Mahkeme Köprülü Kavşak İnşaatını Durdurdu

Edremit'te inşaatı süren yeni Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları ile Van Gölü sahilinden geçen ana yol arasında bağlantı sağlamak üzere yapımına başlanan köprülü kavşak yapımının durdurulması için açılan davayı görüşen Van 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Hacı Yılmaz

Edremit Kıyıcak Mahallesi sınırlarında inşaatı süren yeni Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları ile ana yol arasında bağlantıyı sağlamak üzere yapımına başlanan köprülü kavşak yapımı mahkemelik oldu.  Köprü kavşağın yapımına tepki gösteren vatandaşlar yürütmenin durdurulması için dava açtı.

KONUT SAHİPLERİ  DAVA AÇTI

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yeni hizmet binası ve lojmanlarına göl kıyısından geçen ana yoldan bağlantı sağlamak üzer göl doldurularak yapımına başlanan köprülü kavşağa tepki gösteren, Cemal Demir, Fatih Irak, Baran Özkaçmaz, Şakir Deger, İbrahim Koyuncu, Faysal Değer, Turan Cacim, Ahmet Kandaşoğlu, Feridun Irak, Zahir Kandaşoğlu, Osman Cacim ve Nurettin Gözütok avukatları Kemalettin Türkmen aracılığıyla Van 3.  İdare Mahkemesi'ne açtıkları dava sonuçlandı.

HEMZEMİN KAVŞAK YAPILSIN

Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine açılan dava dilekçesinde kavşağın ÇED raporunun olmadığı, Van Gölü'nün 53 metre doldurulmasıyla köprülü kavşak yapılmasının zorunluluk olmadığı, projenin imar düzenlemesi yapılmadan uygulanamayacağı, projenin kavşak düzenlemesi ve kamulaştırma sınırının düzeltilerek revize edilmesi gerektiğini belirtilen teknik bilirkişi raporuna ve Mimarlar Odası'nın köprülü kavşak yapılacağı öngörülen alanda ulaşımın kent estetiği ve maliyet açısından hemzemin kavşağın daha sağlıklı olacağı görüşü ile Edremit Belediyesi'nin inşaatla ilgili kendilerine bilgi verilmediği, köprülü kavşak yerine hemzemin kavşak yapılaması görüşlerine yer verildi.

OY BİRLİĞİ İLE KARAR VERİLDİ

Van 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin oy birliği ile aldığı kararda dava konusu projenin mevzuat hükümlerine uygun hazırlanmadığı ve mülkiyet hakkının özünü doğrudan etkileyeceği belirtildi.

Kararda , "Dava konusu yol projesinin dava konusu parselin sınırlarına girmediği halde kamulaştırma sınırının geniş tutulduğu, mevcut yapılaşmayı ve bahçe düzenini korumak adına kamulaştırma sınırının değiştirilmesi gerektiği, Dava konusu yol projesi kapmasındaki bağlantı yoluna ait doldurma ve köprülü kavşak yapımının bulunmadığı, onaylı 1/1000'lik imar planı bulunmadan sahil doldurma ve köprülü kavşak yapımını ihtiva eden projenin yapılamayacağı, Van Gölü'nün yaklaşık 53. M. Doldurulmasıyla yapılacak olan köprülü kavşak yapılmasına ilişkin projenin bir zorunluluk olmadığı ve ayrıca yapılabilmesi için ÇED Raporuna gereksinim duyulduğu, dava konusu projenin kavşak düzenlemesi ve kamulaştırma sınırının düzeltilmesi ile revize edilmesi gerektiği, görüş ve kanaati belirtilmiş olup, bilirkişi raporu mahkememiz kararına da esas alınabilir nitelikte olduğu görülmüştür. Bu durumda, uyuşmazlık konusu projenin, dava konusu parselin sınırlarına girmediği halde kamulaştırma sınırının geniş tutulduğu, sahil doldurma ve köprülü kavşak yapılmasını içeren Projenin yapılabilmesi için 3621 sayılı kıyı kanunu uyarınca gerekli olan onaylı imar planının bulunmadığı, bu nedenle yapılan projenin şehircilik ilkelerine, kamu yararına, planlama tekniklerine ve 3621 sayılı yasa hükümlerine, uygun olarak hazırlanmadığı bilirkişi incelemesi ve yapılan keşif sonucunda anlaşıldığından projenin revize edilmesi istemiyle yapılan itiraz başvurusunun cevap verilmemek suretiyle reddedilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan, dava konusu projenin mevzuat hükümlerine uygun hazırlanmadığı ve mülkiyeti hakkının özünü doğrudan etkileyeceği açık olduğundan, projenin uygulanması durumunda davacılar yönünde telafi güç ve imkansız zararların oluşa bileceği de tabidir. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içersinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi" ifadelerine yer verdi. 

GÖL MANAZARLI KURUMLAR

Öte taraftan Edremit TOKİ afet konutları önünde vatandaşlar için park, yeşil alan, spor alanı, ilçe meydanı, ilçe tören alanı olarak ortak amaçlarla kullanılması gereken parselde göl münazaralı beton hizmet binalarının yapılaşması bütün hızıyla artarak devam ediyor. Yapımı devam eden Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün göl manzaralı beton sarayının kasım ayında hizmete girmesi bekleniyor. Aynı parselde daha önce kültür hizmetleri için ayrılan alanın iptal edilerek Edremit İlçe Tarım Müdürlüğü'ne göl manzaralı hizmet binası yapımı için tahsis edilmesi vatandaşların tepkisine neden oldu. İlçe Tarım Müdürlüğü tahsis edilen alanda göl gören hizmet binasının yapımına başladı.

BETONLAŞMA SON BULSUN

Vatandaşlar haklı taleplerini önemsemeyen, vatandaşı ikinci planda düşünen, Edremit'tin doğasını betonlaşmayla tahrip eden yapılaşmanın durdurularak kurumlara  göl manzaralı özel alanlar tahsis eden yanlış planlama anlayışının son bulmasını istiyor.

Bakmadan Geçme