Neleri kurban etmedik ki…

En son Edremit'in gözde sırtlarında inşa edilen Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binasına ana yoldan ulaşımı sağlayacak köprülü kavşak uğruna Van Denizi'nin insanlarla buluştuğu kumsal sahili beton duvarlarla çevrilerek kurban edildi.

Geçenlerde bir grup dostumuzla Van'ın tarihi yer altı su şebekesi kehrizler üzerine sohbet ediyorduk. Erek dağından Van ovasına kılcal damarlar gibi yayılan 33 kehrizin mimari özelliklerinden, suyundan ve zamanında şehrimizin dört bir tarafına kattığı güzellikten ve talihsiz akıbetlerinden söz ettik.

 

Çavuşbaşı, Eski Yengi kehrizlerinin hayatımdaki önemini kehriz anılarımızla  süsleyerek anlatmaya çalıştık. İlkbahar ayalarında kehrizlerin bakımını yapan kenkanların kehrizleri ne büyük fedakarlık ve zorluklar içinde nasıl temizlediklerini, çöken kısımlarını nasıl onardıklarını ve  ne tür aletler kullandıklarını bildiğimiz kadarıyla paylaştık.

 

Şimdilerde elde kalan bir kaç kehrizimiz var.

 

Bir toplantıda Van'a çok önemli eserler kazandıran, şehrimize aşkla ve  heyecanla hizmet eden Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'na Vakıf, Sofi, Eskiyengi kehrizlerden söz ederek çalışır durumda olan bu kehrizlere sahip çıkılması önerisinde bulundum. İlgi gösteren Vali Bey, toplantıda bulunan VASKİ (Van Su Kanalizasyon İdaresi)  Genel Müdürü Alı Tekataş'dan söz konusu kehrizlerin Van'a kazandırılmasını istedi. 

 

Ali Bey ile birlikte yakın bir zamanda bu kehrizleri kenkan Eşref Tuci'yi yanımıza alarak, yerinde inceleyip göreceğiz. Ali Bey kehrizlerin yaşatılmasıyla ilgili yapılması gerekenleri teknik ekibiyle görüşerek büyük ihtimalle projeye dönüştürecek. VASKİ'den kehrizlerle ilgili pek yakında  sevindirici haber duyabilirsiniz.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme