OHAL Van'a zarar verdi

Van Baro Yönetim Kurulu üyeleri basın mensupları bir araya geldi. Bir süre önce yapılan olağan seçimlerde yeniden başkan seçilen Timur, gündeme dair açıklamalar yaptı.

İlhan Siyahtaş

 

Bak Hele Bak Kahvaltı Salonunda gazetecilerle buluşan Van Baro Başkanı Murat Timur, 40 bin insanın tutuklandığına dikkat çekerek, kaos ortamının bir an evvel sona ermesi gerektiğini ileri sürdü.

 

"BARIŞIN GELMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Van Baro Başkanı Murat Timur, yıllardır Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nin OHAL ile yönetildiğine vurgu yaparak, ülkede barış ve kardeşliğin savunulması gerektiğini anlattı.

Timur, "Yıllardır bu bölge OHAL ile yönetiliyor. 15 Temmuz darbe girişimi ardından bütün ülkeye yayıldı. Acılar katlanarak gelmeye başladı. Barış sürecini nasıl desteklediysek, 15 Temmuz darbe girişiminin de karşısında duruyoruz. OHAL uygulamaları ile çıkarılan KHK'larla 40 binden fazla insan tutuklandı, sayısız kamu görevlisi ihraç edildi fakat her şeye rağmen barışın gelmesi için elimizden geleni yapacağız. Farklı inançlar ve görüşler bu ülkenin rengidir. Yaşanan bu ölümlere karşı durmak zorundayız. Cumhuriyet tarihine dönüp baktığımızda gerçekten olağanüstü dönemler yaşadık. Kendi yaşımıza baktığımızda bu bölgede olağan bir dönem yaşamadık. 15 Temmuz ile birlikte bölgede bizlerin yaşadığı olağanüstü hali tüm Türkiye yaşamaya başladı. Ülkede hala bir kargaşa, bir kaos ortamı yaşanıyor ve bizim geleceğe dönük hiçbir umudumuz yok, ciddi bir karamsarlık yaşamaktayız. Biz her şeye rağmen bu ülkede barışa, kardeşliğin sağlanması noktasında elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışacağız''dedi. 

 

"OHAL VAN'A BÜYÜK ZARAR VERDİ"

Olağanüstü hal'in ülkeye ve Van'a büyük zararlar verdiğini iddia eden Van Baro Başkanı Murat Timur, "Van'a baktığımız zaman OHAL'in sıkıntılarını net bir şekilde görüyoruz. OHAL güvensiz bir ortam oluşturur. Kent ekonomisinin çökmesine neden olur. Meslek odalarına, STK'lara baktığımız zaman güvensizliğin ekonomiye olumsuz yansıdığını net bir şekilde görmekteyiz. Bu ülkeyi kurtarmak hepimizin elinde ama bu ülkeyi kurtarırken de ortada olan gerçeği de görmek zorundayız. Ortada bir Kürt meselesi söz konusu, Kürt meselesinin çözüm noktasında da zaman zaman girişimler olmakta ancak hala cesur hala kendine güvenen bir irade ortaya çıkıp bu meseleyi çözecek iradeyi ortaya koyamadı.  Hepimiz barış sürecinin yaşandığı dönemde ciddi bir şekilde umutlanmıştık, daha sonra barış sürecinin sona ermesiyle toplumda tam da bir hayal kırıklığı yaşanmaya başladı. Bu ülkenin kurtuluşu eşit yurttaşlık temelinde, Türkiye'deki bütün farklılıkları bir kazanç olarak gördüğü bir ülke olarak artık bunu kabullenmek gerekiyor. Türkiye'de Kürtler, Türkler, Araplar, Çerkezler, farklı mezhepler, farklı inançlar bu ülkenin zenginliğidir. Bu ülkenin zenginliğini korumadığımız sürece ülke olarak hep beraber kaybediyoruz, ülke olarak bu ağır sürecin altında kalacağız. Bunun için hepimizin elini vicdanına koyup yaşanan bu ölümlere karşı artık dur diyebilmemiz gerekiyor. Canlar sadece düştüğü yeri yakmakta, bizler belki bunları gerçekten şu ana kadar candan hmediğimiz sürece, iliklerimize kadar hmediğimiz sürece bu savaş, bu savaş iklimi sonuçları hem ekonomi de hem geleceğe güven noktasında ciddi hayal kırıklıkları oluşturmaktadır'' şeklinde konuştu.

 

Türkiye'de uygulanan OHAL durumları ile ilgili Panel düzenleyeceklerini söyleyen Timur, ''Van Barosu İnsan hakları komisyonumuz Ankara Baro Başkanı Av. Hakan Canduran, Prof. Dr. Metin Günday, Yrd.Doç.Dr. Kerem Altıparmak, Av.Doç.Dr. Devrim Güngör'ün katılacağı çok önemli bir panel gerçekleştiriyoruz. Panelde idari ve ceza hukuku boyutuyla OHAL ve KHK'ları konuşacağız. Bugün Elite World otelde saat 13'te gerçekleştireceğimiz panel tüm yurttaşlarımıza açık olacaktır. İşten atılan, hakkında cezai soruşturma açılan kişilerin neler yapabileceğini, hangi yollara başvuracağını bilmesi için verimli bir panel olacak''dedi.

 

'Sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz''

Yayınlanan KHK'lar ile ihraçların devam ettiğini dile getiren Yönetim Kurulu üyesi Avukat Haşem Baygümüş, '' Her KHK yayınlandığı zaman bir emekçi kıyımı yapılmakta. 100 binden fazla kişi kamudan ihraç edildi.  Aslında bu kamudan ihraç değil kamunun yeniden farklı bir yönde yapılandırılmasıdır. Siyasi iktidarın emelleri doğrultusunda bir dizayn yapılıyor. Özelleştirmenin ve taşeronlaşmanın yolu açılıyor. Cezaevlerinden bize çok sayıda şikâyetler geliyor özellikle T tipi cezaevinden hem bize hem kadın hakları komisyonumuza hem de İHD'ye birçok şikâyet gelmektedir. Bu şikayetleri değerlendirip yaşanan sıkıntıları olabildiğince çözmeye çalışıyoruz'' ifadelerine yer verdi.

 

Murat Timur'un başkan olduğu Van barosu yeni yönetim kurulunda şu isimler yer aldı. Özkan Aşan, Bekir Özen, Cahit Kutlak, Bayram Baykal, Dicle Kanat Ayyıldız, Sefer Kurt, Mehmet Şefik Şenay, Haşem Baygümüş yer aldı.

Bakmadan Geçme