Mesai saatleri için yeni düzenleme geliyor

Haftalık 45 saat çalışma süresinin düşürülmesine yönelik düzenleme gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma saatlerini aşağı çekecek.

Mesai saatleri dünyanın pek çok ülkesinde 8 saat olarak uygulanıyor. İş Kanunu'na göre Türkiye'de genel çalışma süresi haftada 45 saat olarak, memurların çalışma süreleri ise haftada 40 saat olarak uygulanıyor. Bu saatlerin üstünde çalışıldığında ise "fazla mesai" olarak adlandırılıyor. Pandemi döneminde uygulanmaya başlanan esnek ve uzaktan çalışma yöntemlerinin artışından sonra çalışma sürelerinin azaltılmasına yönelik farklı formüller üzerinde çalışılmaya başlandı. 

Pandemi sonrası teknolojik değişim ve birim verimliliğindeki artışlar dikkate alınarak çalışma sürelerinin yeniden belirlenmesi meclis gündeminde. Yapılan araştırmalarda çalışma saatlerinin tarihsel olarak azalma eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.

Araştırmada, çalışma sürelerinin düzenlenmesine yönelik çabaların amacının, uzun çalışma sürelerine engel olunarak iş gücünün korunması ve bu sayede halk sağlığı, verimliğe katkı sağlamak ve ailelere daha uzun zaman ayırma olduğu belirtiliyor. 

Kaynak: Posta

Vansesi Gazetesi/ Van Haber

Bakmadan Geçme