ÖZTÜRK: İPEKYOLU'NDA ENGEL YOK

İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Cemil Öztürk, Van'da huzur ortamının oluştuğunu belirterek, 'Güven olmadığı yere turist ve yatırımcı gelmez. Ancak bu şehir bir yıl içerisinde inanılmaz derece turist aldı. Bu ortama böyle devam etsin bunun 3 katı turist ve yatırımcı gelir. Van'da huzur ortamı oluştu. İnsanlarımız bu konuda son derece memnundurlar' dedi.

Hacı Yılmaz

Engelsiz Yaşam Akademisinde gazetecilerle bir araya gelen İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yaptı. Kahvaltı ortamında gerçekleşen toplantıya Kaymakam ve Öztürk’ün yanı sıra Başkan Yardımcısı Sait Çakırtaş, Kültür Ve Sosyal İşler Müdürü Zekeriya Çelik ve ilde bulunan gazeteciler katıldı.

“VAN’IN CADDELERİNİ GÜZELLEŞTİRDİK”

 Van’daki ara sokaklarda yapılan çalışmalarla güzelleştirdiklerini anlatan Öztürk, “Kültür Sokağı 5-6 ay önce kimsenin geçmeye cesaret edemeyeceği bir yerdi. Biz orada bir potansiyel olduğunu fark ettik ve çalışma başlattık. Aynı zamanda biz istedik butik sokak çalışmamızdan bir tanesi olan Şemsiyeli Sokağa bir yenisi daha ekleyelim. Şehrin farklı yerlerinde farklı sokaklar olsun ve Van’ı belli caddeler üzerinde kurtaralım istedik. Van’ın önemli sokaklardaki hem yoğunluğunu alalım hem de belli sokaklardaki esnafımızın dışında şehrimizin diğer sokaklarında bulunan esnaflarımızda maddi kazanç elde etsin istedik. Üçüncü butik sokağımızı Ercişli Emrah sokağında hayata geçireceğiz. Bu da şehrin kör noktalarından bir tanesidir. Orayı da canlandırmak amacıyla bir çalışmamız olacak. Asıl prestij sokağımızı 2018 yılında Sanat Sokağında hayta geçireceğiz. Van’ın merkezinde bulunan bu yer insanların uğrak noktasıdır. Van’a gelindiği zaman uğranılan Sanat Sokağına ismine yakışır bir şekilde çalışmamız baharda başlatacak ve yılsonuna doğu hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

“ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ ÖRNEK MODELDİR”

 Engelsiz Yaşam Merkezi’nin Türkiye’de örnek model olduğunu belirten Öztürk, “Engelsiz Yaşam Akademisi Türkiye’de örnek model olabilecek bir merkez. Doğu ve Güneydoğu’da böyle bir merkez yok. 10 aylık bir süre oldu göreve başlayalı. Biz göreve başladığımızda burası halen kaba inşaatı bitmemiş bir yerdi. Kreş olarak düşünülüyordu. Ancak biz burada engelliler için bir yer olması gerektiğine karar verdik.”

“DEZAVANTAJLI GRUPLARI DESTEKLİYORUZ”

 Devletin dezavantajlı grupları desteklemesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Ben kaymakam ve belediye başkan vekili olarak şunu önemsiyorum. Gelişmiş devletler dezavantajı olan vatandaşlarına sahip çıkan devletlerdir. Dezavantajlı gruplar gelişen bir devletin sahip çıkacağı gruptur. Bizde bu anlamda dezavantajlı vatandaşlarımıza sahip çıkmak için böyle bir yer açtık. Van’da 130 bin engelli var. Van merkezde 60 bin engelli vatandaşımız var. Bizim görmediğimiz, görmek istemediğimiz evden çıkamayan bu kadar büyük bir kitle var. Bizde bu kitleyi göz önüne alarak Engelsiz Yaşam Merkezini hizmete açtık ve Türkiye’de örnek olması için de bir kaç ilde de bu anlamada incelemeler yaptık” dedi.

“ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NE 1 MİLYON HARCADIK”

Engelsiz Yaşam Merkezi’ne yaklaşık 1 milyon lira harcadıklarını anlatan Öztürk, “Türkiye’deki engelli oranı yüzde 12 civarındadır. Bu oranı esas alsak dahi Van’da 120-130 bin civarında engelli çıkıyor. Tuşba, Edremit ve İpekyolu ilçelerinde 60 bin engelli nüfus karşımıza çıkıyor. Bu merkezimiz Temmuz 2017’den itibaren özel gereksinimli öğrencilerimizden 300 kişiye hizmet veriyor. Kurstan faydalananların yanında akademinin imkanlarından faydalanan yaklaşık 500 kişi hizmet alıyor. Yaklaşık 1 milyon liraya yakın harcama yapıldı. Engelliler ile ilgili uzmanların eğitim ve seminer verildiği akademik çalışmaların yapıldığı bir merkez. Ücretsiz servisler yapıyoruz. Bu akademiyle Tuşba ve Edremit’e de hizmet vermeye talibiz. Valimizin Büyükşehir Belediyesinden tahsis ettiği servis aracı ile Tuşba ve Edremit ilçelerimizden de gelen özel bireylerimize hizmet veriyoruz” diye konuştu.

“DEZAVANTAJLI OLMAK O KADAR KOLAY DEĞİL”

 Dezavantajlı olmanın kolay olmadığını kaydeden Öztürk, “İnşallah güzel şeylere vesile olur. Dezavantajlı olmak o kadar kolay değil. Bu insanların dezavantajlarını azaltmakta yerel yöneticilere düşüyor. Bu konuda bizlerde üzerimize düşeni yapacağız. Burası engelli bireylerimizin bir başka evidir. Hedef kitlemizde 50 bin kitle var. Sizden de ricamız burayı basın olarak tanıtırsanız biz daha fazla özel gereksinimli öğrencilere eğitim verebiliriz. Bizim eğitim verme ya da servis konusunda bir sıkıntımız yok. Engelli vatandaşlarımızın sosyalleşmesi ve öz güveninin gelmesi açısında buraya gelmesi bizim için önem taşıyor. Burada istenildiği kadar belli zamanlarda eğitim verebiliriz. Biz bu sayının 2 binin üzerine çıkmasını hedefliyoruz” dedi.

 10 AYLIK SÜRECİ DEĞERLENDİRDİ

 10 aylık süreçte İpekyolu Belediyesi’nin önemli bir noktaya geldiğine de değinen Öztürk, “Biz 10 aylık bir süreç içerisinde İpekyolu Belediyesi’ni hem Van’da hem de Türkiye’de çok olumlu bir seviyeye getirdik. Gerek vatandaşların yansıması gerekse de Ankara’daki yansıması çok önemli. Yaparsa İpekyolu Belediyesi yapar gibi bir algı oluştu. Bu algıyı vatandaşlar oluşturdu. Bu algı hem Van’da hem de Türkiye’de var. Biz Ankara’ya gittiğimiz zaman İpekyolu Belediyesi ile olumlu dönüşler alıyoruz. Bu kolay bir şey değildir. Biz ilk göreve geldiğimizde sizlere projelerde ve yapılması işlerden bahsediyorduk. Aradan kısa bir süre geçmesine rağmen çok önemli bir yere geldik. Şimdi ise yaptığımız çalışmalar konuşuluyor, ortaya koymuş olduğumuz imaj konuşuluyor. Biz Van’da yapılan bir programda da Van’ın en iyi belediyesi seçildik” ifadelerini kullandı.

“MAHALLELERDE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Öztürk, mahallelerde çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Belediye olarak bir tanıtıma ihtiyacımız var. Bunun içinde çalışıyoruz. Ancak algı oluşturmuyoruz. Çünkü zaten bizim yaptığımız çalışmalar her şeyi çok iyi gösteriyor. İnsanlar sorunların çözüldüğünü, mahallelerinin temizlendiğin görüyor ve bunu yaşıyorsa bunun için bir algı yapmanıza gerek yok. Bizim ilçemizde 50 mahalle var ve 50 mahallede çalışmamız var. 50 mahallemiz belediyenin çalışmalarının keyfini yaşıyor. Mahallelerimizde alt yapı, yol çalışması, asfalt çalışması yapılıyor. Asfaltı da asfaltı yapayım bitsin şekilde yapmıyoruz. 100 kilometrelik hedefimizi açıklamıştık. Bugün itibariyle 80 kilometrelik asfalt yaptık. Ancak bu 80 kilometreyi sadece asfalt yaptık şeklinde yapmadık. Asfaltımız altyapısıyla çok güzel bir şekilde yaptık. Yollarımız dar ise bu yollarımızda genişletme çalışması ve kaldırım çalışmalarını yaptık. Eski mantıkla asfaltı dök geç yapabilirdik. Asfalt yapıldı mı evet yapıldı denilir. Ancak biz bu çalışmaları her şeyiyle yapıyoruz. 2017 yılında şu ana kadar 80 kilometre yaptık. Kasım 15’e kadar 20 kilometreyi tamamlayıp 100 kilometreyi tamamlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 “HİZMET ETMEK İÇİN YERYERE GİDECEĞİZ”

 Vatandaşların bulunduğu tüm alanlara gideceklerini söyleyen Öztürk, “2018 yılındaki hedefimiz ise insanların yaşadığı her yerde asfalt çalışması yapacağız. Bu kapsamda da 125 kilometre asfalt yapacağız. 2016 yılında 49 kilometre yapılmıştı, 2017’de 100 kilometre, 2018’de ise bunu 125 yapacağız. İlçenin tüm noktalarında yani 50 mahallemizde asfalt ve kilit çalışması yapacağız. 200 bin metre kare kilit taşı çalışması yaptık. 250 bin hedefimiz vardı ve bunu da tamamlayacağız. 20-30 yıldır hiç girilmeyen Bostaniçi bölgesinde sadece 30 bin kilit taşı çalışması yaptık. Bizim bazı yerlerde alt yapımı yok. Altyapıyı beklemeden kilit taşı çalışması yaptık. Yarın bir gün altyapı geldiği zaman kilit taşını daha kolay bir şekilde söküp yeniden çalışma yapabiliriz.”

“HERKES YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARI GÖRÜYOR”

 Asfalt ve kilit taşı çalışmasında önceliği okul, cami ve ortak kullanım alanlarına verdiklerini söyleyen Öztürtk, “Biz Erçek’i bir köy olarak görmüyoruz. Erçek merkezde 7 kilometre asfalt yol yaptık. Bunun dışında Erçek Yaşam Merkezi yaptık. Bu merkez başka hiç bir ilçemizde yok. Örnek olacak bir merkezi Erçek ilçemizde hayata geçirdik. Biz yaptığımız çalışmaları sadece göze gelsin diye yapmadık. Çünkü 50 mahalle ve köylerimizde yaşayan insanlarımız var. Onlarda yapılacak çalışmalardan faydalanma hakları var. Bizde 2018 yılında 20-30 mahallemizde çalışma yapmayacağı 50 mahallemizde hep birlikte çalışma yapacağız. İşte bu yüzden diyorum bizim algı yapmamız gerek yok. Herkes yapılan çalışmaları zaten görüyor” dedi.

“DİREKLERİN YOL ORTASINDAN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

 VEDAŞ’ın direkleri yol ortasında kaldırması konusunda sorunlar yaşadıklarını söyleyen Öztürk, “Direklerin yollardan kaldırılması konusunda VEDAŞ ile görüşmelerimiz oldu. Bunların kaldırılması konusunda görüşmeleri sürekli yapıyoruz. Hatta sizin de çalışmalarınız var ancak öncelikli yerlerde çalışmalar yapın dedik. Çok hızlı çalışan bir kurum değiller, bu konuda bizde sorunlar yaşıyoruz. Hatta bir ara gerekirse size kazı izni vermeyeceğiz dedik. Bu şekilde de bir görüşme yaptık” diye konuştu.

“ÜST YAPI ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

 Belediye olarak projelerinin devam edeceğini aktaran Öztürk, “Devam eden ve halen başlanmamış projelerimiz var. Park projelerimiz var. Bu projeler kapsamında çok sayıda park hayata geçireceğiz. 2018 yılında ilçemize ilimiz parklar anlamında önemli projeler ve parklar kazandıracağız. Şehrin biraz daha açılması ve genişlemesi adına yapacağımız parklar ile çocuk, genç ve kadınlarımıza hizmet vereceğiz. Üst yapı çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.

 "SOSYAL BELEDİYECİLİK YAPIYORUZ”

 Sosyal belediyecilik anlamında da çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Öztürk, “Belediye olarak önemli sosyal belediyecilikte yapıyoruz. Çocuklarımız tiyatro ve sinema ile buluşturuyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile çocuklarımız sosyal belediyecilikte etkinlikler yapıyoruz. Ramazan ayında ramazanın ruhuna uygun şekilde ihtar yemekleri veriyoruz. Bu kapsamında yemek sonrası yapılan etkinlikler ile Ramazan etkinlikleri yaptık. Bunu yaparken yerel kaynakları kullandık. Cumhuriyet Caddesi’nde yaptığımız etkinlik psikolojik bir baskıyı kırma etkinliği oldu. Gezi programları yaptık. Çocuklarımız hem il içinde gezdirdik hem de il dışına gösterdik. Van’ın kurtuluşunun 100. yılı olan 2 Nisan’da özel bir çalışma yapacağız” ifadelerini kullandı.

“VAN’DA HUZUR ORTAMI OLUŞTU”

 Son 1 yıl içinde Van’da büyük değişimler olduğuna işaret eden Öztürk, “Burada güven ortamı olmadığı zaman Vanlı bir insan bile burada ev yapmaz. Güven olmadığı yere turist ve yatırımcı gelmez. Ancak bu şehir bir yıl içerisinde inanılmaz derece turist aldı. Bu ortama böyle devam etsin bunun 3 katı turist, yatırımcı gelir. İnsanlarda bundan çok memnun. Buraya binlerce İranlı geliyor. Bu da Van’daki esnafı çok mutlu ediyor. Biz insanların içindeyiz ve onlarla konuşuyoruz. İnsanlar çok memnunlar. Bu güvenlik ve huzur ile alakalıdır. Huzur ve güveni ortamı olmazsa biz bu projeleri bu yatırımları nasıl yapacağız. Huzur ortamı oldukça siz engelliler için çalışmalar yaparsınız, asfalt, yol ve buna benzer hizmetler yaparsınız. Huzur ve güvenlik olmadığı zaman siz bu hizmetleri yapamazsınız” dedi.

“ŞAİBE OLMADAN RUHSAT VERDİK”

Göreve geldikten sonra 250 yeni yapı ruhsatı verdiklerini söyleyen Öztürk, “İnsanlar belediyemizde ruhsat alırken yasal olmayan parasal bir mevzunun olduğunu duydunuz mu? Van’ın rantının en yüksek olduğu ilçede biz 250 tane ruhsat verdik. Ancak insanlar parasal bir olayı hiç konuşmadılar. Bize çizilen mevzuatı biz kolaylaştıracağız. İnşaat yapmak isteyen insanlar devletin belirlediği ücretler dışında hiç bir bedel vermeden inşaatlarını yapacaklar. Biz belediye olarak hiç bir şaibe olmadan bu ruhsatları verdik. Biz mevzuatları kolaylaştırdık ancak inşaat yapanlara sizlerde kurallara uyacaksınız dedik. Van’da işyeri ruhsatları 5 yıllık olarak veriliyordu biz bunu sınırsız yaptık. Bu mevzuata aykırı mı? Hayır, değil. Biz mevzuata uygun şekilde ruhsatsız iş yerlerini, ruhsatlı hale getirmeye çalışıyoruz. 5 yıl gibi sınırlama bir ruhsat olmaz. Ben tüm ruhsatları sınırsız bir şekilde veriyoruz. Biz olması gerekeni yapıyoruz. Amacımız Van’daki kayıt dışı yerleri, kayıt altına almak. Yakın zamanda bir otel ruhsatı vermedik. Otel ruhsatlarının bir kısmını bakanlığını diğerlerini ise Büyükşehir Belediyesi veriyor” ifadelerini kullandı.

“OKULLARA DESTEK VERİYORUZ”

 Belediye olarak okulları desteklediklerini söyleyen Öztürk, “Okullar için 1.3 milyon para harcadık. Bunlar devam edecek ve toplamda 3 milyon para tahsis edeceğiz. Okullarımızda park çalışmaları yaptık. Merkezdeki anaokullarımızın bahçelerinde parklar yapacağız. Okullarımız bahçelerinde ve yollarında asfalt yaptık. Okullarımızda Z kütüphaneleri yapıyoruz. 10 okulumuz için bunun ihalesini yaptık. Kasım 15 itibariyle 15 okulumuzda da semt sahası yapacağız. 17 okulumuzda bakım ve onarım çalışması yaptık” dedi.

“ ULAŞILABİLİRLİK ÖNEMLİDİR”

 Ulaşılabilirliğin kendileri için önemli olduğuna işaret eden Öztürk şöyle devam etti: “Her kesimin sorunlarına nasıl ulaşabiliriz bunun çalışmasını yaptık. Mahalledeki muhtar, okul müdürleri ve mahalle imamları ile Whatsapp grupları kurduk. Bunun dışında vatandaşlarımız için İpek Masa, Whatsapp grubu ve çağrı merkezi kurduk. Vatandaşın sorunlarını buradan alıp ilgili birimlere iletilmesi için çalıştık. Buraya gelen sorunları çözmek adına hızlı adımlar attık. Biz ulaşılabilirlik açısında kurumsallaşmaya devam edeceğiz.”

“MOBİL OFİS GELİYOR”

 Öztürk son olarak, “Mobil araç siparişi verdik. Bu mobil araçlar mahallelere gidecek ve burada sorunları bire bir alacak. İpek Masa olarak daha iyi hizmet vermek için bir yer kiraladık. Merkezde olması münasebetiyle daha hızlı ve sağlıklı bir hizmet vermek imkanımız olacak. Burası belediyeden bağımsız bir şekilde çalışacak. Vatandaşlardan gelen sorunları toparlayacak ve ilgili yerlere iletecek. Bu sayede belediye de sorunlara çözüm bulacak ve sorunlar hızla çözülecek” şeklinde konuştu.

Öztürk, belediye görevlileri ile birlikte Engelli Yaşam Merkezini gezerek, engellilerle sohbet etti.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme