Memleketimizde At, Eşek Kalmadı !
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli: Memleketimizde at, eşek kalmadı. KÖPEK Maması diye ülkemize giren etler büyük marketlere, yemekhanelere gidiyor. Para cezasıyla bu önlenemez, hapis cezası verilmeli.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli, at eti skandalının ardından et satışlarının durduğunu söyledi.
Son olarak Bursa’da çalınan atların kesilip Özlüce ve FSM'deki lüks mekanlara satılmasının ortaya çıkmasını değerlendiren Şaban Cetizli, “Hepimizde tedirginlik var. 15 gündür biz de ihbarlara göre araştırma başlattık. Sadece para cezası veriliyor. At, eşek eti satan insanlar hemen serbest kalıyor. Bu satışları yapanlara hapis cezası verilsin. At eti satışı yapan kişi yakalandı, bir hafta sonra salındı. Aynı işi yine yapmaya devam etti. İkinci defa yakalanınca ancak tutuklandı. Memleketimizde tabiri caizse at, eşek kalmadı. Neredeyse bu insanlar, kuşları bize piliç diye yedirirken, bugün köpek, kedi etini bize dana eti olarak yedirecekler. Bu noktaya geldiğini görüyoruz. Türkiye Kırmızı Üreticileri Birliği olarak bakanlığı defalarca ikaz ettik. Bakanımız bu meselenin üzerine gitti. Köpek maması adı altında yapılan etler ülkemize giriyor. Büyük marketlere, büyük yemekhanelere gidiyor. Bu etler Türkiye’de tüketiliyor, birileri para kazanıyor” dedi.
"CEZALAR ARTIRILMALI"
Ağır müeyyideler uygulanması gerektiğini savunan Cetizli, “Aksi takdirde Türkiye’de Kırmızı Et Üreticileri Birlikleri olarak biz de ayaklanacağız. Bize de sahip çıkılmasını istiyoruz. Çünkü insanlar piyasada köpek, at, eşek eti var diyerek et almak istemiyor. Vatandaşlarımızı haklı görüyoruz. Bu davanın üzerine gitmemiz gerekiyor. Bir çalışma yapıyoruz, raporlar tutuyoruz. Kesilen dana, inek kayıttan geçsin. Desteklemeler devam etsin. Kayıtsız hayvan olmasın. Kayıtsız et kesilmesin. Tezgahta satılan etin, kaşesi var mı yok mu kontrol edilsin. Hiçbir kasap dükkanı kontrol edilmiyor. Hiçbir yemekhane kontrol edilmiyor. Bir boşluk var. Bu boşluğun doldurulması gerekiyor. Lütfen eti belgeler üzerinden kontrol edelim. Denetimlerin artırılmasını istiyorum” diye konuştu.
İNEGÖL’DE DOMUZ ETİ SATILMIŞ
“İnegöl’de de at eti satılıyor mu?” sorusuna Cetizli, “İnegöl’de at eti satılmadı ama 30 yıl önce at etinin satıldığı tespit edildiğinde, o gün yine tekrar geleceğini düşünüyordum. Çünkü et fiyatları yüksek, vatandaşın alım gücü zayıf. Benim de endişem var. 2000 yılında Domaniç dağlarında kış günü domuz vurulup kasaplarda satıldığını bilen insanım. Biz işimizi gereğince yapmaya çalışıyoruz. Böyle şeylerle karşılaştığımız da üzülüyoruz. Vatandaşımıza sağlıklı et yedirmemiz lazım” şeklinde konuştu.
"HAZIR KIYMA ALMAYIN"
Vatandaşlara da tavsiyelerde bulunan Cetizli şunları söyledi:
“Vatandaşlar aldıkları kıymanın at mı, yoksa dana mı olduğunu anlayamaz. Çünkü etler parçalanmış şekilde hazır kıymaların içine konuyor. Hazır etlere karıştırılıyor. Büyük marketlerden alışveriş yapmayın demiyoruz, ama mahallenizdeki güvendiğiniz kasaplara gidin, bütün etten kesilerek kıyma yapıldığını görün, öyle alın. Hazır doğranmış etlerden almayın. Hazır kıymalardan almayın. Her yerden et ürünü yemeyin”.
Bursa’da at eti satışının ortaya çıkmasının ardından et satışlarında düşüş olduğuna dikkat çeken Cetizli, “Piyasada at, eşek eti satılıyormuş, Türkiye’ye köpek mamasından yapılan etler sokuluyormuş gibi söylentiler yüzünden et satışlarımız düştü. İnsanlarımız lokantalarda dahi etli yemek yemeye çekiniyor. Hayvan kesiminde azalma var. Bu kötü intibaları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Kaldıramazsak, bu hayvancılığa da zarar verir. Et fiyatlarında düşüş yok. At, eşek eti derken, piyasaya bir durgunluk çöktü. İleriki günlerde ne olacağını hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu.