MARTILAR VAN BALIĞI GÖÇÜNÜ ENGELLEDİ

Erciş Balık Bendi mevkiinde yer alan Deli Çay'da üreme döneminde suyun akışının tersine yüzen Van Balığı'nın görsel yolculuğu martıların akınına uğradı. Vatandaşlar sürüler halinde akın eden martıların Van balıklarını canlı yutmasını şaşkınlık içinde izlediler.

Hacı Yılmaz

 

Türkiye'nin en büyük gölü, Vanlıların Van Denizi olarak tanımladıkları Van Gölü'nün sodalı ve tuzlu sularında yaşayan endemik tür olan Van Balığı'nın her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında yumurtalarını bırakarak üzere üremek amacıyla sürüler halinde Van Gölü'nü besleyen akarsulara akını bu yılda ilginç görüntülere sahne oluyor. Göçü yakından izlemek, fotoğraf, video ve resim çekmek üzere Erciş Balık Bendi mevkiinde yer alan Deli Çay'a akın eden vatandaşlar martılar ile balıklar arasında yaşam mücadelesinin çarpıcı görüntüleriyle karşılaştılar.

BALIKLAR GÖLÜ BESLEYEN 111 AKARSUYA TERSİNE GÖÇ EDİYOR

Van balıklarının Van Gölü çevresinde göle dökülen 111 akarsuya yumurtalarını bırakmak için yaptıkları muhteşem göç binlerce martının avlanma engeline takıldı. Deli Çay'da suyun göle akıntısının tersine göç eden Van balıkları martıların akınına uğrayınca yüksekliklere sıçrayamadı. Çayın kenarında bulunan kayalıklar arasına toplu olarak sığınan balıkların korunma mücadelesi martılara yem olmalarını engelleyemedi.

ŞAŞKINLIK İÇİNDE İZLEDİLER

Balıkların doğal gösterisini izlemek üzere Deli Çay'a akın eden vatandaşlar balıkların martılar karşısında savunmasız kalarak canlı yem olmalarını şaşkınlık ve birazda üzüntüyle izlediler. Kimi vatandaşlar martılara el kol hareketleriyle tepki gösterirken bazı vatandaşlar da martılara karşı önlem alınması gerektiğini ifade ettiler.

MARTILARIN AVI DOĞAL DÖNGÜ

Martılar ile balıkların mücadelesini izleyen Nedim İlkçi, balıkların martılara canlı yem olmasının ilginç olmakla beraber eko sistem içinde doğal olduğunu, yumurtlama döneminde binlerce ton balığın avlanmasının anormal bir durum olduğunu ve buna tepki gösterilmesi gerektiğini belirterek, Van ve yöresinde martılar "Balık udan (yutan)" deyiminin de martıların balıkları canlı yutmasından kaynaklandığını ifade etti.  

BİNLERCE VATANDAŞ İZLEDİ

Martı sürülerinin balıkları avlaması nedeniyle doğal gösteri gerçekleşmemesine rağmen, onlarca fotoğraf sanatçısı, belgeselci fotoğraf makineleri, su altı kameralar ile Van balığının yaşam mücadelesini ve göçünü görüntülerken, binlerce vatandaş Erciş Deliçay'da balıkların şovunu meraklı bakışlar içinde izlemeye çalıştı.

VAN'I ÇOK BEĞENDİK

Van'ın tarihi ve doğal güzelliklerini görmek ve gezmek üzere İstanbul'dan Van'a ilk defa geldiklerini belirten Sami ve Dilek Sarışık çifti Van'ı çok beğendiklerini, Van Kalesi, Eski Van Şehri, Gevaş Selçuklu Mezarlığı, Akdamar Adası, Edremit Kalesi ve bahçeleri, Van Kedi Evi, Bendi Mahi Şelalesi, Şeytan Köprüsü ve çarşıyı keyifle gezdiklerini, Van yemeklerini özellikle keledoş, ayran aşını ve Van pastasını çok beğendiklerini, balıkların tersine göçünü ve martıların balıkları canlı avlama anını yakından izleme şansı bulduklarını kaydederek Van'a gelmekten çok mutlu olduklarını ifade ederek, Van'ın Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken şehirler arasında yer aldığını ifade ettiler.

Bakmadan Geçme