• Haberler
  • Ekonomi
  • Ortak tapusu olanlar aman dikkat: Bu şekilde sizden habersiz satabilirler...

Ortak tapusu olanlar aman dikkat: Bu şekilde sizden habersiz satabilirler...

Son yıllarda tapular hakkında yapılan değişiklikler gündemden düşmezken, bu kez de ortak tapu sahiplerini ilgilendiren açıklama geldi. Yapılan duyuruya göre ortak tapu sahiplerine bazen bilgi verilmeden satış yaptığı açıklanırken, böyle bir durumda ortak tapu sahiplerinin ne yapması gerektiği paylaşıldı. İşte bilmeniz gerekenler.

Son yıllarda Türkiye'de tapu sistemi ve ilgili düzenlemeler sıkça gündemde yer alıyor. Bu sefer de ortak tapu sahiplerini ilgilendiren önemli bir açıklama geldi.

Ortak tapu sahiplerine, bazen bilgileri verilmeden satış yapıldığına dair şikayetlerin artması üzerine, bu tür durumlarla karşılaşanların ne yapması gerektiği hakkında bilgilendirme yapıldı.

Ortak tapu sahiplerinin, tapuları üzerinde yapılan işlemlerden haberdar olmaları ve bu işlemlere onay vermeleri için belirli prosedürlerin uygulanacağı vurgulandı.

SATIŞ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
Bir hisseli tapuda hisse sahibi olanlar kendilerine düşen bölümlerin satışını yapmak isteyebilirler. Ama bu satış işlemi için çok farklı kurallar uygulanır. Müstakil bir tapuya sahip biri istediği gibi satış işlemini gerçekleştirebilir. Ancak iş müşterek tapuya geldiğinde bu işin rengi değişiyor.

Müşterek tapu satışında şufa hakkı devreye giriyor. Şufa hakkı çok kapsamlı bir hak olduğu için bu hakka uymadan etmeden satış yapan kişiler, bedeli ağır sonuçlarla karşılaşabilir. Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.

ENGEL YOK
Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter’de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım / şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Dolayısıyla gayrimenkul üzerindeki hisseler / paylar başka birine satılmış olsa dahi diğer paydaşlar yeni pay sahibinden bu payları satın alabilecektir.

HİSSELİ TAPULARDA DEĞER DÜŞEBİLİR
Hisseli tapu sahipleri payını diğer kişilere dilediği şekilde satabilecek olsa da diğer pay sahipleri satış bedelini ödemek suretiyle payları iade alabilecektir. Bu sebeple gayrimenkul üzerinde sahip olunan payların satışı zorlaşmakta ve olduğundan daha düşük meblağlar karşılığında satılabilmektedir.

HANGİ HALLERDE HİSSENİZ DÜŞEBİLİR
Örneğin bir pay / hisse sahibi uzun yıllar boyunca kendi payına düşen emlak vergisi borcunu ödemiyor, ortak giderlere hiçbir şekilde katılmıyor olabilir. Böyle durumlarda mahkeme, diğer paydaşların (pay ve paydaş bakımından çoğunlukla) başvurmaları halinde ilgili kişinin paydaşlıktan çıkarılmasına karar verebilecektir.

Satın alınan kısmın (ofis, daire, dükkan vb) gayrimenkulün belirli bir kısmı değil ana gayrimenkulün tamamına ait bir pay olduğu bilinmelidir.

Bakmadan Geçme