Okuma Yazma Kursları Yaş Sınırı Tanımıyor

Van Valiliği tarafından 'Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi' kapsamında açılan okuma-yazma kursuna katılan kadınlar, ilerleyen yaşlarına rağmen okuma yazma öğreniyorlar.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve Van Valiliği'nin faydalanıcısı olduğu 'Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi' kapsamında açılan okuma- yazma kursuna kadınlar büyük ilgi gösteriyor. Ekonomik sorunlardan dolayı okuyamayan birçok kadın, Van Valiliği’nin açmış olduğu kurslara akın ediyor. İlerleyen yaşlarına aldırış etmeden okumanın mutluluğunu yaşayan kadınlardan kimisi evinde çocukları ile kimisi de torunlarıyla ders çalışıyor. 148 kadının okuma yazma öğrendiği kurslardan 7’si tamamlanırken, 5 ayrı kursta ise eğitimler devam ediyor.
Kursa devam eden birçok kadın, ekonomik sıkıntılardan dolayı okula gönderilmediklerini belirterek, bu kurslar sayesinde rahat bir şekilde alışverişler başta olmak üzere günlük karşılaştıkları sıkıntıları bir bir aştıklarını kaydettiler. Hastanede bile sıra beklerken artık rahat bir şekilde bunu takip edebildiklerini ifade eden kadınlar, “Günlük işlediğimiz konuların devamını akşam evimizde tekrar ediyoruz. Kimimiz çocuklarıyla kimimiz de torunlarımızla birlikte ders çalışıyoruz. Bu da bizleri son derece mutlu ediyor. Öğrenmenin yaşı yok. Burada 65 yaşında olanlarda var, 35 yaşında olanlarda. Biz çok mutluyuz. Bize bu imkanı tanıdıkları için de emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dediler.
5 çocuğu ve 15 torunu bulunan 65 yaşındaki Hüsniye Kınacı da, torunuyla birlikte aynı sırada ders çalışmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Bizim zamanımızda anneler çocuk doğuruyordu. Bizde onlara bakıyorduk. Zaten okula giden o dönemde fazla kimse yoktu. Bizde gönderilmedik. Ama şimdi böylesi bir imkan getirildi önümüze bizde bu imkan sayesinde okumanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Teknik Destek Ofisi Mesleki Eğitim Kilit Uzmanı Mehtap Tanrıverdi Derebeyli de, 'Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi' kapsamında açtıkları bütün kurslara gösterilen ilginin son derece memnuniyet verici olduğunu belirtti. Böylesi bir projede yer almaktan dolayı da mutlu olduğunu anlatan Derebeyli, “Bu kapsamda açtığımız kurslar ilgi gördü. Açılan okuma-yazma kurslarına da talep oldukça fazlaydı. Özellikle zamanında okula gönderilme hakları ellerinden alınmış kadınlar ilgi gösterdi. Proje kapsamında 12 ayrı okuma-yazma kursu açtık. Okuma-yazma kursundan 7'si tamamlanırken, 5 ayrı kurs ise devam ediyor. Kurslara katılan 184 kişi eğitimlerini tamamladı. 148 kişi ise halen eğitime devam ediyor” dedi.

Bakmadan Geçme