Putin’in Türkiye ziyareti son derece önemli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Aralık ayında Türkiye’ye yapacağı ziyaret Türk siyasi uzmanları tarafından yüksek değerlendirildi. Rusya’nın Sesi radyosuna özel konuşan Türk uzmanlar ziyaretin son derece önemli gelişme olacağına işaret etti.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Toğrul İsmayıl, “Sayın Putin'in Türkiye ziyareti hem siyasi hem de ekonomik anlamda son derece önemli bir gelişme olacak diye düşünüyorum. Son günlerde Ortadoğu'da yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye'nin, Ukrayna krizi nedeniyle de Rusya'nın ticaret pazarlarının daralması iki ülkeyi ticari işbirliğine yaklaştırıyor. Ancak şu ana kadar Türkiye'nin Rusya'ya ihracatındaki iyileşme sebze-meyve alanının dışına çıkamadı. Verilere göre yılbaşından bu yana Rusya'ya yapılan ihracatta yıllık bazda yüzde 13'lük düşüş var. Tüm olumsuzluklara rağmen bugün ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkiler son yılların en iyi seviyesine ulaşmış durumda. Bazı uzmanlar Putin'in de ziyaretinin etkisiyle Türkiye'nin ihracatında mutlaka artış gözlenebileceğini ifade ediyor.” dedi.

Ortak konularımız da var, bu işbirliğini geliştirmemiz lazım

İki ülke arasında bazı konularda farklı görüşmelerin olmasını normal olarak kaydeden Türk uzman, “Ama aynı zamanda ortak konularımız da yok değildir. Önemli olan benzer düşündüğümüz konularda işbirliğini geliştirmek, farklı konularda da birbirimizi daha iyi anlamaya gayret etmemiz, farklılıkları en aza indirmeye çalışmamız. Nitekim, esasen siyasi ilişkilerdeki olumlu hava, sık gerçekleştirilen karşılıklı üst düzey ziyaretler başta ticaret ve ekonomi olmak üzere diğer alanlardaki ülkelerimiz arasındaki ilişkileri de olumlu yönde etkilemekte ve siyasi iradenin müdahalesi teknik düzeydeki birtakım sorunların çözümünde önemli rol oynamaktadır.” şeklinde konuştu.

İkili ekonomi ilişkilere değinen İsmail, “Rusya Devlet Başkanı Putin'in de belirtdiği gibi, ülkelerimiz arasındaki işbirliği başta enerji olmak üzere çeşitli alanlarda stratejik boyut kazanarak Rusya-Türkiye ilişkilerinin yeni bir aşamaya ulaşmıştır. Öte yandan her iki ülke lideri da yakın işbirliği içinde. Bu nedenle, 1 Aralık'ta Türkiye'de düzenlenecek Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi (ÜDİK) zirvesinde, iki ülke ilişkilerinde dinamik bir ilerleme sağlanacağını söyleyebiliriz. Umarız ki Avrasya bölgesinin ve Karadeniz havzasının iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Rusya arasındaki iyi ilişkiler ve işbirliği atmosferi bölgemizde ve uluslararası arenada barış ve istikrara katkıda bulunacaktır.” değerlendirme yaptı.

Sayın Putin’in ziyareti önemli ve anlamlı

Ankara merkezli Kafkassam Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Oktay da Putin’in ziyaretinin önemli ve anlamlı olduğunu çizerek belirtti.

Oktay, “Putin Türkiye'ye Aralık ayında yapacağı sefer öncesi yeni ufuklar aramaya geliyorum dedi. Sayın Putin 10 bakanının eşliğinde ÜDİK toplantısına katılmak için Türkiye'ye gelecek. Görüşmelerde iki ülke arasındaki 35 milyar dolarlık ticaret hacminin 2020 yılına kadar 100 milyar dolara ulaştırılması konusunda konuşulacak. Enerji alanında ise Akkuyu nükleer santralinde çalışmaların hızlandırılması perspektifleri incelenecek olması Putinin Türkiye seferinin amacının temelini enerji ve ticaret hacmi meselesinin arttırılması olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanında Türkiye Rusya ilişkilerinde adı konmamış bir sürü sorunun olması özellikle Rusya’ya batı tarafından uygulanan ambargonun yavaş yavaş Rusya’da hissedilmesiyle bu görüşme daha da önemli hale geldi. Batı kamuoyunda Erdoğan Putin arasında bir soğukluğun olduğunu sürekli işlenmesinin asıl sebebi Türkiye ile Rusya’nın arasını açarak bölgesel güç dengelerinin batının elinden çıkmasını engellemeye dönüktür. Ukrayna krizinde Türkiye’nin soğukkanlılığını koruyarak hareket etmesi batı açısından kabul edilemez olarak görüldüğünden olsa gerek Rus-Türk ilişkilerini bozmaya çalışmaktadır. Stratejik olarak Rusya gelecek yıllarda Türkiye’ye daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Bunu bilen Putin hamlelerini ona göre sahaya sürmektedir. Erdoğan Putin dostluğu ve Rusya Türkiye dostluğu önemli! Bunları ön plana çıkarmak, gelecek vizyonunu ona göre şekillendirmek gerekir. Onun için atılacak adımları ona göre atmak gerekir.” dedi.

Erdoğan-Putin görüşmesi ilk defa iki Başkan görüşmesi olacak

Türkiye ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, “Türkiye'nin ambargo koalisyonuna girmediği ve girmeyeceği görülüyor. Rusya halen Türkiye için en önemli partner. Ticari anlamda ve Türkiye bu anlamda batı ile ters düşüyor. Ama Türkiye ve Rusya, Mısır ve Suriye ve Azeri-Ermenistan ihtilafı konusunda da farklı düşünüyor. Erdoğan-Putin görüşmesi ilk defa iki Başkan görüşmesi olacak. Bu bir ilk. Bu anlamda eşit düzeyde bir toplantıya dönüşecek.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme