Ömrünü Van'a adayan, Van sevdalısı Ümit Kayaçelebi
Van'ın hafızasını, kültür, sanatını tanıtmak, unutturmamak ve yaşatmak için çaba sarf eden duayen araştırmacı, gazeteci, yazar, şair Ümit Kayaçelebi sanat hayatında 59 yılı geride bıraktı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Kayaçelebi, 'Sanat hayatımda 59 yılı geride bıraktım. Bu zamana kadar hiçbir karşılık beklemeden Van'ın kültür, sanatına hizmet ettim. Allah ömür verirse ömrümün sonuna kadar Van'ımızın kültür, sanatına ve kent hafızasına katkı sunmaya devam edeceğim' dedi.
Hayatını Van kültür ve sanatına adayan, Van’ın yürüyen hafızası, kütüphanesi, duayen araştırmacı, gazeteci, yazar, şair Ümit Kayaçelebi, sanat hayatında 59 yılı geride bırakmanın sevincini yaşıyor.
Van’ın tarihine, hafızasına ışık tutan, yaptığı başarılı çalışmalarla birçok ödüle layık görülen Ümit Kayaçelebi, “Bugüne kadar ülkemizin köklü gazetelerinden Vansesi Gazetesi başta olmak üzere birçok gazete ve dergide yazı yazarak Van'ın hafızasına, kültürüne, sanatına katkı sunmaya çalıştım. Birçok televizyon ve radyo programına katılarak dilim döndüğünce Van’ı anlattım. Van’la ilgili toplantılara katılarak bilgilerimi paylaştım. Bundan sonrada Van’ı anlatmaya devam edeceğim” diye konuştu.
“Van’a her alanda çok önemli katkılar sundu”
Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan ise, Van’da 7’den 70’e herkesin Ümit Kayaçelebi’nin Van’la ilgili bilgi birikiminden istifade etmesi gerektiğini belirterek, “Ümit Kayaçelebi birçok konuda Van’a önemli katkılar sundu. Van’ın geçmişiyle ilgili bilgi, birikimnden, donanımından herkesimin faydalanması gerekir. Özellikle ülkemizin geleceği olan yeni nesiller Ümit Kayaçelebi’nin bilgilerinden istifade etmeli. Van’ın kültür, sanat, örf, adet, geleneklerinden haberdar olmalı. İlimizde bulunan yerel yönetimler ve kurumlar Ümit Kayaçelebi’nin sahip olduğu bilgileri proğramlar düzenleyerek öğrenciler başta olmak üzere gençlere aktarması için söyleşiler, paneller düzenleyip geçmişte Van’da yaşananlar, Van’ın örf, adet, gelenekleri, Van’a hizmet etmiş, katkı sunmuş şahsiyetleri kayıt altına almalı. Sanat hayatında 59 yılı geride bırakan Ümit ağabeyimize bundan sonraki çalışmalarında başarılar dileriz. Vansesi Gazetesi olarak her zaman Ümit ağabeyimizin yanındayız. Biz gazete olarak Van’la ilgili anlattıklarını, bilgilerini yazılı olarak kayıt altına alıyoruz. Görsel olarak da mutlaka alınması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Ümit Kayaçelebi ağabeyimizin 59.sanat yılını yürekten kutluyoruz”
Perihan açıklamasının devamında “Gazeteci, Yazar, Şair Ümit Kayaçelebi ağabeyimizin an itibariyle 59.sanat yılını idrak ettiğini bilmek ve bizimle birlikte olması mutluluğunu yaşamak Vansesi için büyük bir bahtiyarlık vesilesidir. Van’ı yürekten seven Van sevdalısı, hayatını Van’a adamış yılları dolu, dolu yaşayıp bu gün 59.yılı geride bırakarak gerçek manada bir Van sevdalısı olduğunu göstermiştir. Geriye dönüp baktığımızda; Vansesi dahil hemen hemen şehrin tüm günlük ve haftalık gazetelerinde şiirleri ve yazılarıyla yaptığı televizyon programlarıyla, yine Radyo programcılığı ile, oturma ve meşk gecelerinde aranan kişi olarak, Vanspor taraftarlar derneğiyle, TRT Radyoları başta olmak üzere tüm radyolarda Van’ın sesini duyurarak, sosyal medyada yıllardır Van’ın tanıtımını yaparak, Van’daki sosyal aktivitelerde görev alarak, YYÜ’de yüzlerce öğrenciye tez ve yüksek lisans çalışmalarında yardımcı olup, sınırsız Van resimleri paylaşarak, nice faaliyetlerde aranan kişi olarak Van’ın ve Vanlının gönlünde taht kurmuştur. Vanlıların Van’ın hafızası ve yürüyen kütüphanesi dedikleri sevgili Ümit Kayaçelebi ağabeyimizin 59.sanat yılını yürekten kutluyor ve nice yıllar Van’a hizmet etmesini Vansesi olarak gönülden diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ümit Kayaçelebi bu zamana kadar birçok ödüle layık görüldü
Van’a hizmet etmekten onur duyduğunu belirten Ümit Kayaçelebi, “Kolay değil koskoca 59 yıl içinde neler var neler. Bu macera bu yazma işi 1960’lı yıllarda başladı. o yıllarda ben daha orta okul sıralarındaydım. Okumayı çok seviyordum rahmetli babamın kitapçı olması okumaya meraklı olması ve ailede hemde dedemin öğretmen olmaları beni haliyle etkilemişti. Elime geçen gazete dergi ne bulsam okuyordum okurken de o yazarlara şairlere gazetecilere sanat alemindeki insanlara imreniyordum. Bazen aklımdan geçmiyor da değildi acaba ben de onlar gibi olabilecek miyim gibi sorular soruyordum kendime. Ancak düşündüğümde kendi dediğime, kendimde inanamıyordum. Zaten şöhret olmak ünlü olmak hiç aklımın kenarından bile geçmedi. O zamanlar da şair, yazar, gazeteci olarak çok ünlü isimler vardı adeta şöhretlerin resmigeçit yaptığı yıllardı. Gazeteler makalelerle fıkralarla dolu, dolu oku babam oku. Her bir yazıda ayrı bir tat ve her yazar da ayrı bir tarz ve renk var. Birden ben de yazma merakı başladı ve şiirle başladım bu işe. Yıl 1964 daha ben 14 yaşındayım aldım elime kalemi şiir yazmaya başladım. Eh o yaşta sanat şaheseri yaratacak halimiz yokya. Ölçü nizam düzen bilmeden çeşit çeşit şiirler yazdım. Tabi ki bu şiirler o yaşın haleti ruhiyesi ile başta esen kavak yellerinin esintisi ile yazılmış anlık şiirler. Daha sonraki yıllarda bu şiirlerimi o zamanki ulusal gazetelere gönderdim ilk şiirim yayınlanınca kendime öz güvenim arttı. Artık dergilere gazetelere çeşitli şiirlerimi göndermeye başladım ve her şiir yayınlandıkça ufkumda genişlemeye başladı. Ulusal dergiler, gazeteler alabildiğince çok, yurdun çeşitli yörelerindeki gazete ve dergilere gönderince yayın alanımda genişledi haliyle. Artık 1968 yılına geldiğimde işleri daha da ciddiye almıştım biraz daha özenli yazıyordum işte bu şiirler Saklambaç, Kelebek, Haftalık Resimli roman, Hey dergisi, Tohum, Yeni Asya, Bizim Anadolu, Her gün Milli Fikir, İttihad, Babıalide sabah, Bursa Yenişehir, Nazilli, Mersin, Adana gazeteleri Akbaba dergisi derken artık her yere sarmaşık gibi yayılmıştım. Şöyle diyeyim ben hayatımda yüzün üzerinde, dergi ve gazeteye şiir yazı hikaye gönderdim sayısını hatırlamam mümkün değil. Hatta o yıllarda Haftalık Resimli Romanda, Ahmet Selçuk İlkanla şiirlerimiz aynı sayfalarda paylaşılıyordu” dedi.
“59.yılımda sevenlerimleyim”
Kayaçelebi açıklamasının devamında “Zaman içinde birçok ödüller, hediyeler, aldım derecelerimiz oldu ve bütün bunlar beni motive edince kendime özgüvenim arttı. Bu arada 1968 yılında bir de gazete muhabirliğine başladım o zamanın gazetelerinden Rahmetli Mehmet Şevket Eyginin Gazetesi Babıali de Sabah, Her Gün, O zamanki Zaman gazetesinde muhabirliğe başladım. Çalışıyordum işi amatörce yapıyordum. O yıllarda Rahmetli Yalçın Kitapçı Milliyet, Faruk Turhan Günaydın, Ferzande Durmaz, Enver Özkahraman, İhsan Arslan Tecüman, Enver Acar, Saatçi Salih İnsel de Van da gazete muhabirliği yapmaktaydılar. Hatırladığım muhabirler bunlar. Önce şiir, sonra muhabirlik derken askerlik dönüşü bu kez yazı yazmaya daha olgun ve tecrübeli olarak Allah rahmet eylesin Demiray Şaşıhüseyinoğlunun yeni açtığı gazetesinde bir yandan şiir öte yandan hikaye denemeleriyle Van da ilk kez mahalli bir Van Gazetesine ilk adımımı atmış oldum ki yıl 1976. Fakat 1980 yılında darbe olunca gazete kapandı ve bizim ilk maceramız çok uzun sürmeden bitti. Bu arada ben Van’daki hiçbir gazetede sürekli yer almadım. Ama ulusal gazetelerde dergiler de şiirden öte köşe yazarı olarak işimi şiirden öte yazar olarak sürdürdüm. Uzun bir aradan sonra 1998 de Rahmetli Remzi Perihan amcamızın Vansesi Gazetesine yazı ve şiirlerimle katkıda bulundum. Bu arada Bölge gazetesinde, İki nisan gazetesinde, Şark Yıldızı, Van Postasında ara ara köşe yazarı olarak bulundum. Şöyle söyleyeyim Van da günlük bir iki gazete dışında yazmadığım ve yer almadığım gazete kalmadı. Yani 1998 yılından sonra yazmaya hiç ara vermeden sevgili Vansesi’nde yazmak üzere 59.yılımda burada sevenlerimleyim. Tabi ki Van’ın en eski Gazetesinde Rahmetli Remzi Perihan’ın eseri olan böyle geçmişinde çok mümtaz şahsiyetlerin yer aldığı ve emek verdiği böyle bir gazetede yazmak beni alabildiğince mutlu ediyor. Mesele burada yazı yazmak köşe kapmak değil burada bir aidiyet duygusu ile yazıyorum. Bizim gönül bağlarımız var ki yıllar öncesine dayanır. Bugün Remzi amca yok oğlu Erdal Perihan da bize baba yadigarıdır. O da benim aziz bir kardeşimdir her zaman görüşüyoruz ve yıllardan beri süre gelen sinema muhabbetini Van’ın geçmişinde yaşanan güzellikleri anarak bu günde burada devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Yazmaya devam edeceğim”
Kayaçelebi, “Her gün yazı yazmak yazı hazırlamak öyle sanıldığı kadar kolay değil. Ancak gazete ile gönül bağınız, ondan aldığınız sıcaklık sayesinde hiç de yorulmuyorsunuz. Yazıyoruz tabi ki ilk önceliğimiz dede, baba yurdu Van’dır. Yazılar ile şehrimizin geçmişini hatırlatıyoruz bizi başka illerden takip eden insanlarda şehrimizi daha iyi tanıyorlar. Bu yazılar sayesinde ülkemizin çok güzel insanlarıyla dostluk köprüsü kuruyoruz. Gurbetteki hemşerilerimize bir an dahi olsa azıcık da olsa sılayı hatırlatıp hasretlerini dindirmeye çalışıyoruz. Hayat bizden ibaret değil Ülkemiz de ve Van da yaşayıp gelip geçen insanlarımızı da bu arada hatırlayıp onlarında o güzelim yazılarını alıp sizlere sunarak geçmişte olup bitenleri hatırlayıp, anıp yad ediyoruz. Muhtelif yazı ve şiirler sunarak sizleri tek düze yeknesak olarak sıkmadan çeşitli konuları ele alarak dün yaşananları sizlere hatırlatmak istiyorum. Yaş dediğiniz şey yerinde saymıyor her gün takvimden birer yaprak düşerken, herkes gibi bizim de ömrümüz tükeniyor. Önümüzde seksene doğru gidiş var cenabı Allah sağlık ve huzurlu günler nasip kılarsa musallaya kadar yazmaya devam edeceğim ve inşallah daha ne kadar zaman beraber olacağımızı bilmesem de sizlerden aldığım destek ve dualarınızla yazmaya devam edeceğim. İlgi ve alakanıza minnettarım. Bazı eksik ve yanlışlarımız da olursa bunları da hoş görmenizi isterim. Asla ve kata bilerek olmuyor ama neticede insanız. Bu arada Erdal Perihan ve diğer yazar ve çalışan arkadaşlarımızla bir beraber olmak benim için saadetlerin en büyüğü. Arkadaşlarımızın her biri çok değerlidirler onlara başarılar diliyorum. Bu işler sabır işidir gençler biraz sabırlı olsunlar çırak kalfa usta hiyerarşisini bilsinler. Gün gelecek zaman onları da bizim gibi bir yerlere mutlaka getirecektir bu da benim genç arkadaşlarıma acizane bir tavsiyem olsun. Yıllarca hiçbir yanlış yapmadan doğru, düzgün, şahsiyetli onurlu çizgimden ayrılmadan kalemimi, kelamımı satmadan, kiralamadan göbekten bağlı değil gönülden bağlı olarak şanla şerefle 59 yılı geride bıraktığım için yüce Yaradan’a sonsuz şükürler diyorum, hamdü senalar olsun. Allah ömür verirse 2024’te 60. yıl da yine birlikte güzel günlerde görüşmek, yazılarımı yazıp siz saygıdeğer takipçilerimle olmak ümidiyle hepinize sevgi ve saygılarımı iletiyorum” ifadelerini kullandı.
Vansesi Gazetesi olarak duayen gazeteci, yazar, şair, sanat adamı, üstat Ümit Kayaçelebi’nin dolu, dolu geçen 59 yılını kutluyor, bir ömür boyu hizmetlerinin devamını diliyoruz. Sen çok yaşa Ümit ağabey yeni neslin, genç kuşağın sonradan bu şehre göç ederek gelmiş bulunan insanların senden, yazdıklarından öğrenecekleri çok şeyler var. Eline, diline, kalemine sağlık. HABER: EVREN DOĞRUER