MariAntuanette ve Donald Trump

Rivayete göre Kraliçe MariAntuanette, ayaklanan Parislilerin haykırışları Versay Sarayına ulaşınca nedenini sorar ve o meşhur “ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” lafını eder. Ne kadar doğruydu bilemeyiz ama Kraliçeye atfedilen sözler; o günden bu yana, bir yanıyla sistemin efendilerinin halkın durumundan ne kadar bihaber olduklarının, bir başka yanıyla da bön bir cehaletin örneği olarakyaygın bir şekilde kullanılagelmiştir.

Coronavirüs salgınının ABD’yi vurmaya başladığı günlerde,Trump’ın sarf ettiği “Hastalara dezenfekte ilacı enjekte edelim” şeklindeki sözleri ise, MariAntuanette’nin yukardaki sözlerinden daha da vahim bir anlayışın ifadesidir.

Aslında Trump’ın sözleri,bir gerçeğin dışavurumudur. Vaşington’un, Jefferson’un, Lincoln’ün ve Roosvelt’in oturduğu koltukta bugün Trump gibi bir şahsın oturması, gerçekte ABD’nin içinde bulunduğu durumun aynası olmaktan başka bir şey değildir.

Gerçek; ABD’nin, çökmekte olan bir sistemin en başta gelen temsilcisi olmasıdır.

ABD’deki durum;

-George Floyd’un öldürülmesi üzerine, arkada kalan onyıllarda CIA’nın çeşitli gericive bölücü terör örgütlerini kullanarak gelişmekte olan dünya ülkelerinde yarattığı manzaraları ABD, kendi içinde yaşamaya başladı. Bir farkla: Bu isyanı kışkırtan bir “dış güç”yok! Amerikan halkı, Trumpyönetiminin salgın karşısındaki tavrının çarpıcı bir şekilde ortaya koyduğu halk düşmanı politikalarına karşı ayağa kalktı. Floyd’un katli, bardağı taşıran damla oldu.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme