Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Can, her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin kamu yararına uygun olarak kullanılması konusunda çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtti.
Konu ile ilgili makamında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ahmet Can, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre her türlü ölçü ve ölçü aletleri muayenesi ve damgalanması işlemlerini kurumlarınca yürüttüklerini belirtti. Kanun hükümlerine göre ölçü ve ölçü aletlerinin iki yılda bir muayene edilerek damgalanmasının zorunlu olduğunu anlatan Can, “Piyasada bulunan teraziler, taksimetreler, akaryakıt istasyonlarında kullanılan pompalar denetimlerimiz altında. Bunların iki yılda bir periyodik muayeneleri yapılmaktadır. Vatandaşın bize müracaat etmesi dahilinde bunların ayar ve kalibrasyon işlemlerini gerçekleştirmekteyiz. Bazen de ani denetimler yapmaktayız. İki yıllık damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin muayenelerinin yaptırılmadan kullanılması yasaktır. Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullananlara 2013 yılında 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15/C Maddesine göre bin 464 TL idari para cezası uygulanacaktır” dedi.
İleride mağdur olmamaları bakımından 2 bin kilogramın üzerindeki kantar, baskül, terazi, taksimetre, LPG ve akaryakıt sayacı gibi ölçü ve ölçü aletlerini kullananların periyodik muayene müracaatlarını yapmaları konusunda bilgilendirmeler yaptıklarını ifade eden Can, “Bunların muayeneleri ise Ocak 2013’ten başlayıp en geç 28 Şubat 2013 tarihi mesai bitimine kadardı. Muayenelerde yapılan damgalamalarda damgayı koparmak suçtur ve idari para cezaları verilmektedir. 2013 yılı içerisinde il müdürlüğümüzce akaryakıt ve LPG sayaçları, baskül, terazi, hassas terazi, elektrik ve su sayaçları gibi bin 241 ölçü aletinin muayenesi yapılmıştır. Piyasada güvenin sağlanması, haksız kazancın önüne geçilmesi, tüketicilerimizin ödedikleri paranın karşılığını almaları ve haksızlığa uğramamaları bakımından denetimlerimiz, kesintisiz ve etkin bir şekilde devam edecektir” dedi.