Menduhoğlu: Borsa kapalı kutuydu

Borsada zamanında çok yanlış işlemler yapıldığını ileri süren Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu 14 yıl kapalı kutu halinde olan borsanın üye sayısını arttırarak, hizmet olanağına başladıklarını belirtti.

İlhan Siyahtaş

Borsa binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen VATBO Başkanı  Enver Memduhoğlu, borsa ile ilgili çalışmalar ve tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Oda yönetimi olarak son 2 yılda üye sayılarını 300’e çıkardıklarını ifade eden Memduhoğlu, 14 yıllık kapalı kutu halinde olan borsanın üye sayısını arttırarak, hizmet olanağına başladıklarını belirtti.

Basın toplantısında eski yönetimi eleştiren Memduhoğlu VATBO Meclis üyesi Halil Tandoğan’ın bir süre önce gazetemizde yer alan açıklamaları ve iddialarına isim vermeden yanıt verdi.

 “Üç farklı seçim geçirdik”

Borsayı yeni devraldıklarını dile getiren Enver Memduhoğlu, “ Borsayı devraldıktan sonra 14 yıldır kapalı kutu olan borsa 2 sene içerisinde 300 üyeye ulaşarak, çalışmalarımıza başladık. Bizler kısa süreler içerisinde çok badireler atlattık. Üç farklı seçim geçirdik. Bu anlamda gerçek anlamda borsacılık nedir nasıl bir gelişme sağlayabiliriz, Yeni bir ekip oluşturduk, borsayı geliştirme adına bu yeni ekip ile birlikte hizmetimizi nasıl geliştirebiliriz diye çalışma içerisindeyiz. Bizler her zaman medyaya karşı şeffaf olmaya çalışıyoruz. Hizmetlerimiz ile hep ön planda olmaya gayret gösteriyoruz. Bununla birlikte işte laboratuarımızı açtık. Nasip olursa mart ayında resmi açılışını gerçekleştirmek istiyoruz. Bu bölgemizin ihtiyacı olan bir bölümdü.  Bu Toprak, Bitki ve Su Analizi Laboratuarı üç farklı dalda hizmet verecek. Çiftçi ve yatırımcımıza bu konuda gerekli destek verilecektir. Bu yıl deneme aşamasında olmasına rağmen 2400 tane işlem yapıldı. Üçüncü şahısların aracılığı tamamıyla men edildi. Nihai olarak  çiftçiye,  toprak sahibine gelip burada işlem yaptığı bir laboratuar hizmeti vermeye başladık. Çok kısa bir süre içerisinde yeni bir çalışmamız olacaktır, fidecilik konusunda çalışmamız devam ediyor. Burada fide ekimini yapmak isteyen yatırımcıyı teşvik etme anlamında faydalanabildiği bir destek sağlayacağız” dedi.  

“Burası emanettir”

Borsa olarak direk meyve fidesi satışı yapacaklarını belirten Memduhoğlu, “Buna benzer laboratuarımıza ekleyeceğimiz bazı cihazlarımız daha olacak. Bizler medyaya çıkmak istediğimiz zaman eli güçlü şeffaf bir şekilde çıkmak isteriz. Bizler söylemler ile değil de somut eylemlerle basının karşına çıkmak isteriz. Bu bölgeye sunabileceğimiz hizmet ne ise onu getirmek için borsa olarak elimizden ne geliyorsa imkanlarımız dahilinde yapmaya hazırız. Bizler bu memlekete, bu bölgeye bir hizmet sağlayabiliyorsak, bize kar olacak şey bu hizmettir. Burası bir emanettir, bu şuurla buraya geldik. Bu oda halkın ve bölgenin odasıdır. Bu anlamda bizler olası geliştirebileceğimiz projeler ile yanlış bir işlem yapmadan nihai yatırımcıya ulaşmak istiyoruz. Van’ın bu gün hayvancılık sektöründe olması gerektiği yerde olmamasından dolayı, Van’ın hayvancılık konusunda olması gerektiği yerde olmasını sağlamak için elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Şuan küçükbaş hayvan konusunda Türkiye illeri arasında birinci il konumundayız. 90’lı yıllarda daha az seviyede iken bugün daha ilerideyiz. Et tanıtımında geri kalmaktayız, balcılık konusunda odamız bal derneği ile birlikte çalışmakta ve gerekli desteği sağlamaktadır. Marka olma yolunda odamızdan gerekli destekler verilmektedir. Arıcıların kooperatifleşme girişimleri olduğunda yine oda olarak gerekli desteği sağlayacağız. Otlu peynir için girişimlerimiz vardır. Yani bizim şuan borsa olarak, hedeflerimiz hep bu yönde geliştirici, üretici ve destekleyici olmaktır ”dedi.

“Selman Bey kendisi istifa etti”

Borsa ile ilgili açıklama yapan çevrelere isim vermeden göndermede bulunan Memduhoğlu, “ Birileri farklı bir şeyler aktararak değil de, konu ile ilgili odamız ile irtibata geçilerek daha sağlıklı bilgi alma olanağı olacaktır. Gazeteciler her zaman birer şahittir, bu anlamda işleri çok zordur. Onun için neye şahitlik edeceğinizi defalarca düşünüp öyle karar vermeleri gerektiğine inanıyorum. Yanlış haberler yapmak bir nevi yalana şahitlik etmektir. Bizim yanlışlarımız mutlaka olacaktır, ama yanlışımız olduğu zamanda bizlere sorup, bizleri dinledikten sonra somut bilgiler elde ederek, en azından kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirme olanağı da sağlanmış olacaktır. Bizler bu odaya hizmet için geldik. Daha önümüzde iki yılımız daha var. Yani bizim burada yapacağımız bir yatırım çok önemlidir. Bunun için insanların hayır duasını alırsak bizim için yeterlidir. Borsa olarak da bizim asla kimseyle bir küskünlüğümüz bir sıkıntımız olmamıştır.  Bizler Van için yapılacak her türlü yatırımında destekçisiyiz. Eski başkan Selman Toprak’ halen odamızda başkan yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Selman Bey tamamıyla işleri nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Yani kendisi istifa etti. Bu anlamda odanın zarar görmemesi adına, bazı işlerin daha iyi yürümesi adına hiçbir şekilde başka bir sıkıntıdan kaynaklı bir istifa söz konusu değildir. Selman Toprak’ın herhangi bir görevden alınması gibi bir durum söz konusu değildir” dedi.

“İflas konusunda bilgimiz yoktur”

Votaş ile ilgili sadece duyumlar ile bilgi sahibi olabiliyoruz. İflas konusunda net bir bilgimiz yoktur diyen Memduhoğlu, “Bilindiği gibi daha önce Votaş yönetimi ile  Van Ticaret Borsası yönetimi  aynı yönetimdi. Bu aşamada bizler yönetimde değiliz. Bizde şuan Votaş ile ilgili sadece duyumlar ile bilgi sahibi olabiliyoruz. İflas konusunda net bir bilgimiz yoktur. Bu anlamda orada gelişebilecek bir olayı yakinen takip etmekteyiz. Arazide vaat edilen yatırımların bir kısmı yapılmıştır. Geriye kalan bir kısmı ise depremlerden sonraki süreçlerde yatırımlar bölge olarak askıya alındı. Bu anlamda bizler yine bu durumun takipçisiyiz.  Yeni hayvancılık projemiz ise proje anlamında Konya, denizli, Edirne illerine gittik, emsal teşkil edebilecek projeler aldık. Şuan projemiz ilerleme süreçleri geçiriyor. Bu proje üzerinde çok mesai harcıyoruz. Projenin ilerleme aşamaları çok kısa bir sürede basına yansıtılacaktır” diye konuştu.

“İyi bir hizmette geliştirdik”

VATBO Başkanı Memduhoğlu “Bizler Hakkari ve Erciş’te şube açtık. Bu açtığımız bölgeler bizim odamızın bölgeleri kapsamında değildi, fakat bizler girişimlerimiz sonucu bu bölgeleri kendi bölgemize dahil ettik. TRB2 bölgesi olarak 4 ilden bir tanesi olan Hakkari ilini de bölgemize dahil ederek orada istihdam anlamında da imkan sağladık. Oradaki üyelerimiz ve üreticilerin Van’a kadar gelmemesi adına iyi bir hizmette geliştirdik. TRB 2 bölgesine bağlı 4 il var, bu iller Muş, Hakkari, Bitlis ve Van’dır. Şuan biz Hakkari ilini kendi ilimize bağladık, tabi öbür illeride Van’a bağlama süreçleri biraz zorlu oluyor. Bu süreçler TOBB tarafından yürütülüyor. Bölgeleri kolaylıkla ilimize bağlayamıyoruz, 14 yıllık bir süreçte bağlana bildi. Eski yönetim iki sefer girişimlerde bulunmuş fakat alamamıştı. Biz yoğun bir mesai harcayarak Hakkari ilini Van ilimize bağlamayı başardık. İlerideki planlamamızda Muş ve Bitlis illerini de Van’a bağlamak olacaktır” dedi.

“Birçok yanlış işlem olmuştur”

Eski dönemden kaynaklanan yanlışların olduğunu ileri süren Memduhoğlu, “ Bizler borsa olarak yanlış işlem yapmadan, fazla para kazanmadan tamamıyla hizmet odaklı bir STK olma yolundayız. Bu anlamda yaptığımız çalışmalar ve yatırımlar aslında biraz zamana ihtiyaç duyulabileceği çalışmalardır. Bölge halkı olarak halen çoğu konularda bakiriz. Borsa’daki yatırımlarımız bu anlamda hemen yatırım yapalım geri dönüşümlerini alalım çalışmaları değildir. Bu uzun sürede planladığımız yatırımlar ilerde can damarları oluşturabilecek yatırımlardır. Borsada zamanında çok yanlış işlemler yapılmış. Mercimeğin yetişmediği bir bölgede, mercimek tescilinin yapılması yanlış bir işlemdir. Van’da yetişmeyip de burada eski yönetim tarafından verilen tesciller borsaya daha fazla gelir getirme adına yapılan fakat bu TUİK yada benzeri kurumları yanıltma adına yanlış bir uygulama ve yanlış bir veridir. Şimdi Van bölgesinde 100 ton buğday yetişiyorsa, ben bunu 200 ton olarak gösteriyor isem bu bölgenin ortaya çıkmaması adına yanlış bir uygulama ve işlemdir. Bu ve buna benzer birçok yanlış işlemler olmuştur. Tabi bunlar eski dönemlerde yaşanan şeylerdir. Bunlar zamanında kamuoyuna da yansıdı” diye konuştu.

“Bizlere iftira atılıyor”

Ticaret Borsası’nın görevinin, gayri resmi olan yani ekilen buğday ve hububat anlamında o günkü borsada değerini rakamını tescillendirmek olduğunu kaydeden Memduhoğlu, “ Yani gerçek anlamda bu rakamı tescillemektir. Tarımcı buğday yada hububat ektiği zaman birinci tescil yeri borsalardır. Van’da örneğin bu yıl 20 ton buğday rekoltesi var. Bu buğdaycılar eğer gelip burada bunu tescil edemiyorsa, biz bunu reşmileştiremiyorsak bu gerçek veri anlamına gelmeyecektir. Borsa bir tescil yeridir. Tabi bunun yanı sıra tarımsal anlamında yatırımların yapılmasında öncülük eden bir kurumdur. Bilgi satması gerekli bir kurumdur.  Borsa şuanda iflasın eşiğinde gibi durum söz konusu değildir. Borsamız şuanda nasıl bir geliri var ise reel olarak da gideri vardır. Bu anlamda hiçbir zaman hesap vermekten kaçınmadık. Borsa yönetmenliğindeki yönetim şekli nasıl ise  Borsa o şekilde yönetiliyor. Eğer ki Borsa’nın iflası söz konusu olmuş olsaydı şuan Türkiye gündemindeydi. Böyle bir durum söz konusu değildir. Borsamız her zaman denetleniyor ve paramızda vardır. Şuan hiçbir işlem yapmasak bile elimizdeki paramız bizleri belirli bir yere kadar götürür. Doğru iş yaptığımız için eski kişilerin yanlış işlemlerini iptal ettiğimiz için bizlere böyle bir iftira atılıyor. Bu konuda bizim hiçbir sıkıntımız yoktur “dedi.

Bakmadan Geçme