Meclis’te olmazsa kararı millet verir

“Çok konuşmaya alışık değilim. Liderimiz gereken mesajları veriyor” diyen Yıldırım, başkanlık sistemini getirecek yeni anayasa teklifinin Meclis’e getirileceğini söyledi. Yıldırım, “Diyelim ki olmadı, millete tekrar gideceğiz, kararı millet verecek” dedi

Başbakan Binali YıldırımAk Parti il başkanlarıyla ilk kez bir araya geldiği toplantıda, erken seçim ihtimalini de değerlendirerek, “Anayasa ne söylerse söylesin, Cumhurbaşkanımızın fiili olarak siyasi sorumluluğu doğmuştur. Fiili durumla Anayasanın şu anda birbiriyle uyumlu hale getirilmesi gerekir. Teklif Meclis’e getirilecek. Karar Meclis’indir. Diyelim ki olmadı adres yine belli, millet. Millete tekrar gideceğiz. Kararı millet verecek. Her zaman siyasetin tıkandığı, çözüm üretemediği yerde çare millettir, sandıktır” diye konuştu.

Yıldırım, genişletilmiş il başkanları toplantısında özetle şunları söyledi:

- LİDERİMİZ GEREKEN MESAJLARI VERİYOR: Arkadaşlar ben bu kadar sık konuşmaya, fazla konuşmaya alışık değildim. Çok kolay olmayacak. Biz ne dedik. Laf üstüne laf koyan değil taş üstüne taş koyan bir iktidarız, partiyiz. Onun için biz konuşmayalım eserlerimiz konuşsun. Bizim liderimiz var. Liderimiz, ülke gündemiyle, dünya gündemiyle  verilmesi gereken mesajları en açık, en net şekilde veriyor. Allah ondan razı olsun. Ak Parti girdiği her seçimde millet desteğini artırarak kararlı şekilde yoluna devam ediyor. Siz zannediyor musunuz ki kaşımıza gözümüze bakarak oy veriyorlar. Vatandaşa hizmet yapmazsan hemen dersini verir. Kaldırır kenara atar seni. Demokrasi bu. Demokrasi milleti kendine benzetme değil, millet neyse sen de o olacaksın.

- ESKİ ÇAMLAR BARDAK OLDU: Türkiye’de cumhurbaşkanları siyaset oyunun hep bir parçası olmuş. Kapılar arkasında o emekli paşayı mı seçelim o hatırlı hakimi mi seçelim? Böyle bir dünya yok. Milletten başka güç vehmedilen kim olursa olsun millete harekettir. Dedik ki eski çamlar bardak oldu. Vesayet odakları hala sizin vermediğiniz yetkiyi kullanmaya çalışıyor. Millet kükredi. Herkes işine baksın, cumhurun kendisi başkanını seçsin dedi.

- ÇOK BİLMİŞ ADAMLAR: Efendim ‘Anayasada Cumhurbaşkanı sorumsuzdur, semboliktir’ vesaire laflar ediyorlar o çok bilmiş adamlar. Kardeşim 21-22 milyon vatandaşın önüne gidip onlardan destek isteyen Cumhurbaşkanı ‘ben bir işe karışmam diyebilir mi?’ Anayasa ne söylerse söylesin, Cumhurbaşkanımızın fiili olarak siyasi sorumluluğu doğmuştur. Anayasa darbe anayasasıdır. Fiili durumla anayasanın şu anda birbiriyle uyumlu hale getirilmesi gerekir. Ak Parti’nin, Ak Parti’ye gönül veren milyonların önündeki en önemli görev budur. Şimdi yeni anayasa ve sistemin yolunun açma zamanıdır. Bu işleri hep millete götürüyoruz. Ama bu bizim tercihimiz değil. Milletin verdiği yetki kadar yapıyoruz. İlave yetkiye ihtiyaç olunca yine millete gidiyoruz.

- ÇARE SANDIK: Yeni anayasayı da yapacağız başkanlık sistemini de bu ülkeye getireceğiz... Anayasa teklifini mutlaka bu Meclis’e getireceğiz. Karar Meclis’indir. Diyelim ki olmadı adres yine belli, millet. Millete tekrar gideceğiz. Kararı millet verecek. Siyasetin tıkandığı, çözüm üretemediği yerde çare her zaman millettir, sandıktır.

- ÜÇ ŞARTI VAR: ‘Terör ne zaman bitecek, operasyonlar ne zaman bitecek?’ diye bize soruyorlar. Operasyonların bitmesinin üç şartı var. Bir, PKK ne zaman silahlı saldırılarını durdurur, silahlarını bırakırsa. İki, güvenlik kuvvetlerimizi kalleşçe şehit etmezse. Üç, bölge başta olmak üzere Türkiye’nin her köşesinde huzur ve barış sağlanırsa. 

- TURKUAZ HALI SERECEĞİZ: 65. Hükümet, ondan önceki bütün hükümetlerin milletimize verdiği her sözün harfiyen arkasında olacak. Bununla yetinmeyeceğiz 65. Hükümet’in ön plana çıkacak en önemli özelliklerinden bir tanesi üreten, yatırım yapan iş aş oluşturan bir hükümet olacak. Yatırıma özel önem vereceğiz. İş, aş alanı oluşturmak isteyenlerin önüne turkuaz halı sereceğiz.

Terör sunumu

Konuşma sonrasında İçişleri Bakanı Efkan Ala, Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan terör olaylarıyla ilgili teşkilatı bilgilendirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de bölgede yapılmaya başlanan inşa faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dakiklik uyarısı

Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından il başkanları toplantısını da Sabah 09.00’a aldı. Ancak, bazı koltukların boş olduğu görülünce fuayedeki teşkilat mensupları salona çağrıldı. Bazı teşkilat mensupları, Yıldırım’ın konuşması sırasında salona girdi. Kendine has üslubuyla partilileri uyaran Yıldırım, “Artık toplantıları vaktinde yapmaya alışacaksınız. Ben 9’a 10 kala geldim. Bu seferlik neyse bundan sonra vaktimizi daha verimli kullanacağız” uyarısı yaptı. Yıldırım, konuşmasının sonunda “Kaç dakika oldu, çok oldu galiba?” diye sorduktan sonra, “Bir saat mı oldu, eyvah çok konuşmuşuz. Yarım saatte kesecektim. Siz uyarın beni bundan sonra. Siyasete daha fazla alışmayalım. Hizmet daha iyi” dedi.

Karargâha ziyaret

Başbakan Yıldırım, dün Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ı Genelkurmay karargâhında ziyaret etti.  2 saat 50 dakika süren ziyarette Yıldırım’a, terörle mücadele ve diğer askeri gelişmelerle ilgili bilgi sunumu yapıldı.

Bakmadan Geçme