MİLLİ EGEMENLİK PARKI: KENDİSİ VAR ADI YOK

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun girişimleri sonucu 2017 yılında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) satışı durdurulan, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Milli Egemenlik adı verilen, ancak taşıdığı isimle ilgili hiçbir düzenleme yapılmayan park ilgi bekliyor.

Burhan Ergin

Şerefiye Mahallesi Milli Egemenlik Caddesinde yer alan, mülkiyet sahibi TOKİ tarafından satılığa çıkarılan, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun girişimleri sonucu 2017 yılında satış listesinden çıkarılarak Milli Egemenlik Parkı adını alan parkta tanıtıcı tek bir tabela, ismine uygun anıt, rölyef bulunmaması ve düzenleme yapılmaması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Vatandaşlar, şehit aileleri, gaziler parkta Milli Egemenlik Anıtı, Vanlı şehit ve gazilerin isimlerinin yer almasını, adına yakışan düzenlemeler yapılmasını istiyor.

"Şehit ve gazilerimizin adı da Milli Egemenlik Parkı'nda yaşatılabilir"

Vatandaşlar parka olan ilgisizliğin Milli Egemenlik Parkı'na yakışmadığını belirterek, "Valimiz Murat Zorluoğlu'nun girişimleriyle arsa kentimize park olarak kazandırıldı. Emeği geçenlere o günde bugünde teşekkür ediyoruz. Ancak park iki yıldır ilgisiz durumda bekliyor. Bu ilgisizlik Milli Egemenlik ismine yakışmıyor. Kentimizin önemli noktalarından bir yerde bulunan parkta ne isimin yer aldığı bir tabela ne de düzenleme var. Biz önce parkta adına yakışır peyzaj projesi yapılmasını ardından park içinde Milli Egemenlik Anıtı dikilmesini istiyoruz. Farklı tarihlerde farklı yerlerde şehit olmuş Vanlı şehitlerin, gazilerin isimlerinin anıt etrafında yer almasını arzu ediyoruz. Böylece vatanımız için canlarını feda eden Vanlı şehit ve gazilerimizin isimleri Milli Egemenlik Parkı'nda yaşatılabilir. Başka şehirlerde anıtların, kitabelerin yer aldığı parklar var. Van da neden olmasın? Milli Egemenlik Parkı'nın sıradan görünümde bulunması düşündürücüdür" dediler.

"Milli Egemenlik Parkında Milli Egemenlik Anıtı görmek istiyoruz" 

Milli Egemenlik adını taşıyan, ancak taşıdığı isimle hiçbir ilgisi bulunmayan parkın düzenlemeye, ilgiye ihtiyacı olduğunu kaydeden bir şehit yakını da şunları söyledi: "Şerefiye Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi üzerinde eski Jandarma Merkez Komutanlığı yerinde yapılan park sanki sahipsiz bir görünüm arz ediyor. Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan parka Milli Egemenlik isimi verilmesi güzel oldu.  Ancak parkta ne bir isim nede adına yakışan düzenleme var. Önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapılan anıtlar kentlerin tarih, kültür hafıza ve simgeleridir. 1915'te 30 bin şehit vermiş, Vanlılar arasında Şehitvan adıyla da saygı gören kentimizde ne dünü ne de bugünü yansıtan tek bir anıt yoktur! Sayın Valimizden Milli Egemenlik Parkı'na Milli Egemenlik Anıtı dikilmesini anıt çevresinde yapılacak lahitlerde Çanakkale, Sarıkamış, Birinci Cihan Harbi, Kıbrıs ve diğer cephelerde şehit düşmüş, gazi olmuş Vanlıların isimlerinin yer almasını ayrıca düzenleme sonrası bazı tören ve anma günlerinin de Milli Egemenlik Anıtı olan parkta yapılmasını istiyoruz. Parkta Milli Egemenlik adı var ama kendisi yoktur. İki yıl önce isim verilen park ilk günkü gibi duruyor. Park içinde taksi yazıhanesi düşünülüyor ama parkın isimi yer alan tek bir levha dikilmiyor. Yaşanan duyarsızlık üzüntü vericidir.  Milli Egemenlik Parkı'nda Milli Egemenlik Anıtı, şehit ve gazilerimizin isimleri ve adına yakışan düzenleme yapılmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin bunları yapabilecek imkânı vardır" 

TOKİ ARSAYI SATIŞA ÇIKARMIŞTI

2011 yılında meydana gelen depremde hasar görerek yıkılan 32 bin 700 metrekarelik eski Jandarma Merkez Komutanlığı'nın arsası Milli Savunma Bakanlığı ile TOKİ arasında bina karşılığı yapılan protokol ile takas yapıldı. Arsa TOKİ'nin malı oldu. Valilik İl Trafik Komisyonu kentteki otopark ihtiyacı üzerine arsanın Büyükşehir Belediyesi tarafından geçici olarak ücretsiz otopark yapılması yönünde karar aldı. Karar üzerine belediye arsadaki bina hafriyatını kaldırarak arsayı otoparka, bir süre sonra da parka dönüştürdü. TOKİ arsanın kendilerine ait olduğunu belirterek arsayı satışa çıkardı. Yerel basın, kamuoyu sosyal medya satış ilanına tepki göstererek arasının park olarak kalması gerektiğini gündeme taşıdı.

VALİ ZORLUOĞLU VAN'A KAZANDIRDI

Elazığ Valiliği görevinden Van'a atanan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu Temmuz 2017'de basının ve Van halkının 'arsa satılmasın, park olarak kente kazandırılsın' ortak talebi üzerine çalışma başlattı. Vali Zorluoğlu'nun girişimleri sonucu TOKİ'ye ait olan eski Jandarma Merkez Komutanlığı arsası satıştan çıkarıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında söz konusu arsayı İmar Planına 'Park alanı' olarak işleyerek kente yeşil alan olarak kazandırılmıştı.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme