Mevlid

'Ben, adil bir sultan zamanında dünyaya geldim' Hz.Muhammed(a.s.v) Zamana iz düşüren bu adil hüküm dar, saltanat süresi 531-579 yılları arası olan, XX. İran Sasani kisrası' 'Nuşirevan'dır. Asıl adı Hüsrevdir. Tarihi kaynaklarda, Nuşirevan'ın adaletiyle ilgili pek çok kayıtlar bulunmaktadır.

“Ben, adil bir sultan zamanında dünyaya geldim”  Hz.Muhammed(a.s.v)

 

Zamana iz düşüren bu adil hüküm dar, saltanat süresi 531-579 yılları arası olan, XX. İran Sasani kisrası” “Nuşirevan”dır. Asıl adı Hüsrevdir. Tarihi kaynaklarda, Nuşirevan’ın adaletiyle ilgili pek çok kayıtlar bulunmaktadır. Bunlardan birisi şudur: Hz.Ömer ile Amr ibn-ı As müslüman olmada önce gençlik dönemlerinde, satmak amacıyla İran’a beraberlerinde arap atları götürürler. Medayin şehrine girdiklerinde, etrafı muhafızlarla çevrili bir alanda bir grup gencin cirit oynadığını görürler. Onlar da seyretmeğe dalarlar. Bir müddet sonra o gençlerden biri gelip bunların atlarını gasp ederek, muhafızlarla birlikte alıp götürür, bunlar bir şey yapamazlar. Kaldıkları han’a döndüklerinde, hancı bunları üzüntülü görür ve ne olduğunu sorar? Onlarda durumu anlatırlar. Hancı, o Nuşirevan’ın oğludur. Nuşirevan her gün tahtını falan meydanda kurar, halkını dinler, siz de yarın gidip derdinizi anlatın mutlaka bir çözüm bulur, der. Ertesi günü Nuşirevan’ın taht kurduğu yere giderek mütercim aracılığı ile durumu anlatırlar. Nuşirevan da bunlara biraz para vererek savuşturur. Hana geldiklerinde hancıya olayı anlatırlar. Arabaya da bilen hancı, demek kendi oğluna iltimas geçiyor, ben yarın gider kendim anlatırım der.

 

Hancı ertesi gün gider ve olanları olduğu gibi Nuşirevan’a anlatır. Nuşirevan, derhal atları buldurarak teslim eder ve ciddi bir para da verir. Ancak; hancıya derki, bunlara söyle şehrin iki kapısı var çıkarken biri bir kapıdan diğeri de öbür kapıdan çıksınlar. Hz.Ömer ile Amr ibn-i As işlerini bitirip ayrı ayrı kapılardan çıkarlarken bakarlar ki, bir kapıda Nuşirevan’ın oğlu, diğer kapıda da yanlış tercüme yapan mütercim asılmış. Bu ve benzeri çokca olaylardan sonra kendisine “Anuşirevan-ı Adil” denilmiştir. Nuşirevan, Göktürk Hakanı’nın kızıyla evlenir, ondan 3 kızı olur. İran, Hz.Ömer zamanında fethedildiğinde bu kızlar esir düşerler, Hz.Ömer bu kızlardan Şehr-i Banu Gazele yi, Hz.İmam-ı Hüseyin’e verir. İmam-ı Zeynel Abidin bu hanımdan olur. Başta 12 İmam olmak üzere, tüm Seyyidler bu soydandır. Vakta ki, Hz.Ömer Halife, Amr İbn-i As da Mısır Valisidir. Amr İbn-i As bir yahudi nin arsasını, rızası hilafına gasp eder. Yahudi Halife Hz.Ömer’e şikâyette bulunur. Hz. Ömer, bir kemik parçasına bir şey yazar bunu valiye götür der. Kemik parçasına şunu yazmıştır.”Ya Amr şunu bil ki,ben Nuşirevan’dan daha adilim”Amr İbn-i As bu yazıyı okuyunca sapsarı kesilir ve derhal araziyi iade eder.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

 

Bakmadan Geçme