Öğrenciye müjde

Milyonlarca genci ilgilendiren üniversite sınav sistemi değişikliği ile ilgili detaylar belli oldu. Öğrenciler için çile haline gelen ve strese sokan sınavda YGS ve LYS ayrımı kaldırıldı, 18 puan türü 4'e düşürüldü, sorular sadeleştirilerek müfredattan sorulacak ve bir hafta sonunda yapılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında sinyalini verdiği üniversiteye giriş sisteminde değişiklikle ilgili çalışmayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıkladı. 2017-2018 Akademik Yılı açılış töreni dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite giriş sistemiyle ilgili yaptıkları yeni çalışmayı açıkladı.

TÜRKÇE-MATEMATİK
Üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmadığını belirten Saraç, sınav stresini azaltacak daha yalın sistemin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu söyledi. Saraç, "Şu andaki sisteme göre, ilki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız. Diğer önemli bir değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. 18 puan türünde de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak" diye konuştu.

YGS VE LYS AYRIMI KALKACAK
Yeni sistemde 18 puan türü azaltılacak. Yükseköğretim programlarına Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık ve Dil puanları ile girilecek. Türkçe ve matematiğin merkezde olacağı sınavda MEB müfredatından da sorular yer alacak. Baraj puanı yine olacak. Sınavda  ve  ayrımı kalkacak. Yeni sistemle sınav bir hafta sonunda gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da sınav sistemlerinin defalarca değiştirilmesine rağmen öğretmenleri, leri ve velileri memnun eden bir sonuca ulaşılamadığını belirterek, "Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı konusunda da öğrencilerimizin işlerini kolaylaştıracak formüller geliştirmekte fayda var. YÖK Başkanımız bazı müjdeler verdi, teşekkür ediyorum. İnşallah bunları daha da kolaylaştırırız" dedi.

Kaynak: Takvim

Bakmadan Geçme