Maden Kazası Sonrası Gözler OSB'lere Çevrildi
Manisanın Soma içerisinde meydana gelen maden kazasından sonra gözler Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerine (OSGB) çevrildi.
Manisa’nın Soma içerisinde meydana gelen maden kazasından sonra gözler Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’ne (OSGB) çevrildi. As VanNet OSGB Genel Müdürü Vahdettin Karahan, "Bizim iş sağlığı ve güvenliği tedbirini anlatmada problemimiz var. İnsanlar bunu önemsiz görüyorlar" dedi.
Soma’daki maden kazasından sonra gözler, 2014 yılı itibariyle yürürlüğe giren İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu’yla birlikte tehlikeli işletmelerde iş güvenlik uzmanı ve iş yeri hekimliği bulundurma zorunluluğu ve bunu yürüten Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine çevrildi.
Van’da hizmet veren As VanNet OSGB Genel Müdürü Vahdettin Karahan, Soma’daki maden kazası faciasını değerlendirerek, meydana gelen kazaların yüzde 88’inin önlenebilir kazalar olduğunu söyledi. Karahan, “Yani kazaların yüzde 88’ini biz önleyebiliriz, engel olabiliriz. Bu oran tabii büyük bir oran. Yüzde 2’si de önlenemeyen iş kazalarıdır. Soma’da benim ilk gördüğüm şey, vardiya değişimindedir sıkıntı. Yani siz vardiya değişimlerini, bir vardiya iş başında çalışırken diğer vardiyayı çalışma sahasına, özellikle madenlerde olduğu gibi kapalı alanlara gönderemezsiniz. Bir vardiya işi bırakıp diğer vardiyanın işe başlaması gerekiyor. Tabii işi bırakan vardiyanın da çalışma sahasını terk etmiş olması gerekiyor. Ayrıca kazada bir yangın olduğu hususu var. Yangın çıktıysa elektrik aksamından çıkmıştır. Bu tür sistemlerin kesinlikle yanmaz malzemeden oluşması gerekiyor. Trafoların ve tesisatın yanmaz malzemeden olması gerekiyor ve madenlerde kıvılcım çıkarmayan sistemler kullanılmalıdır” dedi.
Karahan, Van’daki iş yeri sağlığı ve iş güvenliği hususunda sıkıntı yaşadıklarını da belirterek, işverenlerin bu işi hafife aldıklarını ifade etti. Karahan, “Bizim sorunumuz tepeden başlıyor. Yani mevzuatı yapandan başlıyor, oradan işverene geliyor. Bizim iş sağlığı ve güvenliği tedbirini anlatmada problemimiz var. Biz bunu insanlarımıza anlatamıyoruz, işverenlerimize, çalışanlarımıza anlatamıyoruz çünkü insanlar bunu önemsiz görüyorlar. Uygulamadaki bir diğer sıkıntı da bizim hem işi denetleyen, gözetleyen kurum olmamız, bir de bu hizmeti verdiğimiz firmalardan maddi karşılığını, yani o parayı firmalardan almış olmamız, bu işi onların gözünde biraz daha önemsiz kılıyor. Van’da iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alan firmalarımızın oranı yüzde 20, yüzde 25’i aşmaz. Bu oranın yarısı da herhangi ceza ödemeyeyim, cezadan ben kaçayım da öbürü ne olursa olsun şeklinde düşünen işverenlerimiz var. Bu bizi ziyadesiyle üzüyor. Olayın maddi boyutundan çok vicdani ve insanların can güvenliği daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ben hem çalışanlardan hem de işverenlerden isteğim şu, işveren ve çalışanların buna daha fazla önem vermelerini ve ciddiye almalarını istiyoruz. Buradan Soma kazasında hayatını kaybeden emekçi şehitlerine Allah’tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyorum” şeklinde konuştu.