Öğrencilerden Başkan Özgökçe’ye ziyaret

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrenci konseyi başkanları ve konsey üyeleri, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe’ye ziyaret ettiler.

Üç üniversite öğrenci konseylerinden oluşan 40 kişilik grup, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Tuşba Belediyesi ile birlikte yapmayı planladıkları bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif konuları görüşmek üzere
Başkan Özgökçe’yi makamında ziyaret ettiler. Samimi bir ortamda geçen ziyarette konuşan Başkan Özgökçe, “Öncelikle Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Tuşba ilçe sınırları içerisinde bulunması bizler için çok önemli ve büyük bir şanstır. 30 Mart seçim beyannamemizde ‘Tuşba Gönüllüler Akademisi’ ile tüm Tuşba’yla akademiyi buluşturacağız demiştik. Toplumun çıkarlarını akademisyenlik deneyimleriyle birleştirerek Tuşba’nın 7’sinden 70’ine her kesiminden insan gücünü yine topluma dönük faydaya dönüştürecektir. Gönüllü akademisi, enerjinizi toplumsal faydaya dönüştürmeyi amaçlayan bir eğitim ve aktivite projesidir. Tuşba’da, gönüllü olarak çalışmak isteyen genç, kadın, yaşlı, çocuk her kesimden insanın öncülüğünde, eğitmenlerimizin rehberliğinde toplumsal farkındalık, dayanışma ve sivil toplum kuruluşlarını desteklemeyi amaçlamaktadır. Gönüllü Akademisi üyeleri farklı alanlarda aldıkları eğitimlerin sonrasında öğrenci topluluk, kulüp ya da grup olarak örgütlenerek farkındalık oluşturabilecek ve sürdürülebilir olan sorumluluk projelerini ve aktivitelerini hayata geçirmeyi amaçlarlar. Aktiviteler ve projeler topluma katkı sağlamanın yanı sıra aktif birer vatandaş olmayı, kişisel gelişime katkı sağlamayı ve sivil toplumu güçlendirmeyi hedefler” dedi.
Başkan Özgökçe, Tuşba’daki işsizlerinin refahına yönelik kapsamlı bir proje olan Tuşba Meslek Edindirme Kursları’na (TUŞMEK) değinerek, “Daha önce defalarca çeşitli projelere imza atmış ve SODES projeleriyle halkın gelişimine katkı sağlamış bir akademisyen olarak, tutumumuzu toplumsal bilinçlilik üzerine odakladık. Tuşba’lıların kişisel birikimlerini yükseltmek, mesleki ve sanatsal bilgilerini geliştirmek, kent kültürü ve metropolde yaşama konusunda donanımlarını artırmak, pasif tüketici olmaktan çıkıp aktif üretici olmalarına yardımcı olmak, gelir elde etmelerine katkıda bulunmak, istihdam edilebilirliklerini artırmak gibi amaçlarla kurulmuş, örgün eğitimi tamamlayıcı bir yaygın eğitim organizasyonudur. Özellikle örgün eğitim fırsatlarından yararlanamayan bireylerin eğitim gereksinimlerini karşılamak için herhangi bir yaş sınırlaması yapmadan tüm Tuşba halkına kurs merkezlerimizde eğitim vermek. Eğitimin yaşam boyu devam ettiği algısını güçlendirerek katılımı artırmaktır. Kursiyerlerimizin, günlük hayatta kendisini ve ihtiyaçlarını, hayatla ilgili planlarını rahatça ifade edebilecekleri, hayata rahatça uygulayabilme ve ileri derece konuşmalarda kendisini ifade edebilme bilgi ve becerisi kazanmasını sağlar. İngilizce, Arapça, Kürtçe, Farsça ve Osmanlıca dillerinde eğitim verilmektedir. Sanat ve meslek eğitimlerinin yanı sıra; sergiler, seminerler, fuarlar, yayınlar, yarışmalar, panel-konferans gibi organizasyonlar gerçekleştirmektedir. Deprem sonrası birçok sıkıntıyla mücadele eden Van halkı daha çok koordinasyon eksikliği ve bütünleşik çalışma eksikliğinden yakındı. Öncülük eden kurumların olmayışı ya da bu kurumlarla irtibata geçebilecek ve bu sayede mağdur durumda olan halka ulaşabilecek bir organizasyonun sağlanamaması pek çok olumsuz neticelere sebep oldu” diye konuştu.
Başkan Özgökçe, halka hizmet yolunda sunduğu çalışmalardan biri olan Tuşba Toplumsal Gelişim Merkezi’nin (TUŞTOGEM) tam bu noktada halkın acil ihtiyaçlarına katkı sağlayacak ve en aza indirgeyecek sistemli bir proje olduğunu ifade ederek, “Toplumun yardımseverlik ruhunu harekete geçirmeyi, yoksulluğu def etmeyi ve bilhassa maddi konuda (burs, gıda, mobilya vb.) ihtiyaç sahipleriyle bir araya gelmeyi mümkün kılan sosyal bir çalışma. Kadim toplumumuz gelenekleri ve görenekleri, güçlü aile bağları, sosyo-ekonomik imkânları ve yardımseverlik anlayışı ile yoksullukla mücadele edecek güç ve imkâna sahiptir. Yapılması gereken toplumun içindeki bu dinamiğin ortaya çıkartılması, harekete geçirilmesidir. Tuşba Belediyesi TOGEM olarak amacımız; yoksullukla mücadele sürecinde etkin bir rol almak, rehberlik ve öncülük yapmak ve hayırseverlerle ihtiyaç sahiplerini ve özellikle ihtiyaç sahibi üniversite öğrencileriyle buluşturmaktır. Bu çerçevede hayırsever vatandaşlarımızın destekleri ile ihtiyaç sahibi ailelerimize gıdadan kıyafete, beyaz eşyadan mobilyaya, kırtasiyeden oyuncağa birçok kalemde yardım etmek ve üniversiteye sahip ilçenin öğrencileri ile Tuşbalı olup dışarıda okuyanlara burs verme imkanı olan zenginler ile burs ihtiyacı olan öğrencileri buluşturarak eğitime bu şekilde desteği sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
Üniversite öğrencilerimizin fakültelerine göre 4-5-6 yıllık veya yüksekokullarına göre 2 yıllık süre içinde başta Van için, sonra Türkiye ve tüm dünya için bilime zamanlarını ayırmalarını ve bu çalışmalarla zamanlarını dolu dolu geçmesini arzuladıklarını söyleyen Özgökçe, “Üniversitelerin öğrenci konseylerini önemsiyoruz. Özellikle kültürel, sportif, bilimsel ve sosyal faaliyetlerimizde, Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile ortak çalışma yapmalarını sağlıyoruz. Sadece bununla kalmayarak genç beyinlerimizin, üniversite öğrencilerimizin projeleri ile bizlere gelmelerini istiyoruz. Biz, özellikle bu dönem öğrencilerinin çok şanslı olduğuna inanıyoruz. Sevgili gençler, üniversitenin hangi bölümde olursanız olun, öncelikle zamanında ve iyi bir derece ile bir mezuniyet beklersiniz. Yarın lisans öğreniminizi tamamladıktan sonra kendi alanınızda tam donanımlı ve dolu dolu hayata atılacaksınız. Yerel yönetimler olarak, öğrencilerimizin her zaman yanındayız. İlk adım olarak düşüncemiz kardeş şehir olduğumuz iller ile irtibata geçip lise ve üniversite öğrencilerinin guruplar halinde karşılıklı gezi turları düzenlemektir. Gerek Bakanlıklar, TÜBİTAK ve yerel yönetimler ortaklaşa ulusal ve uluslararası fonlarda öğrencilerimiz için bu alanlarda projeleri hazırlayıp ve takip ederek gençlik kampları ve doğa eğitimleri ile öğrencileri uzmanlarla birlikte doğayla buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
Üniversite öğrencilerine sosyal mesajda veren Başkan Özgökçe, “Türkiye bu son dönemde farklı bir psikolojik savaşın içine çekilmek istenmektedir. Böyle bir dönemde tüm gençlerimizin aklıselim olarak hareket etmesi çok önemlidir. Algı oluşturmak isteyenler için isimler ve sıfatlar son derece önemlidir. Bu yüzden algı oluşturmak isteyen şeytani üst akıl; kullanacağı yeri, insanı, silahı, zamanı, hatta öldürme şeklini belirlerken son derece seçici davranır. Alevi, Sünni, Şii, Ermeni, Fransız, Kürt, Türk, Müslüman, Musevi, Hıristiyan olmasıyla ilgilenir şeytani üst akıl. Örneğin ‘İslamifobi’ veya ‘Menfi Milliyetçilik’ gibi yaşanan olaylarda dış güçlerin ve üst aklın oyunlarına gelmemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Başkan Özgökçe, Tuşba Belediyesi olarak eğitime yüzde 100 destek sloganıyla her zaman öğrencilerin yanında olduklarını belirterek, “Belediyemize yaptığınız nazik ziyaretten dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür eder, eğitim ve öğretim hayatınızda sağlık, gayret ve üstün başarılar dileriz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme