MAVİ ŞEHRİN KALEMLERİ
Şairler yazarlar Vansesi'nin Mavi Şehrin Kalemleri sayfasında buluşuyor.
Van, Kitabın Öyküsüyle Büyülendi
Mustafa Işık
Değerli Vanlılar, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Van Kitap Fuarı, 07 Aralık 2018 tarihinde saat 14.30'daki resmi açılış töreninin ardından kitapseverlere kapılarını açtı. Organize Sanayi Bölgesi Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuara birçok ilden 150 yayınevi ve 150'den fazla yazar, ikinci kez Vanlı okuyucularıyla buluştu. 10 gün boyunca 10.00-17.00 saatleri arasında açık olan kitap fuarına ülke genelinde tanınan, eserleri okunan 150'nin üzerinde yazar ve araştırmacı ile Van Şairler ve Yazarlar Birliği (VAYAB) bünyesinde bir araya gelen 65 Vanlı şair-yazar da kitapseverlerle buluşup söyleşi ve imza günleri düzenledi.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Van Şairler ve Yazarlar Birliği, kendi imkânlarıyla ve Büyük şehir Belediyesinin de destekleriyle 65 Vanlı şair, yazar ve araştırmacıyı Vanlı hemşerilerimizle bir araya getirdi. Van'da ilk kez 65 yazar ve şairi bir araya getiren VAYAB, bu vesileyle kentimizin eğitimine, kültürüne, sanatına, sosyalleşmesine destek olmaya devam edeceğini göstermiş oldu.
Geçen yıl ilki düzenlenen fuarı yaklaşık 150 bin okuyucunun ziyaret ettiği açıklanmıştı. Bu yıl sayının 250 bin olduğu açıklamalarda öğrendiğimiz bilgidir. Bu sayı da-yetmez, ama evet-sloganıyla Van için güzel bir kültürel gösterge oldu.
Van Şairler ve Yazarlar Birliği, standında kurdurduğu 'Kitap Bağış Kumbarası'nda kitapseverlerin bağışıyla biriken binlerce kitap, köy okullarının kütüphanelerinin zenginleşmesine katkı sunma adına fuarın en büyük kazanımlarından biri oldu.
Sevgili okurlar, kitaplar tükenmeyen sermayedir, bizleri en uzağa götüren gemilerdir en güzel öykülerdir..Biliyoruz ki, kitap fuarlarının eğitime, kültüre, kentimize ve kentliye sonsuz katkıları vardır. Van Valiliğimiz ve Van Büyükşehir Belediyemizce yılda bir düzenlenen fuarın yanı sıra; her yıl farklı bir tarihte Van Kitapları ve Yazarları Fuarı'nın da hayata geçmesini, eski Tekel binasının da Van konulu kitap, yazılı, sözlü, görsel belge ve dokümanın bir arada bulunduğu Van Kent Kütüphanesi olarak kentimize kazandırılması ve Vanlı Şair ve Yazarların -Vanlı okurların kullanımına tahsis edilmesi arzumuzdur.
Bu tür fuarlarda Vanlı yazar ve şairlere; Van ile ilgili kitapları olan yerli ve yabancı yazarlara, araştırmacılara daha çok imkân sunulmalıdır. Bu tür etkinlikler kentimizin kültür hafızası, geleceği, birikimi adına önemli bir oluşumdur.
Fuarın gerçekleşmesinde emeği geçen Van Büyükşehir Belediyesine, Van Valiliğine, Van Şairler ve Yazarlar Birliği (VAYAB) Başkan ve üyelerine; Vanlı hemşerilerimiz adına ve kitapseverler adına teşekkür ederim.
Bir Fuarın Ardından
Fuat Arpa
Van Kitap Fuarı Van Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Eylül Fuarcılık tarafından organize edildi. Doğrusunu isterseniz bu yıl ikincisi yapılan Van Kitap Fuarı daha önceki yıllarda Van'da yapılan kitap fuarlarından oldukça farklıydı.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki Van Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanda yaptığı çalışmaları takdirle karşılamak lazım; ancak insanın elinin değdiği her yerde bazı noksanlıkların bulunabileceğini de kabul etmeliyiz.
Mesela fuar alanında yayınevi çeşitliliğinin az olması dikkat çekiyordu. Fuar için servis uygulaması daha sık saatler şeklinde düzenlenebilirdi. Yine en önemli noktalardan birisi Vanlı Şair ve Yazarlar için ayrılan standın gerçekten yetersiz oluşuyordu. Gerçi bunun için belediye yetkililerinin de ileri süreceği gerekçeler olabilir; ancak fuarda zaman geçirmiş biri olarak Vanlı Şair ve Yazarların ve gerekse onların standını ziyaret eden kitapseverlerin ve sanat dostlarının çok rahat bir ziyaret ve alışveriş yaptığını söylemem zor.
Van kültür havzası bu tür organizasyonların yapılması için oldukça hazır ve uygundur. Bu bağlamda sadece belediyelerin değil aynı zamanda üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin ve özellikle Kültür Turizm Müdürlüğünün de çeşitli etkinlikler düzenlemesi faydalı olacaktır. Örneğin Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi arasında yapılan bir protokol gereği bu yıl TÜBİTAK öğrenci araştırma projeleri yarışmalarının sonucunda yapılacak serginin Fuar alanına taşınması kararı oldukça yerindedir.
Ayrıca Kültür Müdürlüğü, belediyelerimiz ve üniversitelerimiz kültür ve sanat faaliyetlerine destek vererek ulusal düzeyde etkinlikler düzenleme hususunda da rol alabilirler. Kimse arz ve talep konusunda şair ve yazarları kamuda çalışan görevli memurlar ya da bürokratlarla aynı zannetmesin, şair ve yazarlar popülist ve oportünist hedefler peşinde değildirler. Dolayısıyla onların üretimlerini değerlendirmek biraz da toplumu oluşturan diğer katmanların görevi olmalıdır. Bu anlayışla hareket edilirse kültür hafızamızda sanatın ne kadar etkili olduğu görülecektir.
VAYAB yani Van şair ve Yazarlar Birliği daha dün küçük bir topluluk için bugün Van'da birbirinden farklı ve özellikli etkinliklerle gittikçe etki alanını genişletmektedir Şüphesiz bunda bu Birliği oluşturan sanatçıların emeği kadar bu emeğe değer veren gönül ve sanat insanlarının da çabaları vardır. Ümit ederiz ki kültürün ve sanatın kadim kentlerinden biri olan bu topraklarda gelecek zaman dilimlerinde de yeni kuşakları saracak kalıcı etkinlikler devam etsin.
Kesik soluğum
Mervenur Biçer
Kayıp yolcusuyum hayatın
Biten her zamanın gölgesiyim
Her doğan günüm bir kardelen
Her akşam gözlerimde batar güneş
Hatıralarımda boğulmuş sevgiler
Karanlıklarımı öper
Bana bir kapı aç ey sevgi
Ellerimden tut, beklentisiz
Dünyaya sığmaz oldu hislerim
Yıldızlarla birim seni beklerken
Hasretimi köreltti yarım uykular
Hırpalayıp durdu beni, beni rüyalar
Yalnızlık yüreğimde soğuk sis
Sarıl bana ve korkuyu saçlarına ör
Ey ruhumun müzelerinde saklı sır
Kesik solukların içindeyim
Kardeş kavgasında arardım seni
Gözlerinde tutsak olmuşken
Yağmuru kucaklayan alevler gibisin
Can versin ruhum, sararken seni
Tütüne hasretliğim çığlık çığlığa
Duramam artık buralarda
Sonsuz bir fırtına ol da
Dalgaların savaşmadığı bir yere
Ölü denizlerin kıyısına sür beni
Sadece gökyüzünün kahkahası
Tırmalasın kulaklarımı
Ah, ne olur al beni ey sevgi
Yağmur ıslatmıştır yanaklarımı
Kesik soluğumu üşenmeden öp
Beni benden uzaklara götür
Baksana, buruk hüzünlerime
Yağmur olup gözlerime konuyor
Hasret doğuran bulutların sancısı.
Bir gökyüzü
Hilal Durna
Bir gökyüzü düşün,
Alabildiğine mavi ve kızıl
Ve olabildiğine uysal
Sesler yükseliyor yağmuruna
Alabildiğine sırılsıklam
Bir okyanus düşün,
Kabuklarının maviliğinde
Peş, peşe koşan dalgaları
Uçsuz derinliklerden
Bir rüzgâr düşün,
Senfonisi sessizliğinde
Her insan ona bırakılmış bir nota
Dokunuyor tıkırtısına sessizliğin
Geçiyor hissiz kuytulardan
Bir sonbahar düşün,
Yapraklarında hüznü
Ve veda busesi kelebek kanadında
Mutluluk, çamurdan bir dünya
Alabildiğine rengarenk
Ve yaprağın son kez göz kırpışı
Gökyüzü maviliğinden
Bir dava düşün,
Mahkûmu yargıç olan
Ötesi gerisi yok bir piyon var,
Son karede hapsolunan
Halbuki derindir hiçlik ve özgürsün
Kesilmiş sesler, artık haybeye yaşam
Mahkum özgür ve yargıç sende
Son kez bir çocuk düşün
küs düşmüş yüreğinden
Kızıla çalınan gün,
Yağmuru beklemekte
Son kez bakmaya kararlıyken
Bir yağmur tanesi teninde
Dilinde bir alfabe usulca mırıldanır
Rüzgara eş bir ıslık çalar gün
Uzak yolculuklar artık sıradan
Bir umudu daha bitirir
Biten günün ardında
Ulaşamamış rüzgarlara çalan ıslık
Umudu bulamadan tükendi alfabe
Küskün gidiyor yüreğinden
Baştan aşağı sırılsıklam titi
Bana artık gel de
Gidemem ki senden
Van
Abdülmuttalip Çakır
Nazlı diyardır Van, görebildiğince mavidir,
Kimse bilmez, kimse gitmez, saklıdır!
Yaralıdır, dertlidir, söyleyemez, gururludur!
Yazları ayrı, kışları karlıdır Van!
Ah tamaradan bu yana, aşıklar şehridir!
Denize benzetilir sevgili, ada da gezdirilir!
Kuş sesi, su sesi, vapurun o güzel sesi, aşık olur insan!
Denizinden, adasından, iskelesinden tatlıdır Van!
Medeniyetlere ışık, devletlere başkent olmuştur!
Tarihin resmidir, geleceğin umududur Van!
Hoş sohbet, sıcak bir demlik çay Vanlının icadıdır!
Edremit'i ayrıdır, Bahçesaray'dan ayrıdır Van!
Mezopotamya'nın çeşmesidir, Van hayattır!
Cennetten bir köşedir adeta, herşeyden biraz!
Güneşi bulur getirir her sabah, kuşları peşine takar!
Sütünden, balından, cevizinden tatlıdır Van!
Ereğin serin rüzgarları, şehri bir hoş eder!
Vanlının hoş sohbeti, ondan mıdır? Bilinmez!
Kapısından girdiğin esnaf, ilk çay ister, satmadan önce alır seni!
Vanlısı ayrı, Van'ı ayrı güzel!