Mülteciler İftar Sofrasında Buluştu

Van Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Dünya Mülteciler Günü'nde kentte bulunan mültecilere İftar verdi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezi dünya mülteciler günü dolayısıyla Van’da bulunan mülteci ve zorunlu göç eden vatandaşlarla iftar sofrasında buluştu. Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından verilen iftar yemeğine Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri Murat Beyaz, Diyadin Altındal, Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Yöneticisi Kerem Oruç ve birçok davetli katıldı. Programda yaklaşık 700 kişi iftar sofrasında buluştu.

“Mülteci Olarak Değil de Van’a Turist Olarak Gelirler”

İftar sonrasında program ile ilgili bilgiler veren Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz,” Bizim için bugünün ayrı bir özelliği var. Dünya mülteciler günü dolayısıyla kentte bulunan mülteciler ile birlikte iftar sofrasında buluştuk. Türkiye’de yirmi ilde bulunan 20 Avrupa Birliği Bilgi Merkezlerinin desteklemiş oldukları bir iftar programıdır. İftar programında farklı kimlikleri olan insanları aynı sofrada bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.  Onlar bizim misafirlerimizdir. Eminim ki zor durumda olmasalar ülkelerini terk edip buralara kadar gelmezlerdi. Van ilinde yaşayan halkların böylesi bir etkiliğe katılımı onlarla beraber iftarlarını açmaları bizleri mutlu etmiştir. İnşallah bundan sonra bu insanlar ülkelerini terk etmek zorunda kalmazlar ve buralara turist olarak gelirler” dedi.

“300 Mülteci ve 400 Yerel Halkı Buluşturduk”

Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla programı düzenleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Temsilcisi Kerem Oruç İse, “ Türkiye 3.1 Milyon mülteci ağırlayan Dünyanın 1. Sırasında yer almaktadır. Suriyeli mültecilerin yüzde doksanı kamplar dışında yaşamaktadır. Buda Türkiye’nin farklı illerinde dağılan ve buralarda yaşayan mültecilerdir. AB Bilgi Merkezinin amacı da kamplar dışında yaşayan mültecilere iş, eğitim ve istihdam olanakları sağlamaktır. Özellikle dezavantajlı guruplar her zaman Avrupa Birliğinin önceliği olmuştur. Bunu da yerelde AB Bilgi Merkezleri ve diğer AB Projeleri vasıtasıyla yürütülmektedir. Bu yılda AB Bilgi Merkezinin farklı etkinliklerini gerçekleştirdik. Bu etkinliklerin biri de kentte bulunan mültecileri dünya mülteciler günü dolayısıyla bir araya getirmekti. Bizde Türkiye’de 20 Avrupa Birliği Bilgi Merkezinin Dünya Mülteciler günü dolayısıyla aynı program çerçevesinde burada mülteciler ile birlikte iftarımızı açtık. Asam ile birlikte düzenlediğimiz bu iftar programına yaklaşık 300 mülteci ve 400 yerel halkı bir araya getirdik. Dünya mülteciler gününün ramazan ayına denk gelmesinin maneviyatının verdiği keyfi hep birlikte burada yaşadık” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme