MEDRESETÜZZEHRA SEMPOZYUMDA ANLATILACAK

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı (AKAV) tarafından 12-14 Ekim tarihleri arasında Van'da düzenlenecek olan Medresetüzzehra Sempozyumu hazırlıkları tamamlanırken, Sempozyum Kordinatörü Prof. Dr. Gürbüz Aksoy bir basın bildirisi yayınladı.
Bildiride, sempozyumla yerel kanaat önderlerinin, akademik camianın ve kamusal karar vericilerin eğitim gibi hayatî bir konuda, Bediüzzaman Said Nursi’nin eğitim felsefesi hakkında bilgilendirme ve farkındalık oluşturma hedeflendiği belirtildi. Said Nursi’nin, Medresetüzzehra Modeli’nin, fen bilimleri ile dinî bilimlerin birlikte öğrenmeyi esas aldığı belirtilen bildiride “Söz konusu bu modeli, medreselerin ıslahı çerçevesinde, II. Meşrutiyet öncesi Sultan Abdulhamid’e ve 1911’de de Sultan Reşad’a sunar. Milli Mücadele döneminde Büyük Millet Meclisinde görüşülür. Said Nursi, 1955’de Cumhurbaşkanı Celal Bayar’a yazdığı mektupta da Medresetüzzehra projesine vurgu yapar. Said Nursi, Osmanlı toplumunda bulunan farklı etnik yapıların ve İslam aleminin çeşitli sorunları karşısında, Medresetüzzehra projesiyle bölgesel ve tüm İslam alemini kuşatan üç seviyede bir çözüm modeli ortaya koymuştur. Bu projenin yerel özelliklerinin tespit edilerek ortaya konması, etnik çoğulculuğun pozitif kurgulanışına zemin hazırlamaktadır. Ulus devletin beraberinde getirdiği problemlerin çözümünde Medresetüzzehra önemli bir çıkış noktası sağlamaktadır. Yaratılış esasına dayalı varlık, bilgi ve ahlak teorisi ile, insanlık ölçeğinde ifsat edici komitelerin yıkıcı etkileri ortadan kaldırılması mümkündür. Bu model, yaşadığımız küresel çağda, “dijital kuşakların” ihtiyaçlarına cevap verebilecek "bize özgü düşünceyi yerelden evrensele taşıyacak eğitim modeli/sistemi ve medeniyet projesini" geliştirmeye katkı sağlayabilmektedir” diye belirtildi
Türkiye’de ve küreselleşen dünyada yaşanan problemlerin çözülmesinde, Medresetüzzehra anlayışının sağladığı çözüm, imkan ve kabiliyetinin ortaya konmasının, sempozyumun temel misyonunu teşkil ettiği belirtilen bildiride, daha sonra şu görüşlere yer verildi:
45 ÜNİVERSİTEDEN BİLİM İNSANI GÖREV ALDI
“Sempozyumun vizyonu, başta ülkemiz olmak üzere hem bölgemizin, hem İslam dünyasının hem de batının ortak değerler etrafında birlik ve huzur sağlayabilecekleri Medresetüzzehra modeli ile insanların farklılıkları ile birlikte bütünleşebileceği eğitim iklimini sağlamaktır. Ayrıca bu sempozyumla üniversiteler, medeniyet tasavvuru, metodolojik yaklaşımlar, çok dilli eğitim anlayışı, özgürlük ve eğitim, çeşitli eğitim modelleri önerileri ve uygulamaları konularında Risale-i Nur hakikatlerini orijinal kılan hususlar akademik zeminde müzakere edilecektir. Hazırlık süresi yaklaşık bir yıl süren sempozyumda konuşmalar, konferanslar, tebliğler ve panel oturumları yapılacaktır. 12 Tebliğ ve 10 panel oturumu ile açılış ve kapanış oturumları dahil olmak üzere toplam 24 dört oturum yapılacaktır. Üç bilim insanı konferans verecek, 48 bilim insanı ve eğitim uzmanı bildiri ile katılacaktır. Bunların dışında akademisyen, STK temsilcisi (vakıf, dernek, sendika), gazeteci ve yazar olmak üzere 40 panelist bulunmaktadır. Toplam konuşmacı sayısı 99’dur. Sempozyumda gerek konuşmacı olarak, gerekse düzenleme ve bilim kurullarında 39 yurt içi ve 6 yurt dışı olmak üzere 45 üniversiteden bilim insanı görev almıştır. Sempozyum süresince ve sempozyum sonunda sosyal etkinlikler ve Van’ın çeşitli mekanlarına geziler düzenlenecektir.”

Bakmadan Geçme