Nereye doğru gidiyoruz?

Iskalanan Yüzyıllar Türkiye 18 yüz yılı ıskaladı matbaa 200 yıl geç girdi Osmanlı İmparatorluğuna. 19 yy sanayi devrimi ıskalandı fabrika 50 yıl geç girdi bu ülkeye. 20 yy bilişim çağı ıskalandı bilgisayar 30 yıl geç girdi Türkiye'ye. Bari 21. Yüzyılı ıskalamayalım. Peki, bu çağı ıskalamamak için ne yapmak lazım? Bunun için'yapısal reform' şart.

Iskalanan Yüzyıllar

Türkiye 18 yüz yılı ıskaladı matbaa 200 yıl geç girdi Osmanlı İmparatorluğuna. 19 yy sanayi devrimi ıskalandı fabrika 50 yıl geç girdi bu ülkeye. 20 yy bilişim çağı ıskalandı bilgisayar 30 yıl geç girdi Türkiye'ye. Bari 21. Yüzyılı ıskalamayalım. Peki, bu çağı ıskalamamak için ne yapmak lazım? Bunun için"yapısal reform" şart.

 

Yapısal Reform Şart

Yapısal reformla ne kastediyoruz? Siyasi açıdan özgürlük, eşitlik, adalet, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü ve tam demokrasiyi kastediyoruz. Ekonomik açıdan ise özgür teşebbüsün önünün açılması, adil rekabet ortamının yaratılması ve ve ezberci eğitim yerine beceriye dayalı eğitime geçilmesidir kastettiğimiz yapısal reform. Biraz daha yakından bakalım.

 

Özgürlük Olmadan Kalkınma Olmaz

Çünkü özgürlük olmadan teşebbüs olmaz. Nitekim özgürlüklerle, özgür basınla, demokrasi ile kalkınma arasında güçlü bir ilişki olduğu yaşanan örneklerle tespit edilmiş durumda. Yanı sıra adalet olmadan güven ve istikrar ortamı oluşmaz. Güven ve istikrarın sigortası ise tarafsız ve bağımsız yargı ve tam demokrasidir. Bunlar olmadan kimse yatırım yapmaz. Bunların olmadığı yerde yasaklar ve yolsuzluklarla beraber yoksulluk da artar. Kayırmacılık, yolsuzluk, soygunculuk birilerini haksızca zengin edebilir ama ülke fakirleşir. Aslolan birilerinin zenginliği değil Arap ülkelerindeki yapay petrol zenginliği gibi. Aslolan halkın sosyo ekonomik yaşam ve refah düzeyi ve demokratik standartlarıdır.

 

Temel Taş Eğitimdir

Eğitim bütün bunların temel taşıdır. O olmadan hiç bir şey olmaz. Sonuçta nitelikli eğitime bağlıdır herşey. Ama nasıl eğitim? Birilerine hizmet eden, tornadan çıkmış gibi tek tip yaratan ezberci ve bilimdışı eğitim değil elbette. Bahse konu ettiğimiz eğitim, beceriye dayanan eğitimdir. Beceriye dayanan eğitim ise bilime, hayal gücüne, tasarıma ve akla dayanan, bunları geliştiren eğitimdir.

 

O halde bilime, hayal gücüne, tasarıma ve akla dayanan bunları geliştiren eğitim şart. Örnek mi? Bakın 53 kişinin kurduğu WhatsApp 19 milyar dolara satıldı. Bu ne demek? Türkiye'den örnek verirsek ne demek olduğu daha iyi anlaşılır. 53 kişinin çalıştığı 19 milyar dolarlık şirketi bir tarafa koyun. Sonra Türkiye'de 500 bin kişinin çalıştığı Türkiye'nin en büyük firmaları olan Türk Telekomu, Tüpraşı, THY'yı ve yüzbinlerce çalışanı olan kimi tekel, kimi devlet desteğiyle kurulmuşken büyük kuruluşları alt alta koyun bir WhatsApp etmiyor.Dahası var; 40 tane THY Amerikada arabası olanla olmayanı bir araya getiren,bir çeşit çöpçatanlık  yapan, bir UBER firması etmiyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

Bakmadan Geçme