Orhan Doğan İsmine Kaymakam'dan Red
Özalpta belediye tarafından yapılarak halkın hizmetine açılan Cumhuriyet Mahallesindeki Halk Evine bırakılmak istenen Orhan Doğan ismi, Hemşehrilik bağı olmadığı ve ülke adına da başarılı bir çalışması bulunmadığı gerekçesi ile Kaymakam Çiçek tarafından red edildi.'
Vansesi Haber Merkezi
Geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştirilen Özalp Belediyesi Meclis Toplantısı’nda, Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan belediyeye ait halkevi’ne 2007 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Şırnak HEP ve DEP Milletvekilliği yapmış Orhan Doğan’ın isminin verilmesi kararlaştırıldı. Alınan bu karar, Özalp Kaymakamlığı’na yazı ile onaylanması için gönderildi. Ancak, bir süre sonra Kaymakam İsmail Çiçek’in imzası ile verilen red kararı belediyeye gönderildi.
ÖMRÜ ‘BARIŞ’ İSTEMEKLE GEÇTİ
Kaymakamlık kararında ömrü ülke barışını istemekle geçen Orhan Doğan için ‘Hemşehrilik vasfı taşımadığı ve eser bırakmadığı’ gerekçe gösterildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Özalp Belediye Eş Başkanı Şerafettin Özalp,” Orhan Doğan ismi için sunulan gerekçenin hiçbir hukuksal ve haklı tarafı yoktur. Sayın Orhan Doğan bu ülkede özgürlükler, demokrasi ve barış için ömrünü vermiş, Türkiye siyasetinde takdir görmüş bir insandır. Meclisimiz tarafından alınan bu kararın kabul edilmesi gerkemektedir. Eğer bu karar kabul edilmese zaten meşru bir karar olduğu için fiili olarak pratikte uygulayacağız” dedi.
Orhan Doğan Kimdir ?
İlkokula Mardin'in Kızıltepe ilçesinde başladı, babası Yusuf Doğan memur olduğundan eğitimini değişik illerde sürdürdü. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girerek buradan mezun oldu. Eğitimi esnasında 1975-1981 yılları arasında Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü’nde muhasebe memuru görevinde bulundu. 1983 yılından itibaren Cizre'de avukat olarak görev yapmaya başladı. 1989 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucusuydu. 1991 yılında İHD il başkanlığı yaptı.
HEP'in kurucu üyeliğinin ardından 1991 seçimlerinde SHP listelerinden Şırnak milletvekili olarak TBMM'ye girdi (SHP o dönem HEP ile seçim ittifakı yapmıştı). Leyla Zana’nın 6 Kasım 1991'de, TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde, Türkçe başladığı yemini Kürtçe “Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum” cümlesiyle tamamlaması, meclis salonunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu yeminin ardından onun da hakkında soruşturma başlatılmış, ardından Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 15 yıl mahkûm edilmiştir. Bu karar üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş ve Türkiye 25 bin dolara mahkûm edilmişti. Daha sonra yapılan duruşmalar, 2004 yılında Yargıtay'ın beraat kararı ile sonuçlandı. HEP kapatıldıktan sonra DEP'e geçti.
Doğan, DEP'in Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasının ardından da Demokratik Toplum Hareketi Kurucu Üyeliği ve Demokratik Toplum Partisi'nde Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yürütüyordu. 2007 genel seçimleinde Şırnak'tan bağımsız milletvekili adayı olmak isteyen Orhan Doğan'ın adaylık talebi YSK tarafından veto edildi. Orhan Doğan 2007 yılında Doğubeyazıt'ta düzenlenen Doğubeyazıt Festivali'ne katıldığı sırada geçirdiği kalp krizinden vefat etti. Orhan Doğan evli ve beş çocuk babasıdır.