne rastlıyorum.

 

İzledikçe anlıyorum ki, bu belgesel 72 saat boyunca çekimler yapılan Tokyo'nun banliyölerinden birinde bulunan Machida Mezarlığı'nı konu ediniyor, oraya ziyarete gelen insanları anlatıyor. 

 

Mezarlık peyzaj işleri yapılmış düzgün, planlı ve etkileyici bir ortam. Çevre duvarlarına yakın yerleri ile bir bölümünün ortası hemen altlarındaki toprak insan külleriyle görünmeyen mezarlar haline getirilmiş kiraz ağaçlarına ayrılmış.

 

Çekimler Nisan ayında yapıldığı için bu kiraz ağaçlarının hepsi çiçeklenmiş. Ağaç olmayan yerlerde de mermerden, sıralı, düzenli, uyumlu mezarlar var.

 

Yine izledikçe anlıyorum ki, onların ölü gömme anlayışları da mezarlık anlayışları bizimkine benzemiyor. Onların çoğu ölülerinin küllerini gömüyorlar. Gömerken ya bir küçük paket olarak önceden hazırlanmış yuvarlak boru şeklindeki ve kimi çok katlı yerlere yerleştiriyorlar ya da külleri belli bir yerdeki toprağa karıştırıyorlar.

 

Toprağa karışmış küllerin net tam belli bir yeri yok. Belgeselin sunucusu mezarlık ziyaretine gelen bir gruba "sizinki nerede yatıyor" diye sorduğunda tahmini belli bir alanı gösteriyorlar.  Ölüm yıldönümünde ziyarete geldikleri büyükannelerinin yerini tam olarak bilmiyor, bilmedikleri için de gülüyorlar. 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme