Meyve suları

Meyve ve meyve suları tüketimi sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Özellikle vitamin içeriği bakımından zengin olan meyve  ve meyve suları ülkemizde yeteri düzeyde tüketilmemektedir. Amerika'da  yıllık kişi başı 30 litre, Almanya'da 42 litre tüketilen meyve sularını ülkemizde  kişi başı sadece 5.5 litre tüketmektedir. En fazla içilen meyve sularının başında şeftali suyu ve vişne gelmektedir. Meyve sularının çok az tüketildiği bölgenin başında doğu Anadolu bölgesi gelmektedir,bu bölgede meyve sularının yerini çay almaktadır. Ayrıca  meyve sularının büyük çoğunluğunu( yaklaşık %50)  5-12 yaş arası çocuklar tüketiyor.
Meyve suları içeriği bakımından;
1-%100 Doğal Meyve Suları:
Herhangi bir katkı maddesi içermezler. Tüketilme açısından tercih edilmesi gereken meyve sularının başında gelmelidir. Su oranı yüksek olan portakal,üzüm,karpuz gibi meyvelerden  elde edilirler.
2-Meyve Nektarı.
Birkaç karışımdan oluşur. %30-50 oranında meyve içerir. Su oranı oldukça fazladır,ayrıca tatlandırmak için şeker ilavesi yapılır. Genelde koyu kıvamlı meyvelerden elde edilir.( kayısı,vişne,şeftali gibi)
3-Meyve İçermeyen Meyve Suları:
Toz içecekler ve meyve aromalı içeceklerdir. Suya şeker,aroma,renklendirici gibi katkı maddeleri eklenerek elde edilirler. Doğal meyve suyuna oranla tüketimi sınırlandırılmalı yada tüketimi terk edilmelidir.
Meyve Sularının Sağlımızla İlişkisi
-Meyve suları vitamin ve minarel bakımından zengin olduğu gibi sıvı kaynağı olarak da kabul edilir.
-Hazır meyve suları yerine her zaman taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
-Meyve suyu yerine,meyvenin kendisinin iyice yıkanıp yenilmesi gerekir.
-Meyve kabuğuyla birlikte yenmeli ve böylece vücudumuz için gerekli olan posa ihtiyacını belli bir oranda karşılamış olacak.
-Meyve suları vitamin ve minarelin yanı sıra fitokimyasalları da içerir. Fitokimyasallar ,antioksidan etki gösterirler böylece bazı kanser türleri ile  bazı kronik hastalıklara karşı koruyucudurlar.
-Özellikle meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesi iştahı olumlu etkiler ve iştah açılmasında etkili olur.
-Yine meyvenin yenilmesi içerdiği bir çok vitamin sayesinde,bağışıklık sistemimizin korunması ve hastalıklara karşı bizi dirençli kılmada etkilidir.
-Özellikle  C vitamini kaybını önlemek için meyve taze tüketilmeli ve meyve soyularak yenilecekse,vitamin kaybını önlemek için bıçak ile temas süresini kısa tutmalı ve kabuğu soyar soymaz hava ile temasını engellemek için hemen tüketilmeli
-Çocuklar için 2-3,yetişkinler için 3-5 porsiyon/gün  meyve tüketilmeli.
-Meyveler yağ  ve protein içermezler,1 porsiyon meyve yaklaşık 48 k.kal  enerji verir. Yetişkin bir insanın günlük ortalama 1800-2000 k.kal enerji aldığını düşünürsek,meyvelerin oldukça düşük enerji içerdiğini ve gönül rahatlığı ile tüketilebileceğini görürüz.
-Olgun meyveler,tam yetişmemiş meyvelere oranla daha fazla şeker (fruktoz,meyve şekeri) içerirler. Bundan dolayı diyabet hastalarının tam olgunlaşmamış meyveleri tüketmeleri daha sağlıklı olur.

vanhaber, van haber, van, haber
meyve, meyve suyu, sinan yıldız, şeker, yağ

Bakmadan Geçme