Rahşan Ecevit'in ardından

Rahşan Hanım, 'Burası Türkiye'dir. Atatürk Kadın Hakları getirmiş. Cumhuriyet kadınları selam alır, selam verir ve konuşur. Kadınlar konuşmadan köyden gitmem 'dedi.

Türkiye'nin siyasi hayatına damgasını vuran Bülent Ecevit’in ardından eşi Rahşan Ecevit de hayatını kaybederek aramızdan ayrıldı.  Ressam, yazar ve siyasetçi, Rahşan Ecevit’in ölümüyle  Ecevit  ailesiyle olan anılarımı hatırladım.  

 

Yıl 1974.

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri Garanti Anlaşması'nın III. maddesine dayanarak dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, görüşmelerden bir sonuç alamayınca TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırarak 20 Temmuz 1974 de Kıbrıs Barış Harekâtı’na karar verdi. Tüm ülkede olduğu gibi Van'da da radyoların yanı sıra belediye hoparlöründen Başbakan Ecevit’in konuşması, savaş haberleri ve marşlar yayınlanıyordu. Türk bayraklarıyla sokaklarda gösteri yapan Vanlılar Yavru Vatan Kıbrıs’a gönüllü asker olarak gitmek için yaşlı, genç Van Askerlik Şubesi önüne akın ederek uzun kuyruklar oluşturmuştu. Sefer Görev Emir ile vatan görevine çağrılan gençler de otobüs konvoylarıyla kurbanlar kesilerek, dualar okunarak, alkışlar eşliğinde ve bayram havasında gözyaşlarıyla uğurlanıyordu.

 

Kıbrıs Barış Harekâtı zaferle sonuçlanmıştı. 

 

Zafer sonrası esen rüzgarı arkasına alan Ecevit, 1977’de erken seçim kararı alarak eşi Rahşan Ecevit’le seçim gezilerine çıkmıştı.

 

Duraklarından biri Van'dı.

 

Mavi gömleğiyle eşi Rahşan Ecevit ile birlikte eski Hükümet Konağı, bugünkü Valiliğin olduğu rahmetli Necdet Ağansoy’un fırının yanı, Van’ın renklerinden Gero, Aloş’un evlerinin bitişiğindeki miting alanını dolduran coşkulu kalabalığı kürsüden selamlayan Bülent Ecevit’e Vanlılar çok büyük ilgi göstermişti. Yaşlı, kadın, çocukların akın ettiği miting o güne kadar gelmiş geçmiş en kalabalık miting olarak değerlendiriliyordu.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme