Pişt mirat

Bir okurum yazdığı mesajda serzenişte bulunmuş: 'Hocam memleketle ilgili onca yazdığınız hatırlarınızda pişiğe yer vermemişsiniz. Hiç mi pişikli bir yazı okumayacağız.'Demiş.

Bir okurum yazdığı mesajda serzenişte bulunmuş:


"Hocam memleketle ilgili onca yazdığınız hatırlarınızda pişiğe yer vermemişsiniz. Hiç mi pişikli bir yazı okumayacağız."Demiş.
Çok önceleri yazmıştım kedilerle ilgili bir yazı… Okumamış olmalı diye düşünerek hadi kahramanı Van kedisi olan bir yazı kaleme alayım dedim.


Bizim memleketin en önemli imajlarından biri de kedidir. İki farklı göz rengine sahip olan Van Kedisi yaşam alanlarının en sempatik yaratıklarındandır.


Kedi deyip geçmeyin. Mısır uygarlıklarında kedi Hindistan'daki kutsal inekler kadar değer görmüştür. Mısır müzelerindeki tarihi yapıtlarda kedi figürleri hemen göze çarpar. Mısırlı aileler kedilerine ailenin bir ferdi gibi davranır. Diyelim evin kedisi hayatını mı kaybetti işte o zaman ev halkı yas tutar. Öyle sıradan bir yas değildir… Acılarını göstermek için kaşlarını tıraş ederlermiş.


Mısır'daki bu geleneğin sosyal temeli bir zamanlar yaşanan kuraklıkla ilgilidir. Tarlalardaki, bağ ve bahçelerdeki ürüne saldıran fareler her şeyi yok ederlerken, dönemin bilgeleri bu saldırının önleminin tek yolunun kediler olduğunu anlatırlar halka. Ve doğanın kendi içindeki dengesinin bir parçası olan kediler farelerin cirit attıkları ortamları bir süre sonra düzene sokarlar. Bu da onları süreç içinde kutsal canlıya dönüştürür.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme