Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre: Türkiye'de halkın yüzde 42'si kiracı iken yüzde 58'i ev sahibi.
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır.
24 milyon kiracının olduğu ülkemizde, kira ortalamaları 2 bin lira olursa, 2 bin liranın %’de 20’si: 500 TL olduğuna göre, aylık 12 milyar TL stopaj olmak üzere, maliye yılda= 144 milyar stopaj vergisi alıyor.
Eğer maliye gelirlerini KDV, stopaj, vergiler ve gümrük vergileri üzerine oturtmuşsa, ki maalesef öyledir. Kiraların artması maliyenin işine yarar ve asla müdahale etmez. Sadece konuttan, yılda ortalama 144 milyar TL vergi alan maliye, konut kira ortalamalarının 5 bin TL olmasına elbette göz yumar. 144 milyar olan gelir; 360 milyar TL olur. İş yerlerini hesaplasak, katrilyonları bulur.
“Mal, mülk, daire, dükkan ve akar sahipleri insafsızdır.” diyoruz ya? Evlat, babasından gördüğünü uygularmış. Esas insafsızlar, vatandaşı seviyor gibi başını okşayan ve cebindekini dolaylı yoldan alanlardır. Aynı durum, tüm tüketim malzemeleri için geçerlidir. KDV ve vergiler. Kiraların artışı, kimin işine gelirmiş?
Aklıma, gençliğim ve evliliğimizin ilk yılları geldi. Evlenince, kendi mahallemizde, aynı şimdi olduğu gibi kiraya çıkmıştık. Üç katlı bir binanın ikinci katında, çok kıymetli komşularımızın olduğu, mesai günlerinde çocuklarımızı rahatlıkla eve bırakıp gittiğimiz Kore Sokakta oturuyorduk. Yeşil bir otomobilim vardı ve yine güzel giyinerek, her gün sabah çocukları ana okuluna bıraktıktan sonra okuluma giderdim. Günlerden bir gün, çocukları arka koltuğa oturttuktan sonra tam kendi kapımı açıp binecekken, başımdan aşağı köpüklü suyun içinde buldum kendimi. Başımı yukarı kaldırdığımda, üçüncü kattaki komşumuzun suyu döktüğünü fark edince, “Ablacığım, pis ve kirli suyu ben gittikten sonra dökseydin.” dememle, “Konuşma. Her gün giyinip kendine poz vereceğine ve arabayla hava atacağına, git kendine bir ev al pis KİRACİİİİİİİ. Ayağıma kurban ol.” demişti. Rahmetli annem gilin ev yakın olunca, hemen arabaya binip oradan kaçmıştım. “Arlı arından utanır, arsız benden korktu der.” misali. Benim yerime o komşuya cevabı, rahmetli Kadriye abla ile Allah sağlık versin Nafiye abla okkalı verdiler. O sözleri hiç unutmam. O zaman, o komşunun sözü üzerine kooperatife girmiş ve ev sahibi olmuştum. Şimdi, kooperatif, kredi veya lasman aylık kredi miktarı: 18-30 bin arası. Maaşlar ile 100 yılda bir daire alırız. Canım devlet memurları, kirada oturanlar, ücretliler: “pis KİRACİİİİİİLARRRR.”