Obama yönetimi PYD yüzünden ikiye bölündü!

Washington’ın önde gelen iki gazetecisine konuşan Amerikalı yetkililere göre ABD Başkanı Barack Obama’nın yönetimi PKK’nın Suriye kolu olan PYD konusunda görüş ayrılığına düştü.

Bazı Amerikalı yetkililer PYD'nin Esad rejimi, Rusya ve İran ile hareket ettiğini söylerken diğerleri ise PYD'nin DAEŞ'le mücadele etkin olduğunu söyleyerek beraber çalışmaya devam etmek istiyor. 

YPG yanlısı grubun liderliğini DAEŞ'le mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk yaparken, Suriyeli muhaliflere daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirten yetkilileri ise ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power(fotoğrafta solda) temsil ediyor. 

Muhafazakar çevrelere yakınlıklarıyla bilinen gazeteciler Josh Rogin ve Eli Lake'in The Bloomberg View'da kaleme aldığı makaleye göre, Amerikalı yetkililerin bir kısmı PYD'nin Suriyeli muhaliflere saldırmasının PYD ile ilgili kuşku yarattığını düşünüyor.

Rogin ve Lake'e konuşan Amerikalı yetkililer, ABD istihbaratının PYD ve Esad saflarına savaşan İran Cumhuriyet Muhafızları arasındaki görüşmeleri belgelediğini vurguluyor. Aynı yetkililere göre, PYD'nın silahlı kanadı YPG de Türkiye'nin ve ABD'nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK ile yakın işbirliği içerisinde. 

CIA, PYD'ye tepkili

Bir Obama yönetimi yetkilisine göre CIA, Suriyeli Kürtlerin Halep'in kuzeyinde muhaliflere yönelik gerçekleştirdiği saldırı sırasında Rusya ile koordinasyon kurduğunu gördü. Amerikan istihbaratına göre PYD bazı binalara Rus uçaklarının görmesi için iz bırakıcı ateş koydu ve daha sonra bu bina Ruslar tarafından bombalandı. CIA'in uzun süredir Suriyeli muhalif gruplara silah yardımı yaptığı biliniyor. Bu yüzden söz konusu saldırının özellikle CIA'i rahatsız ettiği tahmin ediliyor.

YPG yanlısı grup

Yönetim içerisindeki diğer bir grup ise söz konusu kooardinasyonu reddederken, YPG'nin DAEŞ'e karşı en etkili silahlı grup olduğunu vurguladı ve YPG'nin Haseke'nin güneyinde geçen günlerde kazandığı zaferlere dikkat çekti.

The Bloomberg View'e konuşan birden fazla yetkili ise Kobani'ye gerçekleştirdiği ziyaret ile Türkiye'nin tepkisini çeken ABD'nin DAEŞ karşıtı koalisyondaki Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün YPG'den başka çıkar yol olmadığını düşünen grupta yer aldığını söyledi.

McGurk'ün özellikle ABD Başkanı Barack Obama'ya yakın olduğu belirtiliyor. McGurk, ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın kendisine bu konuda destek verdiğini söylüyor. 

Yönetim içindeki yetkililerin diğer bir kısmı ise YPG'ye kayıtsız şartsız verilen desteğin Suriye'de oluşturulmaya çalışılan Sünni Arap kara gücüne zarar verdiğini ifade ediyor. Özellikle YPG'nin Arapların çoğunlukta olduğu Rakka'ya yürümek istemediğini bu yüzden Halep çevresinde Esad'a karşı savaşan muhalif gruplara destek verilmesi gerektiğini öne sürüyor. 

Muhaliflere daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyleyen Amerikalı yetkililer Obama yönetimi içerisindeki tartışmada yenilmekte olan grup olarak görülüyor. Bu grubun içerisinde ABD'nin BM Temsilcisi Samantha Power'ın da bulunduğu ifade ediliyor. 

YORUM
Her şeye rağmen ABD'nin resmi olarak PYD'ye verdiği destekte bir azalma yok. Özellikle bu gruba olan askeri yardımlar sürerken Haseke'nin güneyinde de yine ABD öncülüğünde yeni bir operasyona başlandı.
Söz konusu haberin The Bloomberg View'da basılmasının iki nedeni olabilir.

1- ABD basın üzerinden Türkiye'ye gaz alma çalışması yapıyor. Bu gibi haberler ile Türkiye'yi yumuşatma ve PYD'ye destek yüzünden doğan gerginliği azaltmak istiyor.

2- ABD yönetiminde gerçekten de PYD'ye verilen destekten rahatsız olanlar ve bunlar basın üzerinden konuyu kamuoyuna açık bir tartışma haline getirmek istiyor. 

Hangisinin doğru olduğunu önümüzdeki günlerde, özellikle yeni açıklanan düşmanlıkların durması anlaşmasının uygulanıp uygulanamaması üzerinden test etme şansına sahip olacağız. 

Bakmadan Geçme