Ne zaman emekli olurum? Emeklilik hesabı için bu ayrıntıya dikkat...
Zorlu yaşam şartları emekli olacakları endişelendirirken emekli olmak için gün sayan milyonlarca insan emeklilik maaşı ve yaşı hesaplama işlemi hakkında bir çok soruyu merak ediyor.
Uzun süren çalışma hayatının ardından emekli olmak için gün sayan milyonlarca çalışan emeklilik maaşı ve yaşı hesaplama işlemi hakkında bilgi edinmek istiyor.
Kişinin ödediği prim günü sayısından emeklilik türüne kadar, sigorta ve emeklilik işlemleri hakkındaki her hareket, alınacak maaş tutarını etkiliyor.
Vatandaşlar E- Devlet sistemi üzerinden ya da Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet adresinden yapılabilecek sorgulama işleminde, emeklilik hakkındaki tüm hareketleri ve bilgileri öğrenebiliyor.
NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM?
Milyonlarca işçi ve memur emekli olacağı günü heyecanla bekliyor.
Vatandaşlar emekli olacakları günü merak ederken aynı zamanda maaş ve yaş hesaplama işlemi hakkında arama motorlarında araştırma yapıyor.
Prim gününü doldurup emekli olmayı bekleyen işçi ve memurlar emeklilik gün sayısı hesaplama işlemi hakkında tüm detayları öğrenmek istiyor.
Yasal olarak kritik yıllar olan 2000, 2008 yılları, maaş değişikliklerinde baz alınacak kritik dönemlerdir.
2020 yılında emekli olacak bir kişi, 2000 yılından önce emeklilik başlangıcı yapılmışsa, daha yüksek maaş alacaktır.
Ayrıca çalışan bir kişi 200 yılından sonra emeklilik başlangıcı yapmış ancak daha yüksek maaş almış, dolayısıyla daha yüksek prim ödemişse, bu kişinin emekliliğinde alacağı maaş da daha yüksek olacaktır.
E- DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİ MAAŞI MİKTARI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
E- devlet sistemini kullanarak emekli maaşının miktarını ve ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek için öncelikle e- devlet şifresine sahip olmalısınız.
Şifrenizi PTT şubelerinden satın alabilirsiniz.
E-devlet'e giriş yaptıktan sonra yapmanız gereken Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne tıklamak olmalıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait ekran açılmasının ardından SGK işlem menüsüne tıklamanız gerekecektir.
İşlem menüsünde emeklilik ile ilgili işlem bilgileri ve sorgulama işlemleri bulunmaktadır. Bu menü üzerinden emeklilik sorgulama seçeneğini kullanarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada Sosyal Güvenlik Kurumu, bilgilerinizi T.C. kimlik numaranız üzerinden erişim sağlayacaktır. Bu nedenle herhangi bir bilgi istenmesine ya da form doldurmanıza gerek kalmaz.
EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
SSK SGK 4A, 4B, 4C'den emekli olacak kişiler http://e.sgk.gov.tr adresine giriş yaparak ve ardından 'vatandaş' sekmesine tıklamaları gerekiyor.
Burada ekrana gelen sayfada "Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama" kısmına gelip ve hangi sigorta koluna bağlı çalışıyorsa ilgili ekrandan sorgulama yapmak zorunda...
4/A Emekli Maaşı Miktarı Nasıl Sorgulanır?
4/A emekli maaş bilgisi sorgulaması için e- devlet sistemine giriş yapmanız gerekecektir. Giriş işleminin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünden 4A işlem seçeneklerine tıklayarak sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
“4/A Emekli Maaşı Sorgulama” linkinden direkt olarak ekrana giriş yapabilirsiniz. primlerinizin diğer sigorta türlerinden yatması durumunda yapmanız gereken , uygun sigorta türünün sorgulama ekranını kullanmak olmalıdır.
4/A Emekli Maaşı Sorgulamak İçin TIKLAYIN
4/B Emekli Maaşı Miktarı Nasıl Sorgulanır?
4/B emekli maaşı miktarının araştırılması için e- devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu seçeneklerine bakılmalıdır.
“4/B Emekli Maaşı Sorgulama” linki ile erişim sağlayabileceğiniz sayfa üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapmanız gerekecektir. Ekranınıza direkt olarak emekli maaş sorgusunun sonucu gelecektir. Bunun dışında sizden herhangi bir şifre ya da form doldurmanız beklenmez.
4/B Emekli Maaşı Sorgulamak İçin TIKLAYIN
4/C Emekli Maaşı Sorgusu Nasıl Yapılır?
4/C emekli maaş bilgisinin öğrenilmesi için yapılması gereken, e- devlet sistemini kullanmaktadır. SGK resmi adresinden de yapılabilecek sorgulama için kullanılacak e- devlet adresidir. Bu adresten yapacağınız sorgulama işlemleri ile 4-C emekli maaşınızı sorgulayabilirsiniz.
Linke tıkladığınızda direkt olarak giriş ekranına yönlendirilirsiniz. Giriş ekranında T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek sorgu sayfasına erişirsiniz.
4/B Emekli Maaşı Sorgulamak İçin TIKLAYIN
Emekli maaşı nasıl arttırılır?
Emekli maaşı temel olarak gün bazlı olarak SGK primi baz alınarak hesaplanıyor. Bunun için emekli maaşını arttırmanın en temel yolu SGK prim ödemesini arttırmaktır. Ayrıca kişinin ödediği tüm primler yıl bazlı olarak değerlendirmeye alındığı için ne kadar uzun süre yüksek SGK primi ödenirse emekli maaşı da o kadar yükselmiş olur.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM? EMEKLİLİK YAŞI NASIL HESAPLANIR?
EMEKLİ YAŞI VE PRİM HESAPLAMASI
01.05.2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel unsur sigorta başlangıç tarihidir. Ancak 01.05.2008 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel unsur prim gün sayısını ne zaman doldurduğudur. Örneğin 01.05.2008 yılında sonra girişi olan erkek çalışan (4A) 7200 prim gün sayısını 2035 yılına kadar doldurabilirse 60 yaşında, ancak 2035'den sonra prim gün sayısını doldurursa her 2 yıl için 1 emeklilik yaşı artarak 2044 ve sonrasında 65 yaşında emekli olabilecek. Detaylı bilgiye ulaşmak için ne zaman emekli olurum sayfamızı ziyaret edin.
SGK PRİM HESAPLAMASINDA GÜN SAYISI
SGK primi gün hesaplamasında ay 30 gün yıl ise 360 gündür. Yani 7200 prim günü 20 Yıl, 9000 prim günü ise 25 yıla denk gelir.
Kaynak: Milli Gazete