• Haberler
  • Politika
  • Özkaçmaz: Bağımlılıkla mücadelede herkes ortak hareket etmeli

Özkaçmaz: Bağımlılıkla mücadelede herkes ortak hareket etmeli

Van'da uyuşturucu kullanımının her geçen gün yaygınlaştığını belirten DEVA Partisi Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz, yetkililerin acilen tedbir alması gerektiğini belirterek, 'Van'da uyuşturucu kullanımının yaşı 10 yaşa kadar düştüğü söyleniyor. Van, Türkiye'de uyuşturucunun en fazla tüketildiği yerlerden biri haline geldi. Aileler bundan dolayı çok ciddi sorunlar yaşıyor. Aileler çocuklarını okula göndermeye korkuyor. Bağımlılıkla mücadeleye ailelerin, kamu kurumlarının, belediyelerin, üniversitenin ve sivil toplumun dâhil edilmesi gerekiyor. Gerek genelde ve yerelde görmezden gelinen sorunların çözümüne yönelik politikaları terk etmeleri gerekiyor' dedi.

Her hafta Van’ın ve ülkenin sorunlarını basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme taşıyan DEVA Partisi Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz, Van’ın ciddi sorunlarından olan uyuşturucu kullanımının arttığını belirterek, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre ilimiz genç nüfus bakımında yüzde 19,8 oranıyla en fazla genç nüfusa sahip iller arasında 7. sırada yer alıyor. Türkiye’de en genç nüfus bakımından 7. sırada bulunan ilimizdeki gençlerimizin günlük hayatta karşılaştığı sorunları ele almak istedik.  Çünkü aydın yarınlarımızın emanetçileri olan gençliğimizi korumak, kollamak, onların sorunlarını ele almak ve bir nebze de olsa onların sesi olmak istiyoruz. Ülkemizde ve ilimizde bariz hissedilen ekonomik buhranın sonucu olarak, gençliğimizi kahvehanelere, internet kafelere veya evde telefon karşısında sanal oyunlara hapsetmiş bir durumda gözlemliyoruz. Genel Başkanımızın da belirttiği gibi ev gençliği diye bir kavram oluştu. Yine TÜİK’in Aralık ayının ilk haftasında açıklamış olduğu verilere göre, ilimiz, ülkemizdeki en yoksul iller arasında kişi başı gelirde son sırada yer aldı. Kentimizdeki yoksulluğun temel sebepleri arasında istihdama katkı sunacak projelerin olmamasıdır. Tarımda, sanayide, ihracatta yatırımların yetersiz olmasıdır” diye konuştu. 

“SINIR TİCARETİ GELİŞTİRİLMELİDİR”

Kuşman Özkaçmaz açıklamasının devamında, “İşsizliğin nedenlerinden biri olan ve yanı başımızda bulunan sınır ticaretini avantaja çevrilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit açılması ilimiz için büyük önem arz etmektedir. İran’la yapılan ticaretin geliştirilmesi, gençlerimize iş bulma olanağı sağlayabileceği gibi, kentimizin ekonomisini de önemli derecede etkileyecektir.  Yalnızca hizmet sektörüne yönlendirilen yanlış ekonomik politikalarının uygulanması ve üretimde artan maliyetlerin nedeni olarak işsizliği her geçen gün daha derinden hissediyoruz. Van, 1,5 milyona yakın bir nüfusa sahip. Bu nüfusun yüzde 45’ini genç nüfus oluşturuyor. Fakat istihdam anlamında son sıralarda yer alıyor. Kalkınma anlamında da Van Türkiye genelinde maalesef son sıralarda bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Özkaçmaz: Bağımlılıkla mücadelede herkes ortak hareket etmeli

“GENÇLERİMİZ UYUŞTURUCU BATAĞINDA”

Van’da uyuşturucu kullanımının her geçen gün yaygınlaştığını belirten Özkaçmaz, “Bunun yanı sıra ilimizdeki uyuşturucu kullanım yaşı 10 yaşa kadar düştü. Van, Türkiye’de uyuşturucunun en fazla tüketildiği yerlerden biri haline geldi. Aileler bundan dolayı çok ciddi sorunlar yaşıyor. Aileler çocuklarını okula göndermeye korkuyor. Özellikle son birkaç yıldır yoğunlaşan uyuşturucu bağımlılığının altında birçok faktör yatıyor. Ekonominin gerilemesi, artan düzensiz göç ve Van'ın Afganistan'da üretilen uyuşturucunun Avrupa'ya olan sevkiyatın da önemli geçiş noktalarından biri olması, bu faktörlerden en önemlileridir. İlimiz uyuşturucu satımının en fazla olduğu şehirlerarasında yer alırken, yapılan araştırmalara göre uyuşturucu madde kullanımının Van’da 10 yaşına kadar indiği yönünde beyanlar var. Kullanılan uyuşturucu maddeleri sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve ruhsal bozulmalara yol açarken, bu durum bireylerde birçok belirti ile kendini göstermektedir. Madde kullanımı sebebiyle sosyal ilişkilerde bozulmalar yaşamak, sorumlulukları yerine getirememe, maddenin sağlığa ve işlevselliğe zarar vermesine rağmen madde kullanımını bırakamamak, maddeyi bırakma girişimlerinde başarısız olmak, bulantı, kusma, karın ağrıları, zehirlenme ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar” dedi.

“EBEVEYNLER ÇOCUKLARIYLA İLETİŞİM HALİNDE OLMALIDIR”

Ailelere çağrıda bulunan Özkaçmaz “Maddeye meyilin arttığı gelişim evrelerinden biri olan ergenlik döneminde; Ben merkezci dönem, dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü düşünen, kimlik arayışı ve arkadaş çevresinin önem arz ettiği bu süreçte ebeveynlerin tutum ve davranışları, gençlerle olan iletişimleri çok önem arz ediyor.   Onları anlamak haklarına saygıyla yaklaşmak ve problemlerinin çözümüne yönelik tutum sergilemeleri gerekiyor. Yerelde belediyelerin gençliği farklı alanlara yönlendirecek projelerin yokluğu gençlerimizi uyuşturucu tacirlerin ağına bırakıyor. Spor, sanat, kültür gibi faaliyetlerin daha fazla yapılması ve gençlerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Gençlerimizi sokakta böylesi önemli bir tehdit beklerken ve birçok dernek bu durumu açıklarken,  buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Sizler kamu mallarını aktif bir şekilde kullanırken, gençleri neden görmezden geliyorsunuz? Bu sorunlarının çözülmesine yönelik hangi adımlar attınız? Kamu spotu veya afişlerle bilinçlendirmeye yönelik hangi çalışmaları hayata geçirdiniz?  Sokaklarda güvenlik tedbirleri yetersiz mi? Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz. Biz ebeveynlerin bir ömür emek vererek yetiştirdiğimiz gençlerimizin hayatlarının solmasını ve yarınlara umutsuzca bakmalarını istemiyoruz. Aksine ülkemize ve milletimize faydalı ve bilimde her alanda dünyayla yarışabilecek gençleri yetiştirmek biz ebeveynlerin temel hedefidir. Devletinde bu temel hedefe hizmet sunacak politikaları olmalıdır. Gerek genelde ve yerelde görmezden gelinen sorunların çözümüne yönelik politikaları derhal terk etmeleri gerekiyor. Ülkemizi yöneten iktidarında bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyoruz ve onları göreve davet ediyoruz. Biz ebeveynlerin bir ömür emek vererek yetiştirdiğimiz gençlerimizin hayatlarının solmasını ve yarınlara umutsuzca bakmalarını istemiyoruz. Aksine ülkemize ve milletimize faydalı ve bilimde her alanda dünyayla yarışabilecek gençleri yetiştirmek biz ebeveynlerin temel hedefidir. Devletinde bu temel hedefe hizmet sunacak politikaları olmalıdır.  Bağımlılıkla mücadelede; ailelerin, kamu kurumlarının, belediyelerin, üniversitelerin ve sivil toplumun dâhil edilmesi gerekiyor. Gerek genelde ve yerelde görmezden gelinen sorunların çözümüne yönelik politikaları terk etmeleri gerekiyor. Ülkemizi yöneten iktidarında bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyoruz ve onları göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

Özkaçmaz: Bağımlılıkla mücadelede herkes ortak hareket etmeli

“GENÇLERİ ZEHİRDEN KURTARACAĞIZ”

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özkaçmaz, “Partimizin bu anlamda 22 eylem planı var. Her alanda eksiklikleri giderebilecek çalışmalarımız mevcuttur. Sağlıkta, eğitimde, adalette, ekonomide, dış ilişkilerde ve birçok konuda ayrı ayrı çalışmalarımız var. Bu anlamda gençlikle ilgili birkaç konuya değinmek istiyorum. Gençlerimizin kamuda işe alımlarında önlerindeki en büyük engel olana mülakatı kaldıracağız. Mülakat aslında liyakati gerektirir ve partizanca tutumlar, adam kayırma, hakkaniyetsiz yaklaşımlar maalesef gençlerimizi umutsuzluğa sevk ediyor. Bu konuda göreve geldiğimizde kamuda işe alımlarda mülakatı kaldıracağız. Tarım liseleri inşa edeceğiz. Bilinçli bir tarım için gençlerimiz için tarım köyleri kuracağız. Gençlerin tarımla üretime katkı sunmalarını sağlayacağız. Meslek liselerinin müfredatının içeriğini değiştireceğiz. Meslek liselerinin organize sanayi bölgeleri ve üniversitelerle birlikte aktif çalışmalarını sağlayacağız. Dolayısıyla istihdamda aranan ara eleman değil, aranan eleman niteliğini oluşturacağız. Spor federasyonlarının seçimlerinde siyasi müdahaleye son vereceğiz. Federasyonları özerk hale getireceğiz. Seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Federasyona bağlı spor kulüplerinin harcamalarının şeffaf ve hakkaniyetli olmasını sağlayacağız. Eğitim destek banka projemiz var. Yine ihtiyacı olan öğrencilere kart üzerinden maddi destek sağlayacağız. Gençleri zehirden kurtaracağız. Bağımlılıkla mücadeleye aileleri, kamu kurumlarını, belediyeleri, üniversiteleri ve STK’ları dahil edeceğiz. AMATEM’lerin fiziksel ve davranışsal yönde iki ayrı şekilde hizmet sunmalarını sağlayacağız. Gençlerin psikososyal ihtiyaçlarını gidermek adına 7/24 genç destek hatları oluşturacağız. Beyin göçünü tersine çevireceğiz. Bildiğiniz gibi okuyan gençlerimizin artık ülkedeki yaşam şartlarından dolayı batıya veya Avrupa’ya kaçma hayallerini görüyoruz. Doktorlarımız, mühendislerimiz, mimarlarımız, birçok sağlıkçımız son zamanlarda ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Bunların ülkede yaşamaları için özgür ve demokratik bir ortam oluşturacağız. Gençlerin emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir sistem kuracağız. Başarı burslarıyla gençleri destekleyeceğiz. Gençlerin kolayca ev ve araba almalarına katkı sunacağız. Birçok alanda gençleri ilgilendiren yenilikler yapmayı hedefliyoruz. Ülkemizde eğitim yap-boz tahtasına çevrildi. Her gelen bakan farklı bir eğitim sistemi uyguluyor. Bu da maalesef gençlerimize zarar veriyor. Üniversitelerde de aynı durum söz konusudur. Gençlerimiz gelen puanlara göre meslek belirleme zorunda kalıyor. Bu da ömür boyu bir meslekte ilerlemelerini ve mutsuz olmalarına neden oluyor. Yine meslek liselerinde de aynı durumu gözlemliyoruz. Bunlarla ilgili detaylı bir yol kat edeceğiz. Biliyoruz ki eğitimle bu ülkenin geleceğini, yarınlarını değiştirebiliriz. Eğitimi eğer yap-boz tahtasına dönüştürürsek, biz ülkede hiçbir şekilde ilerleyemeyiz ve her alanda olumsuzluğu ülke genelinde hissedebiliriz. Çocukları uyuşturucu anlamında bilinçlendirmek gerekiyor. Problemlerin çözümüne yönelik adım atmak eğitimle başlar. Bunun yanında ailelerin bilinçlendirilmesi, öğrencilerin ve çocukların bilinçlendirilmesi gerekir. Yerelde de belediyelerin, üniversitelerin, STK’ların birlikte hareket etmesi gerekiyor. Tabii ki güvenlik önlemleri çok önemlidir. Maalesef hala sokak ortasında satıcılar dururken, gençlerimiz zehirlenerek hayatlarını kaybediyor. Bunlar çok üzücü olaylar” ifadelerini kullandı. 
Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz’a basın toplantısında Teşkilat Başkanı Rabia Aslan ve İdari Mali İşler Başkanı Erdem Erol eşlik etti. HABER: BURHAN ERGİN

Özkaçmaz: Bağımlılıkla mücadelede herkes ortak hareket etmeli

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme