Maddi ve Manevi Temizlik

Fatih Perihan'dan Kıssadan Hisseler...

Muhterem Müslümanlar

Temizlik, kişinin maddi ve manevi kirlerden arınması, iç ve dış dünyasının temiz olması demektir. Dinimizde temizlik, bir kısım ibadetlerin şartı olduğu gibi, sağlıklı yaşamanın da bir gereğidir. Allah sevgisini kazanmaya vesiledir. Kur'an-ı Kerim'de "Oku" fermanından sonra"Elbiseni temiz tut"(1)ayetinin nazil olması,  Hadis-i Şerifte de, "Temizlik İmanın yarısıdır"(2) buyrulması, İslam dininin temizliğe verdiği önemi belirtmektedir.

 

Kıymetli İnananlar

Sağlığın korunmasında temizliğin rolü çok büyüktür. Vücudumuzu mikrop ve bakterilerden koruyabilmek için; yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması, dişlerin fırçalanması gerekir. Bu önemli davranışlar Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)'den bizlere şöyle aktarılmaktadır. "Yemeğin bereketi yemekten önce ve sonraki yıkamalardadır"(3)"Misvak ağzı temizler, Rabbi hoşnut eder"(4)

 

Aşırı kilo, diyabet, koah gibi yaşam kalitesini düşüren hastalıkların önlenmesi noktasında dikkatli beslenmek, zararlı yiyecekleri ve içecekleri tüketmemekte önemli bir ilkedir. Efendimiz bir hadislerinde bizlere şöyle uyarıda bulunmaktadır. "İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekiyorsa üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefes alıp vermeğe bırakmalıdır."(5)

 

Değerli Müslümanlar

Dünya ve ahiret mutluluğumuzda maddi temizlik kadar manevi temizlikte önemlidir. Manevi temizlikte ilk adım tövbedir. Çünkü tövbe manevi kirlerden arınma vesilesidir.  Abdestimiz, guslümüz, namaz kılmak için bedenimizi, elbisemizi ve namaz kılacağımız yeri temiz tutmamız, namazımız, orucumuz, zekâtımız, haccımız, Kur'an-ı kerim okumamız hepsi birer manevi arınmadır. Yüce Rabbimizde bizi, tövbeye, iman etmeye ve Salih ameller işlemeye çağırmakta ve bizlere şöyle müjde vermektedir.  "Ancak tövbe ve iman edip iyi işler yapanlar başkadır. Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır; engin merhamet sahibidir."(6)

 

Kıymetli Müminler

Maddi kirlerden temizliğe riayet etmekle, dengeli beslenmekle, zararlı alışkanlıklara müptela olmamakla, manevi kirlerden ise tövbe ederek, Rabbimizin emirlerine uyarak, yasaklarından kaçınarak arınacağız. Hayatımızı yaşanmaz hale getiren, kanser, diyabet, koah gibi hastalıklara sebep veren kötü ve zararlı alışkanlıklardan, duygularımızı kirleten yanlış söz ve davranışlardan uzak duracağız. Yüce Rabbimizin ayetiyle yazımı sonlandırıyorum. "…Şüphesiz ki Allah, çok tövbe edenleri sever,  çok temizlenenleri sever"(7)

 

Dinimizin emrettiği temizlik, maddi ve manevi olmak üzere iki kısma ayrılır. Maddi temizlik insan vücudu, elbisesi, yemesi-içmesi gibi dünyanın maddi hayatı ile ilgili hususlardan her türlü kirden, pislikten ve mikroptan arınması, uzak durması demektir. Bu hususta Kur'an-ı Kerimde; "Elbiseni de daima temiz tut." (4) buyrulması kılık kıyafet temizliğine verilen önemi, "Ey insanlar! Yer yüzünde helal ve temiz olmak şartı ile yiyiniz."(5) buyrulması da gıda temizliğine verilen ehemmiyeti ifade etmektedir. Resulullah (S.A.V) efendimiz; "Elbiselerinizi de yıkayınız. Misvak kullanınız. Derbeder ve dağınık değil temiz olunuz." (6) buyurarak kibir vesilesi olmamak kaydıyla temiz ve düzgün giyinmenin önemine işaret etmiştir. Başka bir hadisi şerifte ise; "Vücudunuzu temizleyin ki Allah'u Teala sizi pak eylesin." (7) buyrulmuştur. Temizliğin ikinci kısmı olan manevi temizlik ise, dinimizin yasakladığı bütün kötülüklerden ve kötülüğe sebep olan şeylerden uzak kalmak, kalbimizi iyi ve faziletli olan şeylerle meşgul etmektir. Emredilen ibadetleri yerine getirmek, riya ve gösterişten uzak durmak, haramdan ve yasaklardan kaçınmak temizliğin bir diğer manasıdır. Dinimiz maddi ve manevi temizliği emrederken sağlıklı bir dünya hayatını, saadetli bir ahiret yurdunu hedef almıştır. Şunu bilmek lazımdır ki temizliğin en güzel şekli denimizde görülmektedir. İslam zorluk değil kolaylık dinidir, tehlike değil emniyet ve temizlik dinidir. Temizliğe riayet etmemek ve insan bedeni için zararlı şeylerden kaçınmamak başta kanser ve benzeri hastalıklara sebep olup insanın sağlıklı ve huzurlu bir hayat yaşamasına engel teşkil etmektedir. O halde ferdi ve içtimai hayatımızda temizliğe azami derecede önem vermeliyiz. İbadet anında olduğu gibi, toplum içinde de herkesin hoşgörüsünü kazanacak şekilde temiz olmaya özen göstermeliyiz. Bilmeliyiz ki temiz insanlar, Allah katında olduğu gibi insanlar yanında da itibar sahibidirler.

Bakmadan Geçme