• Haberler
  • Ekonomi
  • Özel sektör çalışanlarına dev maaş zammı! Beklenen haber sonunda geldi

Özel sektör çalışanlarına dev maaş zammı! Beklenen haber sonunda geldi

Milyonlarca çalışanın büyük bir sabırsızlıkla beklediği 2023 asgari ücret zammı sonunda belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3. toplantısında alınan karara göre, asgari ücret yüzde 34 oranında artışla 11 bin 402 TL olarak belirlendi. Bu zamla birlikte en düşük memur maaşı da 22 bin TL seviyesine yükseltildi. Özellikle özel sektör çalışanları, şimdi gözlerini kendi maaşlarına çevirdi ve merakla zam oranlarını öğrenmek istiyor.

Beklenen haber sonunda geldi: Özel sektör çalışanlarına kallavi bir zam yolda! Bu rakamları duyan çalışanlar adeta çifte bayram yaşayacaklar. İşte detaylar:

ABD merkezli danışmanlık şirketi Endeavor'un Türkiye şubesi ile Türk danışmanlık şirketi Melon tarafından yapılan araştırmaya göre, Sahibinden.com, Blutv, PayTR, Farmazon, Meditopia gibi 50'den fazla şirkette, asgari ücret artışı ve yıl başındaki zamların bir kısmının seçim sonrasına bırakılmasıyla birlikte neredeyse tüm şirketler, temmuz ayında ek zam yapmayı planlıyor. Araştırmaya katılan şirketlere göre, yıl ortası ara dönem zam oranı, uzman ve yazılımcı rollerinde ortalama yüzde 25, yönetici rollerinde medyanda yüzde 20 ve tüm rollerde üst çeyrekte ortalama yüzde 30 olarak belirlendi.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, 2023 yılı başında yapılan maaş zammında, yönetici seviyesindeki rollerde uzmanlara kıyasla ortalama yüzde 5 ile yüzde 10 oranında daha az zam gerçekleşti. Düşük maaşları enflasyona karşı koruma refleksi, uzman seviyesindeki maaş artışının yönetici seviyesine göre daha yüksek kalmasına yol açtı.

Döviz kurları ve gıda fiyatlarındaki enflasyon da artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl ortalama 75 TL olan fastfood menülerinin fiyatları, yakın zamanda yapılan zamlarla birlikte 120-140 TL aralığına yükseldi. Buna karşılık, şirketlerin çalışanlarına sağladığı yemek ücreti ise ortalama 113 TL oldu. 2023 yılında, her 6 şirketten 1'i tamamen uzaktan çalışma modeline geçti. Ayrıca, her 4 şirketten 1'i işten çıkarma oranlarının düştüğünü ifade etti.

Bakmadan Geçme