Normalleşme
Normalleşmeyle birlikte salgınla mücadelede bireylere düşen görev ve sorumluluklar daha fazla olacak.
Çin'in Vuhan kentinde geçen yıl aralık ayında görülmeye başlayan dünyayı kasıp kavuran koronavirüs ülkemizi de etkiledi.
Türkiye'de ilk vaka 11 Mart'ta görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart'ta yaptığı açıklamada, Avrupa üzerinden gelen bir hastanın test sonuçlarının pozitif çıktığını, 13 Mart'ta da ikinci bir kişinin de testlerinin pozitif olduğunu söyledi.
İlk vakaya rastlanmasının ardından Türkiye genelinde kademli olarak yeni tedbirler kapsamında evde kal, sosyal mesafeyi koru, izolasyona dikkat et uyarıları yapıldı.
İlk ve ortaokullar ile liselerin, 16 Mart itibarıyla iki hafta tatil edilmesine, öğrencilerin 23 Mart'tan itibaren bir hafta süreyle evden internet ve televizyon kanalları üzerinden eğitimlerine devam etmesine karar verildi.
Üniversiteler, 16 Mart tarihinden itibaren 3 hafta süreyle tatil edildi. Spor müsabakalarının nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanması kararlaştırıldı. Kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışı izne tabi oldu. Vaka, pozitif hasta ve ölüm sayısı arttıkça yeni sıkı tedbirler uygulanmaya başlandı. Uygulamalarla iş yerleri kapandı, çalışanlar işlerinden ayrıldı. Üretim, ihracat, ithalat durdu. Bazı günler sokağa çıkma yasakları getirildi. Özgürlüklerimiz kısıtlandı, hayat tam anlamıyla durdu. Korona sürecinde ekonomik, sosyal sorunlar hissedilmeye başlandı. Ülkenin ve günlük hayatın uzun süre bu şekilde devam edemeyeceği anlaşıldı.
Toplumda bu kaygılar sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme süreciyle ilgili açıklamalarda bulunarak normalleşme sürecinin 4 aşamada gerçekleştirileceğini belirtti.
Normalleşme planına göre…
BİRİNCİ AŞAMADA berberler, kuaförler ve AVM'ler belirli kısıtlamalar kapsamında dün itibariyle açıldı.
İKİNCİ AŞAMADA sokağa çıkma kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılması planlanıyor. 65 yaş için serbest gün sayısı artacak. Pazar günü yaşlılar ilk kez sokağa çıktı. Kafe ve lokantalar belli sınırlamalarla hizmet verecek. Camilerde cuma namazının dış mekan ile birlikte topluca kılınmaya başlaması ise 12 Haziran öngörülüyor. Cuma namazında fiziki mesafe ve maske zorunlu olacak. Ağustos ayında açık hava konserleri, tiyatro gibi toplu etkinliklere sayı kısıtlaması ile izin verilmesi de planlar arasında. Konserlerde de birer koltuk boşluk bırakılacak, maske ile izlenebilecek.
ÜÇÜNCÜ AŞAMA 1 Eylül'den başlayıp yılsonuna kadar devam edecek. 31 Aralık 2020'de kamu tam kapasite olarak çalışacak fakat bazı toplantılar telekonferans ile yapılmaya devam edecek. Okullar açılacak fakat öğrenci ve öğretmenler bazı tedbirlerle okula gidecek. Hijyen kurallarına dikkat edilecek. Kapalı alanda konser, düğün gibi etkinlikler başlayabilecek. Büyük katılımlı toplantılar da bazı tedbirler ile yapılmaya başlanabilecek.
DÖRDÜNCÜ AŞAMA 2021 yılı ocak ayının ilk haftası başlaması planlanıyor. Dördüncü aşama ile birlikte hayatın artık tam olarak normale dönmesi hedefleniyor. Maske ile ilgili zorunluluklar neredeyse hiç olmayacak. Tüm noktalara uçuş serbestliği sağlanacak.