Madde Bağımlılığı

Madde bağımlılığı bireyin beden ve ruh sağlığını, sosyal işlevini bozacak düzeyde madde kullanma isteği ve bu isteğini engelleyememe durumudur. Keyif verici özellikte olan bütün maddeler bağımlılık yapmaktadır.

Madde bağımlılığı bireyin beden ve ruh sağlığını, sosyal işlevini bozacak düzeyde madde kullanma isteği ve bu isteğini engelleyememe durumudur. Keyif verici özellikte olan bütün maddeler bağımlılık yapmaktadır. Bağımlılık kısa sürede oluşur ve kişi her koşulda maddeyi alabilmek için yoğun istek duyar. Bağımlılık belli bir zamandan sonra tölerans geliştirir. Tölerans kişinin kullandığı maddenin dozunu arttırarak kullanması ve zamanının çoğunu madde arayarak geçirmesi durumudur. Kişide maddeye ulaşamadığı zamanlarda bazı bedensel ve ruhsal yoksunluk belirtileri oluşur. Kullanılan maddeye göre bu belirtilerde değişmektedir.

 

Bağımlılık Yapıcı Maddeyi Kimler Kullanır?

Madde kullanımı her yaşta, her cinste, her toplumda ve her sosyoekonomik düzeyde görülmektedir. Ancak çevre baskısı, kuşak çatışması, sosyal ilişkiyi geliştirebilme düşüncesi, ergenlik döneminin getirmiş olduğu bunalımlardan ötürü madde kullanımında en fazla ergenler risk altındadır.

 

Kimler Madde Bağımlısıdır?

Kişi kullandığı maddenin dozunu giderek arttırıyorsa ve maddeyi bıraktığında fiziksel ve ruhsal birtakım belirtiler gösteriyorsa bağımlı olduğu söylenebilir. Bağımlı kişinin aynı zamanda zararlı fiziksel ve ruhsal etkileri bildiği halde maddeye karşı sürekli alma isteği vardır.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme