Nasıl oy kullanacağız

Türkiye, yerel yöneticilerini belirlemek üzere yarın sandığa gitmeye hazırlanırken, seçmenin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor.

Türkiye’de, yaklaşık 57 milyon seçmen yerel yöneticilerini belirlemek üzere, yarın sandık başında. Seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması, seçmenlerin demokratik haklarını kullanabilmesi dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle: 

1-KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN 

Oy verme günü sandığa giderken üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan; kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi belgelerden birini mutlaka yanınıza alın. 

2-SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI 

Nerede ve kaç no’lu sandıkta oy kullanacağınızı gösteren seçmen bilgi kağıdını da beraberinizde götürün. Bilgi kağıdı ulaşmayan seçmenler YSK’nın “nerede oy kullanacağım” bölümünden döküm alabilirler.  

3-TELEFON, KAMERA YASAK 

Oy kabinine girmeden önce cep telefonunuzu ve görüntü kaydeden cihazlarınızı sandık kuruluna bırakmayı unutmayın. 

4-DÖRT AYRI PUSULA 

Büyükşehir seçmeni olarak oy kullanıyorsanız sandık kurulu tarafından size büyükşehir belediyesi için “beyaz”, ilçe belediyesi için “mavi”, belediye meclis üyeliği için “sarı” renkte üç ayrı oy pusulası ile bir zarf ve üzerinde “evet” veya “tercih” yazan mühür verilecek. Muhtarlık tercihinizi ise muhtar adayları tarafından hazırlanan pusulayla yapacaksınız. 

5-TEK ZARFTA SANDIĞA 

Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz partinin altındaki yuvarlak alana “evet” mührünü basın. Mührün dışarı taşmamasına dikkat edin. Daha sonra 3 oy pusulası ile muhtarlık pusulasını katlayıp tek zarfa koyun ve zarfın ağzını yapıştırın. 

Oy pusulalarının bulunduğu zarfı şeffaf sandığa atın. Oy kullanma işlemini tamamladıktan sonra, sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imza atın.

- Pusulanın katlanarak zarfa konulması sebebiyle “tercih” veya “evet” mührü veya arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi durumunda oy geçerli sayılacak.

- Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan “tercih” veya “evet” mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması durumda oyunuz geçerli.

Başkasının adına oy kullanan kisiye 5 yıla kadar hapis var

- Haksız oy temin edenlere 1 yıldan 3 yıla hapis cezası. 

- Seçmenin oyunu kullanmasına engel olanlara 1 yıldan 4 yıla hapis cezası, 

- Seçmene herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunanlar 3 aydan 1 yıla hapis cezası, 

- Seçme yeterliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs edenler 2 yıldan 5 yıla hapis cezası, 

- Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya verenlere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası, 

- Oy verdikten sonra başka bir sandıkta oy vermeye teşebbüs edenler 3 yıldan 5 yıla hapis cezası, 

- Silah taşıma yasağını ihlal edenler, para cezasına çarptırılacaklar ve haklarında dava açılacak. 

- Seçim günü saat 06.00’dan gece 24.00’e kadar alkollü içkiler satılmayacak 

- Oy verme süresince eğlence yerleri kapalı olacak. 

553 bin güvenlik personeli görevli

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Seçim günü 553 bin personel görevi başında olacak. 6 bin 745 zırhlı araç, 126 hava aracı, 294 deniz aracı da seçim güvenliğinde kullanılacak” dedi. Soylu, “Coğrafi şartlar itibarıyla güvenlik noktasında eksiklik yaşanmaması için 11 ilde 6 bin 449 ilave personel görevlendirildi” ifadesini kullandı. 

1458 ARAÇ SEÇİM KURULUNDA

- İstanbul Valiliği kararınca kentte seçimin huzur ve güven ortamında gerçekleştirilmesi için İl Jandarma Komutanlığınca 271 tim ve 4 bin 130 personel, 1’i helikopter olmak üzere 305 araç, İl Emniyet Müdürlüğünce 41 bin 550 personel, 3 helikopter, 4 bot ve 5 bin 587 araç görevlendirildi. 

- Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığınca sorumluluk sahasında 142 personel ve 12 deniz aracıyla görev yapacak. 

- İstanbul’daki kamu kurum ve kuruluşlarına ait bin 458 araç, il ve ilçe seçim kurullarına tahsis edildi. 

- Valililik Seçim Koordinasyon Bürosu yönetiminde, GAMER, Seçim Güvenlik Koordinasyon Merkezi, ilçe kaymakamlıkları, güvenlik güçleri, elektrik, su, doğalgaz, kara, deniz, demir yolları ve havalimanı ulaşımı, iletişim, itfaiye ve sağlık alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara ait koordinasyon merkezleri 7/24 saat esasına göre hizmet sunacak. 

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ AÇIK

- Enerji ihtiyacının kesintisiz şekilde sağlanması, muhtemel arızalara müdahale ekiplerinin oluşturulması ve jeneratör takviyesiyle ilgili gerekli tedbirler alındı. 

- İl ve ilçe nüfus müdürlükleri 30-31 Mart’ta hizmet verecek. 

- Yaşanabilecek olaylara daha hızlı müdahale edebilmek için 3 polis helikopteri, 4 deniz botu, 5 bin 300 ekip otosu, 85 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), 110 zırhlı araç ve 41 özel eğitimli köpek de çalışmalara destek verecek. 

Hangi durumda oyunuz geçersiz sayılacak 

- Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve TC Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları. 

- Hiçbir yerine “evet” ya da “tercih” mührü basılmamış oy pusulaları. 

- Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları. 

- Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış “tercih” veya “evet” mührü basılan oy pusulaları. 

- Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları. 

- Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.

- “Tercih” veya “evet” mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları. 

- Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları. 

- Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.

Saat bitse bile bekleyin

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan gibi  32 ilde seçmenler 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek. Oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, sırayla oylarını kullanacak. 

Yenileme seçimi 2 Haziran’da 

YSK, yarın gerçekleştirilecek yerel seçimlerin bazı yerlerde iptal edilmesi halinde, yenileme seçimlerinin 2 Haziran Pazar günü yapılmasına karar verdi. Kararda, yeniden yapılması gereken seçimlerin, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu vurgulandı.

1 Nisan’da okullar tatil 

MEB’e bağlı tüm eğitim kurumları, okulların hazır hale getirilmesi amacıyla 1 Nisan Pazartesi günü tatil edildi. YSK, oy kullanılacak okullarda, toplanmaya müsait masa ve sandalye düzeneğinden faydalanmamak şartıyla oy verme günü okullardaki kantinlerin açık bulundurulmasına karar verdi. 

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme