Örenci: Taleplerimiz karşılık bulmadı

İş yükü nedeniyle mali müşavirlerin ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yakup Örenci, 'Son dönemlerde artan iş yükünden dolayı, işin başında hastalanan, stres ve ağır iş yükü nedeniyle masa başında kalp krizi geçirip hatta vefat eden muhasebeci sayısında artış görmekteyiz. Bu iş yükünün azaltılması insanca yaşayabilmek için talebimiz karşılıksız bırakıldı.  Mali müşavirlerin taleplerinin dikkate alınması, biz mali müşavirlerin sağlığı ve ülke ekonomisinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için büyük önem taşımaktadır' dedi.

Van SMMM Odası Başkanı Yakup Örenci, mali müşavirlerin iş yükünün ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, “Biz mali müşavirler aylardır enflasyon düzeltmesi uygulamasıyla ilgili sorunları dile getirmeye çalıştık.  Bu uygulamanın geçici vergi dönemleri itibariyle yapılmasının doğru olmadığını savunduk. Sesimizi duyurmak için 01 Ağustos 2024 tarihinde TÜRMOB önderliğinde Mali müşavirlerin haklı talepleri için Ankara Anıt Park’ta Ülkenin dört bir tarafından gelen mali müşavirlerin katılımı ile Enflasyon Düzeltmesinin yapılmaması ve mesleki sorunların çözümü mitingi yaptık. Yapmış olduğumuz mitingde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin geçici vergi dönemleri halinde olmasının doğru olmadığı, her 3 aylık dönemde hazırlanacak olan bilançoların gerçeği yansıtmayacağını,  alış ve satışı olmayan veya gelir unsuru bulunmamasına rağmen enflasyon uygulama nedeniyle fiktif  (Gerçek olmayan ) karlılıklarla karşılaşacağını dile getirdik. Bundan dolayı firmaların faaliyeti olmadığı halde vergi ödemek zorunda kalacağı dile getirildi. Enflasyon düzeltmesinin yıllık olarak uygulanması Mali Müşavirleri ve İş dünyası için büyük bir rahatlama sağlayacaktır.  Enflasyon düzeltmesinin teknik ve karmaşık yapısı göz önüne alındığında yıllık uygulaması finansal tabloların daha sağlıklı ve doğru şekilde hazırlanacaktır. Aslında biz mali müşavirler çok fazla bir şey istemedik. Maliye bakanlığının yüklemiş olduğu iş yükünü hafifletmesi için sesimizi aylardır duyurmaya çalıştık.  Son dönemlerde artan iş yükünden dolayı, işin başında hastalanan, stres ve ağır iş yükü nedeniyle masa başında kalp krizi geçirip hatta vefat eden kişilerin sayısında artış görmekteyiz. Bu iş yükünün azaltılması insanca yaşayabilme talebimiz karşılıksız bırakıldı.  Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre enflasyon düzeltmesinin yıllık olarak değil geçici vergi dönemleri itibariyle yapılacağını duyurmuş ve son noktayı koymuştur.  Yapılan bu açıklama ile kesinleştiği, bu konuda herhangi bir anlaşma sağlanamamıştır.  Sadece 17 ağustos tarihinde beyan ve ödeme süresi son bulan geçici vergi beyan süresinin uzatılacağı bilgisi verilmiştir” ifadelerini kullandı. 

Örenci açıklamasının devamında, “Yapılan bu açıklama sonucunda özvarlığı güçlü olmayan şirketlerde enflasyon düzeltmesi sonucunda, fiktif (Gerçek olmayan ) karlar üzerinden şirketler vergi ödemek zorunda kalacaklardır. Ayrıca iş yükünün artmasından dolayı Mali Müşavirler üç ayda bir yapmak zorunda olduğu Enflasyon uygulaması nedeniyle muhasebe ücretinde artışa gitmek zorunda kalacaklardır. Mali Müşavirler, bir ülkenin vergi toplama sisteminin temel taşlarıdır. Onların emeği ve çabası olmadan, vergi toplama süreci sağlıklı bir şekilde işlemez. Üzerlerindeki bu ağır iş yükü ve stres, mali müşavirlerin sağlık sorunları yaşamasına ve iş verimliliklerinin düşmesine neden olacaktır. Mali müşavirlerin taleplerinin dikkate alınması, biz mali müşavirlerin sağlığı ve ülke ekonomisinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için büyük önem taşımaktadır” diye konuştu. 

Bakmadan Geçme