• Haberler
  • Ekonomi
  • Prim borcu olanlar için son şans: Vakit kaybetmeden başvurun!

Prim borcu olanlar için son şans: Vakit kaybetmeden başvurun!

Zorunlu genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında olanlar, sigortalı bir işte çalışmayanlar veya anne baba veya eşi tarafından bakım yükümlülüğü bulunmayanlardır. Eğitimini bitirenler, mezun olduktan sonraki iki yıl içinde GSS ödemek zorundadırlar. Lise mezunları için bu süre 20 yaşına kadar, üniversite mezunları için ise 25 yaşına kadardır.

GSS primi ödemekle yükümlü olanlardan, hane içinde kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin 3’te 1’inden (4 bin 471 liradan) az olanların primleri devlet tarafından ödenmektedir.

Hane içinde kişi başına düşen gelir 4 bin 471 lirayı geçenler ise, geçerli asgari ücretin yüzde 3’ü kadar prim ödemek zorundadırlar. Bu yılın sonuna kadar aylık GSS prim tutarı 402 lira olarak belirlenmiştir.

GSS prim borcu olan milyonlarca kişiye, yapılandırma yasasıyla bir fırsat sunuldu.

Buna göre; 2022 Aralık ayı ve öncesine ait GSS prim borçları, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödenirse, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ek alacaklar silinecek. Sadece ana para alınacak.

Gelir testine girerek GSS prim borcundan tamamen kurtulma imkanı da verildi. Yapılandırma Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 12 Mart 2023 tarihinden önce GSS kaydı yapılmış olanlar, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar gelir testi yaptırabilirler. Hane içindeki gelirleri hesaplanacak.

Kişi başına geliri 4 bin 471 liranın altında olanların GSS prim borçları iptal edilecek. Hane içindeki geliri bu tutarı aşanlar ise, borçlarının ana parasını 31 Ağustos tarihine kadar öderlerse gecikme faizi ve cezasından muaf olacaklar.

GSS prim borçlarının yapılandırılması için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek yoktur. Borç ana parası, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bankalara 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödendiği takdirde gecikme faizi ve cezaları otomatik olarak silinecektir.

Aralık 2022’ye kadar olan GSS prim borçlarının 31 Ağustos’a kadar ödenmemesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaya devam edecektir. Yapılandırmadan faydalanarak 2022 öncesi borcunu ödeyenlerin, 2023 Ocak ayından itibaren GSS primlerini düzenli olarak ödemeleri gerekmektedir.

Normal şartlarda GSS prim borcu bulunanlar SGK üzerinden sağlık hizmeti alamazlar. Ancak, sağlanan kolaylık sayesinde GSS prim borcu bulunanlar bu yılın sonuna kadar devlet hastaneleri ile devlet üniversitelerinin hastanelerinden sağlık hizmeti almaya devam edebilecekler.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme