Meteoroloji'den sıcaklık uyarısı

Meteoroloji'den hava durumuyla ilgili son dakika açıklaması geldi.

Meteoroloji hava durumuyla ilgili il il bilgi verdi. Geçtiğimiz haftalarda hava sıcaklıkları tarihi rekorlar kırdı. Üçüncü sıcak hava dalgası da yolda. 400 bin yılın sıcağı mı geliyor, aşırı sıcak hava dalgasında yeni dalga ne zaman gelecek? Prof. Dr. Orhan Şen, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. Sıcak hava dalgasından en çok etkilenecek illeri harita üzerinden gösteren Şen, "Salı günü ise öğleden sonra şimdiye kadar gördüğümüz iki sıcak hava dalgasından daha sıcak hava dalgası gelecek." dedi.
WMO'nun iklim hizmetleri direktörü Prof. Dr. Christopher Hewitt, The Guardian'a yaptığı açıklamada, “Bilinmeyen bir dönemdeyiz. El Nino daha da güçlendikçe daha fazla rekor bekleyebiliriz ve bu etkiler 2024’e kadar uzayacak. Bu, gezegen için endişe verici bir haber” dedi.

Bu görüş Leipzig Üniversitesi'nde atmosferik radyasyon alanında araştırmalar yapan öğretim üyesi Karsten Haustein tarafından da desteklendi.

Bu görüş Leipzig Üniversitesi'nde atmosferik radyasyon alanında araştırmalar yapan öğretim üyesi Karsten Haustein tarafından da desteklendi.

İklim bilimciler özellikle, son 10 yılda görülen sıcaklıkların 1800'lerden bu yana rekor seviyeye ulaştığına işaret eden gözlemler ışığında, dünyanın ortalama sıcaklığının, buzul çağının sona erdiği 120 bin yıl önceki dönemden beri bu kadar yüksek olmadığına dikkat çekiyor.

Gezegenimizde tüm hava sistemleri okyanuslar üzerinde doğar, buradan aldığı enerji ile dünya üzerindeki sirkülasyonlarını tamamlar. Dünya enerjisinin yaklaşık yüzde 90’ı okyanuslar tarafından absorbe edilir.

Bu nedenle dünyamızın iki ana sigorta sisteminden biridir okyanuslar. Dünya iklimini şekillendiren iki önemli temel olaydan biri La Nina diğeri El Nino’dur. Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen La Nina soğutma etkisi yapar. El Nino ise ısıtma etkisine sahiptir.

BUZUL ANALİZLERİNE DAYANAN BİR SENARYO 
"Temmuz ayında gerçekten de 120 bin yılın en yüksek küresel sıcaklıklarını görecek olabilir miyiz?" diye sorduğumuz TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "Öncelikle '120 bin yıllık sıcaklık rekoru' tanımına bakalım: WMO raporlarına göre ilk gözlem kayıtlarının tutulması 1850 yılından itibarendir.

Bilim insanları ‘Bu tarihten önce dünyamız nasıldı?’ sorusuna yanıt vermek için buzullar üzerinde analizler yaparak ısınma ve soğuma ile ilgili veriler elde etmeye çalışmaktadır.

Bu nedenle 120 bin yılın en sıcak dönemi ifadesi dünyamızın buzullar ile kaplı olduğu alanlardan günümüze kadar kalan buzullar ve buzul analizlerine dayanan senaryo içinde yapılan bir tanımlamadır diye düşünüyorum" dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Kars ve Ardahan çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIĞI: Önemli bir değişiklik beklenmiyor. Ülkemizin kuzey ve doğu kesimlerinde mevsim normalleri civarında, diğer yerlerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

BÖLGELERİMİZDE HAVA 
MARMARA

Az bulutlu ve açık, Trakya kesiminin yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

EDİRNE °C, 39°CParçalı ve az bulutlu

İSTANBUL °C, 35°CAz bulutlu ve açık

KIRKLARELİ °C, 36°CParçalı ve az bulutlu

KOCAELİ °C, 36°CAz bulutlu ve açık

EGE

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

A.KARAHİSAR °C, 34°CAz bulutlu ve açık

DENİZLİ °C, 40°CAz bulutlu ve açık

İZMİR °C, 40°CAz bulutlu ve açık

MANİSA °C, 42°CAz bulutlu ve açık
AKDENİZ

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

ADANA °C, 35°CAz bulutlu ve açık

ANTALYA °C, 37°CAz bulutlu ve açık

HATAY °C, 32°CAz bulutlu ve açık

MERSİN °C, 33°CAz bulutlu ve açık

İÇ ANADOLU

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

ANKARA °C, 35°CAz bulutlu ve açık

ESKİŞEHİR °C, 34°CAz bulutlu ve açık

KONYA °C, 35°CAz bulutlu ve açık

YOZGAT °C, 31°CAz bulutlu ve açık

BATI KARADENİZ

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

BOLU °C, 31°CAz bulutlu ve açık

DÜZCE °C, 35°CAz bulutlu ve açık

KASTAMONU °C, 32°CAz bulutlu ve açık

ZONGULDAK °C, 27°CAz bulutlu ve açık

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

AMASYA °C, 35°CAz bulutlu

SAMSUN °C, 29°CAz bulutlu

TOKAT °C, 33°CAz bulutlu

TRABZON °C, 28°CParçalı ve az bulutlu

DOĞU ANADOLU

Az bulutlu ve açık, doğu kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra Kars ve Ardahan çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ERZURUM °C, 30°CParçalı bulutlu

KARS °C, 29°CParçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı

MALATYA °C, 37°CAz bulutlu ve açık

VAN °C, 29°CParçalı ve az bulutlu

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

DİYARBAKIR °C, 42°CAz bulutlu ve açık

GAZİANTEP °C, 39°CAz bulutlu ve açık

SİİRT °C, 40°CAz bulutlu ve açık

ŞANLIURFA °C, 43°CAz bulutlu ve açık

Önümüzdeki günlerde üçüncü bir sıcak hava dalgasının gelmesi bekleniyor. Hava durumuna ilişkin beklentileri Prof. Dr. Orhan Şen, CNN TÜRK'te yorumladı.

Prof. Dr. Orhan Şen'in değerlendirmeleri şu şekilde oldu:Avrupa'nın güneyi, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Balkanlar bu sıcak hava dalgasında en fazla etkilenen ülkeler. Merkezi olarak İtalya'da Roma en fazla etkilenen yer oldu. Atina da çok sıcak oluyor. 37 derece ama büyük ihtimalle 40 dereceye yaklaştı sıcaklık. Orman yangını riskinin en fazla olduğu günler.

SALI GÜNÜ ÖĞLEDEN SONRA BAŞLIYOR, 3 GÜN SÜRECEK 
Türkiye'de de sıcaklıklar yükseldi. Antalya'da 46 derece. Geçtiğimiz haftaki sıcaklık 43 dereceydi. Bu sıcak hava dalgası Pazartesi günü biraz normale dönüyor. Salı günü ise öğleden sonra şimdiye kadar gördüğümüz iki sıcak hava dalgasından daha sıcak hava dalgası gelecek. Salı, Çarşamba ve Perşembe günü özellikle Marmara ve Ege Bölgesi'nde etkili olacak. Bu sıcak hava dalgasıyla 400 bin yıllık en yüksek sıcaklık rekoru da kırılacak. İstanbul'da en yüksek sıcaklık rekoru 40.1 derece, onu da geçecek gibi. Bayağı kuvvetli bir dalga gelecek. Avrupa sıcak hava dalgasından kurtulurken o dalga bize geliyor. 400 bin yıllık ölçüm, hava zerreciklerinin katmanlarından tespit ediliyor. Hata payı da çok fazla değildir.

400 bin yıla baktığımızda 2016 yılı en sıcak birinci yıldı, 2020 yılı en sıcak üçüncü yıldı, ve 2022 yılı da Avrupa'da en sıcak birinci yıldı. Bu sene büyük ihtimalle 400 bin yılın en sıcak yılı olacak gibi görünüyor. Çarşamba günü çok aşırı bir sıcak geliyor, bu güne dikkat etmemiz gerekiyor. Türkiye'de son yılların en yüksek sıcaklık rekoru kırılabilir.

 

Bakmadan Geçme