MEZARLIK SORUNUNU ÇÖZÜN
Van'ın en büyük ilçelerinden merkez İpekyolu ilçesinde mezarlıklarda defin yeri kalmaması nedeniyle vatandaşlar ölülerini gömecek mezar yeri bulamıyor. Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunan Vanlılar, mezarlık sorununun bir an önce çözülmesini, kentin farklı noktalarında yeni mezarlıklarda defin alanlarının yapılmasını bekliyor.
Burhan Ergin
Yılda ortalama bin 200 defin işleminin gerçekleştirildiği kent merkezinde Şabaniye, Eskişehir, Garipler, Akköprü, Doğu ve Hacıbekir mezarlıklarında yer kalmadı. İpekyolu ilçesi mezarlıklarında yer kalmamasından dolayı cenazelerini defnedecek mezar yeri bulmakta zorlanan vatandaşlar yeni mezarlık alanlarının yapılmasını istiyor. Daha önce Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinde bulunan 12 mezarlıkta doluluk oranının artması üzerine yeni mezarlık alanları oluşturmak için çalışmalar başlatıldığı açıklanmış ancak bu zamana kadar yeni mezarlık alanıyla ilgili gelişme sağlanamamıştır.
“Mezarlıklar yapılmasına yönelik planlama neden yapılmadı?”
Van Büyükşehir Belediyesi’ne gazetemiz aracılığıyla çağrıda bulunan Vanlılar, “Mezarlıklar dolduğu için yakınlarımızı gömecek mezar bulamıyoruz. Müslüman bir kentte Müslümanların yönettiği belediyelerde mezarlık sorunu yaşanması, mezarlıkların düzensiz, bakımsız halde bulunması düşündürücüdür. Ne ilginçtir ki gayrimüslimlerin mezarlıkları bizim mezarlıklarımızdan daha bakımlı, daha düzenli, daha yeşildir. 30 yıldır kentte İslam inancına, insana yakışan, düzenli, bakımlı, ağaçlarla, çiçeklerle bezenen ve geçmişe dönük kayıt sistemi olan mezarlık yapılamadı. Sorunun yaşanmasında kenti yöneten bütün belediyelerin sorumluluğu, günahı var. Belediyeler rant sağlanan imar tadilatlarını bırakıp mezarlıklara, umumi tuvaletlere, parklara önem vermeliler. Kentimiz büyürken ve nüfusu artarken birkaç noktada mezarlık yapılmasına yönelik planlama zamanında yapılmadı. Sürekli göç alan bir kentte mezarlık sorunu yaşanması belediyelerin beceriksizliğinden kaynaklanmaktadır. Belediyeler mezarlık, umumi tuvalet, park, yol, spor tesisi, kütüphane yapmayacaksa ne yapacak? Dedemizin, babamızın ve diğer yakınlarımızın bulunduğu mezarlıklarda şimdi yer yok. Yakını vefat eden insanlar bir taraftan acısını yaşıyor bir taraftan da mezarlık bulmak için koşuşturuyor. Şehrin 30 yıllık mezar ihtiyacını karşılayacağı söylenen Şehir ve Aile Mezarlığı’na tahsis edildiği alanda bir an evvel çalışmalara başlanması gerekir. Kentimizde yeni mezarlık yerleri bugünden tespit edilmezse gelecekte büyük sıkıntılar yaşanabilir” dediler.
Kurubaş Mezarlığı ne zaman hizmete açılacak?
Vatandaşlar kentte 12 mezarlıkta doluluk oranının yüzde 100’e ulaşması nedeniyle cenazelerini kilometrelerce uzaklıktaki Seyrantepe, İskele, Selimbey, Süphan ve Yenimahalle mezarlıklarına defnediyorlar.
Eskişehir ve Şabaniye mezarlık alanlarının hemen bitişiğinde bulunan arazilerin tahsisi için çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi, Kurubaş Mahallesi’nde 700 bin metrekarelik devasa bir alanda,46 bin mezar kapasiteli, 400 araçlık otopark, gasilhane, mescit, tören alanı, yaya yolu, aile kabristanlıkları ve mezarlık adaları olan Şehir ve Aile Mezarlığı yapımının tamamlanmasıyla uzun yıllar mezarlık sorunu yaşanmayacağını açıklamıştı. Vatandaşlar Şehir ve Aile Meralığının biran önce hizmete açılmasını, kentin farklı noktalarında yeni mezarlık alanlarının tahsis edilmesi gerektiğini ifade ettiler.