OKUL SERVİSLERİ ZOR GÜNLER YAŞIYOR
Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapatılmasıyla öğrenci servislerinin aylardır çalışmadığını belirten Van Öğrenci Servis Araçları Kooperatifi BaşkanıMüntaz Atacan, 'Servis şoförlerimiz koronavirüsden sonra çok zor bir süreç geçiriyor. 340 adet servis aracımız var. 15 Mart 2020 tarihinden sonra bu servis araçlarımızdan hiçbiri çalışmadı. Salgından en çok etkilenen kesimlerden biri biz olduk. Normalleşme sürecinin başlamasından sonra bütün kesimler faaliyete geçti fakat servis araçlarımız için hiçbir adım atılmadı. Valimiz ve hükümetimizden sorunlarımıza çözüm bulunmasını istiyoruz' dedi.
Burhan Ergin-Hüseyin Geylani Akdaş
Öğrenci servisleri, yaşanan pandemisalgınıyla okulların tatil edilmesinden dolayı zor günler yaşıyor. Van Öğrenci Servis Araçları Kooperatifi BaşkanıMüntaz Atacan, zor bir sürece giren servis şoförü esnafının sorunlarının çözülmesini istedi.
"Valimiz ve hükümetimizden sorunlarımıza çözüm bulunmasını istiyoruz"
Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'e, Milletvekillerine seslenen Başkan Atacan, "Servis şoförlerimiz koronavirüsden sonra çok zor bir süreç geçiriyor. 340 adet öğrenci servis aracımız var. 15 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar servis araçlarımızdan hiçbiri çalışmadı. Salgından en çok etkilenen kesimlerden biribiz olduk. Normalleşme sürecinin başlamasından sonra bütün kesimler faaliyete geçti fakat servis araçlarımız için herhangi bir adım atılmadı. Yönetmeliğimiz gereği Van içinde 100 kilometreyi aşamıyoruz. Bunun etkisini kötü bir şekilde yaşıyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi'nin almış olduğu karar nedeniyle kendi ailemizle pikniğe dahi gidemiyoruz. Koronavirüs salgını esnafımızı bitirme noktasına getirdi. Valimiz ve hükümetimizden sorunlarımıza çözüm bulunmasını, yeni önlemler alınmasını istiyoruz" dedi.
"Kontak kapatmış durumdayız"
Koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte okul servis şoförlerinin kontak kapattığını ifade eden Atacan, "15 Mart 2020 tarihi itibari ile ekonomiyi olumsuz etkileyen Covid-19 nedeniyle, sektörel anlamda olağanüstü bir tahribat ile karşı karşıya kalarak okulların kapanmasıyla birlikte araçlarımıza kilit vurmak zorunda kaldık. Hayatımızı idame ettirmek üzere yürütmekte olduğumuz işlerimizin aksamaması üzerine bireysel, ailesel ve sosyal anlamda sıkıntılarla mücadele etmeye çalışıyoruz. Ancak gelinen noktada yaralarımızın sarılamaz hale geldiğini ve iflasın eşiğinde olduğumuzun bilinmesini isteriz. Düşünün 15 Mart 2020 tarihinden buyana hiçbir ticari faaliyette bulunamıyoruz ve kontak kapatmış durumdayız. Pandemiden hemen hemen tüm sektörler etkilendi ama birçok sektör faaliyetlerine devam ederken, bizler aradan geçen süre zarfında hiçbir faaliyette bulunamadık. Zaten çalışma süremiz 8 ay iken, üstüne pandeminin gelmesi bu yıl okul servisçileri olarak bizleri tükenme aşamasına getirdi. Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerinden almış olduğumuz kredilerin ödeme tarihleri yaklaşmış ve yaklaşık 5 aydır işlerimizin olmaması nedeniyle herhangi bir artı değer oluşturamadığımızdan ödeme yapmakta zorlanıyoruz. Ayrıca, araçlarımızın sigorta ödemeleri, fenni muayeneleri, rutin bakımları, Bağ-Kur prim ödemelerimiz ve daha birçok finansal yükümlülüklerimizi karşılayacak gelirimiz bulunmamaktadır" diye konuştu.
"Servis şoförlerine destek sağlanmalı"
Okul servis şoförlerinin desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Atacan, "Sektörümüzün en önemli alanı olan okul servisleri konusunda, okulların açılması tarihinin 21 Eylül'e ertelenmesi ise sektöre vurulmuş son darbe olmuştur. Bu durum sıkıntıların artarak devam etmesine sebep olmuştur. Bahse konu açılış tarihinin olası bir ikinci ertelemeye gitmesi ise; ekonomik ve sosyal sorunların artmasından endişe ediyoruz. Devletimizden ve ilgililerden talebimiz; Mart 2020 itibari ile başlayan ödemelerimize (krediler, Bağ-Kur primleri, belediye alacakları ve diğer resmi ödemelere) gecikme zammı veya faiz uygulanmaması ve 2021 Ocak ayından başlamak üzere 36 ay taksitlendirmek üzere yapılandırılmasıdır. Bununla birlikte Motorlu taşıtlar vergisinin ertelenmesi ve 12 ay vadeli aylık 2 bin 500 TL, 2021 yılında ödenmek üzere faizsiz kredi desteğinin sağlanmasını talep ediyoruz. Esnaf güçlü olursa Devlette güçlü olur, esnaf ve tacirin her dönemden daha çok maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyduğu bu süreçte atılacak her olumlu adım tarih sayfalarında hak ettiği yeri bulacaktır. Ülkemizin bir birine kenetlenmesine de vesile olan bu durumu ancak birlik ve beraberlik ruhuyla atlatabiliriz. Bu noktada çağrımıza destek verilmesi ve geleceğimiz olan çocuklarımıza, öğrencilerimize hizmet veren sektörümüzün almış olduğu hasarın kısa vadede onarılması için adım atılmasını arz ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Allah rızası için destek istiyoruz"
Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul ise, okul servis şoförlerine destek verilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti olarak biz çok büyük ve güçlü bir devletiz, milletiz. Bizde bu devletin milletin evlatlarıyız. Yaşanan koronavirüs salgını dünyayı çok kötü sarstı. Allah bir an önce bizi ve herkesi bu illetten kurtarsın. Salgın başlarken bazı tedbirler alındı. Daha sonra normalleşme süreciyle birlikte esnaflarımız dükkanlarını açarak iş yapmaya başladı ama maalesef okulların kapanmasından sonra kontak kapatan okul servis araçlarımız şuan iflas etmiş durumdalar. Bakın iflasın eşiğinde değil, iflas ettiler. Bunun için biz de devlet büyüklerimizden Allah rızası için destek istiyoruz. Okul servis esnaflarının sorunlarına acilen çözüm bulunması gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Bu esnafa sahip çıkılmasını istiyoruz"
Okul servis esnafına sahip çıkılmasını isteyen Tuğrul, "Camiler, kıraathaneler, düğün salonları açılıyorsa okullarda gerekli önlemler alınarak açılmalı. Okulların açılması ülke ekonomisine doğrudankatkı sağlayacak, hareket kazandıracak. Bu sadece servislerle kalmayacak. Kırtasiyeci, konfeksiyoncu, kunduracı gibi esnaflar okulların açılmasından olumlu etkilenecek. Okul servisi işleten esnaflara en azından ödemeleri ötelenerek, can suyu kredisi verilmedir. Sayın Bakanımız kredilerin üç ay ertelendiğini söyledi ama maalesef kredilerimiz üç ay faiziyle erteleniyor. Fenni muayenelerimiz faiziyle erteleniyor. Belediyenin güzergah izin belgelerinin affedilmesini istedik fakat belediye bize faiziyle ertelenebileceğini söyledi. Çalışmayan, kazanmayan esnafbunun ana parasını ödeyemezken, bunun faizini nerden ödeyecek. Allah rızası için bu esnafa destekte bulunun. Esnaflar bir ilin ekonomik omurgası, morali ve ışığıdır. Esnaf olmazsa bu ülke olmaz. Esnafa sahip çıkılmasını istiyoruz. Bu sorunları Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve Genel Sekreter Muhammet Fuat Türkmanile görüştük. Konfederasyon başkanımız bakanlarımızla görüşerek sorunlarımızı dile getirdik. Bizde olumlu bir yanıt bekliyoruz. Van'daki servis esnafı sağlamlığı, güvenilirliği, araçların temizliği ve öğrencilere sahip çıkmaları bakımından Türkiye'de ilk 5'e girecek bir teşkilattır" diye konuştu.