Mayına basıp durmak

Bir çok Amerika yapımı, aksiyonu bol filmlerde görmüşsünüzdür. Askerin biri  veya özel operasyon timi mensubu arazide ilerlerken birden mayına bastığını fark eder ve durur,  ayağının altındaki mayın en ufak bir olumsuz harekette patlayacak, hem kendisi hem'de etrafındakiler parçalanacaktır. Kıpırdamadan durabilirse patlamaz ama nereye kadar? Arkadaşı mayının üzerinden en az zayiatla kurtarmak  için arkadaşları seferber olurlar. Çok titiz ve özenli çabalar sonucu en asgari zararla mayından kurtulurlar.
Malesef bizim ülkemizin çözüm sürecide aynı sahnelere benziyor, mayına bastık kıpırdamadan duruyoruz ama nereye kadar? Başbakan terör unsurlarının % 15'nin ülke toprakları dışına çıktığını açıkladı. Diğer bilinen % 85'de  daha rahat bir ortamda gün geçirmekte. Nitekim sürece zarar veremez denilen bir çok olayda patlak vermeye başladı. Bu olaylar nereye kadar sürece, çözüme zarar vermeyecek?  Bunun ölçüsünü kim verebilir ki?  Dört kişiyle başlayan gezi parkı olaylarının nelere mal olduğunu gördük.  Tam da bu aşamada BDP Eş Başkanı hükümeti adım atmaya yönelik çabaları hızlandırmak, baskı altına almak için şehirlerde yürüyüş eylemleri yapacaklarını açıkladı. Umarım bundan vazgeçerler. Sonuçları çok vahim  olabilir, çözüm treni raydan çıkabilir. Akil insanlar bölgelerden derledikleri, halkın dile getirdikleri sorunları ve isteklerini Başbakana sundular.  Bunlardan bazılarını aşağıda paylaşmak istiyorum.
EGE BÖLGESİ
1) Çözüm süreci reforumlarla desteklenmelidir. Çok doğru bir karar olur. Yüzde 100 doğru bir söylem.
2) Kürtlere ve terör gurubuna ne verildi?  Cevabı topluma açıklanmalıdır.
3) Öcalan'ın serbest bırakılacağı endişesi var mı?
  AKDENİZ BÖLGESİ
1) Süreçte şeffaflık artırılmalı, muhalefet partilerinin katılımları sağlanmalı.
2) Kürtler dışındaki vatandaşlarda oluşan mağduriyet algısı giderilmeli.
KARADENİZ BÖLGESİ
1) Kadınlar toplantılara katılmalı.
2) Anayasadan Türklük çıkarılıyor mu?
3) Eyalet sistemine mi geçiliyor? Endişeleri giderilmeli.
MARMARA BÖLGESİ
1) 3. Köprüye Yavuz Selim ismi verilmesin.
2) Kadınların baş örtüsü ile kamuda istihdam edilmesinin önündeki engel kaldırılsın.
3) Roman vatandaşların yaşam alanları kentsel dönüşüme kurban edilmesin.
 DOĞU VE GÜNEYDOĞU BÖLGESİ
1) Eyalet sistemi olmalı.
2) Şeyh Said, Saidi Nursi, Seyit Rıza'nın itibarı verilmeli.
3) Doğuya turizm seferberliği olmalı.
4) Kurtlar vadisi gibi tv dizileri kalksın.
5) Öcalan serbest kalsın.
6) Hasta tutuklular serbest bırakılsın.
7) Uçaklarda Kürtçe anons olsun.
8) Valiler seçimle gelsin.
9) Zorunlu askerlik kaldırılsın.
10) Kürtçe eğitim yapılsın.
11) Seçim barajı düşürülsün.
12) Başbakan Uludere'yi ziyaret etsin.
13) Araç plakaları hangi ile ait olduğu anlaşılmayacak şekilde yeniden düzenlensin.
14) Mayınlı araziler temizlensin ve köylüye dağıtılsın.
       
         Gibi toplumun bir çok isteği ve beklentisi var ama halkın talepleri bence örgütün pek umunda değildir. Devlet  onların istekleri nedir bilmektedir. Duran kanın hiç bir zaman akmaması niçin bölge insanlarının makul olan talepleri yerine getirilmeye başlanmalı. Yerine getirilmeyecek olanlar topluma açıklanmalı. Olay çıkmasına bahane bulunamayacak imkanlar hayata geçirilmelidir. En kötü çözüm bile çözümsüzlükten daha iyidir.
Adamın biri feci şekilde ishal olmuş tuvalete bile yetişemediği, altını kirlettiği duruma gelince doktora gitmiş.  Doktor muayeneden sonra ilaç yazarken farkında olmadan depresyon ilacı yazmış, hastaya hergün kullan ve kontrol için gel demiş. Adam bir hafta sonra doktora gelmiş.  Doktor verdiğim ilaçın faydası oldumu diye sorunca hasta, valla doktor bey ishal tüm şiddeti ile devam ediyor, altıma ediyorum ama artık kafama takmıyorum  diye cavap vermiş.  Bizim  çözüm ve barış sürecimizinde bu hale gelmemesi  temeniysiyle,
Hoşcakalın

Bakmadan Geçme