Ramazan kendini toplama ve tefekkür ayıdır

Fatih Perihan'dan Kıssadan Hisseler...

Ramazan ayı mü’minlere verilmiş bir fırsattır. Geçmişlerinde yaptığı yanlışları düzeltmesi için, kendilerine gelmeleri için, uyanmaları için, benliklerine, yaradılış gayelerine uygun hareket etmeleri için.. Allah’a yarar bir mü’min olabilmesi, Allah’a emrine uyaraktan bütün insanlara ve herkese faydalı bir kul, yaratılış gayesine uygun yaşayabilmesi için düşünme, tefekkür etme, kendini derleyip toparlama ayıdır Ramazan.

Resulullah (S.A.V.) “Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise müminlerin ayıdır” buyurduğu Ramazan ayındayız. Müminler kendilerine tahsis edilen bu ayı nasıl idrak etmeli?

Biliyorsunuz bütün zamanlar ve mekanlar Allah’ındır (C.C.) Hepsi güzeldir, mübarektir. Ama bazı zamanlar var ki, bazı mekanlar var ki, özel önem verilmiş. Özellikle üç aylar, Recep, Şaban, Ramazan böyle. Üç aylar içinde Ramazan mü’minlere tahsis edilmiş. Peygamberimiz, “Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayım, Ramazan mü’minlerin ayı” diyor. Her zaman Allah’ın affı var da, Cuma geceleri, bayram geceleri, diğer mübarek günlerde mü’minler için af kapıları açıktır da, bize Ramazan ayını tahsis etmiş Allah (C.C.).  Onun için mü’min için Ramazan ayı bir senelik muhasebesini yaptığı, “Bu sene ne yaptım? Ne kaybettim? Ne kazandım? gibi muhasebesini yaptığı, eksikliklerini giderme ayıdır. Müminlerin ayı Ramazan. Müminler ne isterlerse Cenab-ı Hak fazla fazla veriyor. Her şeyin bir mevsimi vardır ya, her zaman olmakla beraber, bazı zamanlar zaman bulamazsınız. Mü’minler için böyle. Ramazan ayı mü’minlere verilmiş bir fırsat. Geçmişlerinde yaptığı yanlışları düzeltmesi için, kendilerine gelmeleri için, uyanmaları için, benliklerine, yaradılış gayelerine uygun hareket etmelerine; Allah’a yarar bir mü’min, Allah’a emrine uyaraktan bütün insanlara faydalı, herkese faydalı, yaratılış gayesine uygun yaşayabilmesi için düşünme, tefekkür etme, kendini derleyip toparlama ayıdır Ramazan.  Onun için mü’minler Ramazan ayını ganimet bilmeli. Bizim ümmet-i Muhammed olmamızın alameti farikası, “ İyiliğini emredersiniz, kötülüğü önlersiniz...”

İslam’da karakter sahibi olmak önemlidir

Bir kimse yalnız kendisi için yaşayamaz. Kendisini kurtaracak, insanları da kurtaracak, kurtarmak için çalışacak. İşte bu Ramazan’ımızı  hatırlatmak bu bakımdan çok önemli. Her insan da böyle önce kendisini düzeltecek, sonra mü’minlere Allah’ın emirleri etkilidir, hepsi yaratılış gayesine uygun olarak emirlerdir. İki saadete ermeleri için emirlerdir. Bu emirleri Allah zülcelal hazretleri Kur’an ile beyan etmiş, anlayamazlar Muhammed Mustafa’yı (S.A.V.) bize elçi göndermiş. Peygamberimizin (S.A.V.) sözleri, davranışları, beğendikleri, beyanları Kur’an’ın açıklamalarıdır. Allah’a giden yolu açıklamalarıdır.. Onlara uyan kimse Allah’ı bulur, kemale erer, yaradılışa uygun yaşar. Herkesin mesleği ayrı… Önemli olan Allah’ın emirlerine hizmet, Allah’ın emirlerine uygun hareket etmek. İslamda karakter sahibi olmak önemlidir. Müslüman kişilik sahibidir. “Biz sizi bütün insanlara örnek insan olarak yarattık” buyuruyor Allah (cc.). Onun için biz Paris’i, New York’u örnek alamayız. Orada yaşayanları örnek alamayız. Biz müslümansak, elhamdülillah, Allah ayırmasın milletimizi. Kur’an’a başvuracağız, Onu anlamak için Peygamberimizi örnek alacağız. Kesinlikle başkasına model alamayız. Hikmet, ilim mü’minin yitik malıdır. Nerde  bulsa onu alır ama, asla kişiliğinden fedakarlık etmeksizin aldığımız ilmi bir karış ileriye götürmek zorundayız. Kendi damgamızı vurmak zorundayız. Müslümanlar Ramazan’ı fırsat bilip dinimizin rükünlerini yerine getirmeliyiz.

Kur’an’a sarılmak

Ramazan ayı aynı zamanda Kur’an ayı… Kur’an bu ay içinde nazil oldu. Ramazan ayında Kur’anla ilişkimizi nasıl tanzim edelim?

Efendim, Peygamberimiz (S.A.V.) her zaman Kur’an okuyor… Kur’an okunan yere bereket yağar…Kur’an-ı Kerim’i her zaman okuyacağız, aynı zamanda manasını da okuyaraktan, içimize sindirerek, ona uyma ana hedefimiz olacak. Sadece okumak değil. Kur’andan hisse alarak, ona uyacağımız inancıyla Kur’an’a sarılacağız, okuyacağız. Mesela, sahabilerden birisinin evinin üzerine nur yağmış. Görmüşler. Bu Buhari hadisidir… Resulullah (S.A.V.) çağırmış bu sahabiyi. “Ne yaptın?” diye sormuş. “Bakara suresini okudum Ya Resulallah” demiş. Öbürleri de öyle… Ayetel Kürsi’yi okuduğunda evin yanmaz, yıkılmaz diyor… Böyle adamları gördüm yani. Böyle okuduktan sonra. Kur’an hem böyle şifadır, hem korunma aracıdır, hem feyz, bereket, Allah’ın rahmetini kazanmaktır. Allah’ın kelamını, duyarak, anlayarak, sindirerek okumak lazım. Kur’an okurken, kafamız, zihnimiz başka yerde olmaması lazım. Peygamberimiz (S.A.V.) Ramazan girince, ailesini uyarırmış, gayret kuşağının kuşanmasını sağlarmış. Aişe (ra) Validemiz, “Ramazan girince Resulullah’ın cömertliğine sınır çizilmez” diyor. Rüzgar gibi… Rüzgarın girmediği yer olur mu? Peygamberimizin cömertliği rüzgar gibi olurmuş. Neden? 1’e 70 kazanacak… Ramazan’a özel gayret ve önem vereceğiz, bizim ayımız zaten. Recep Allah’ın ayıdır, Şaban Peygamberin, Ramazan ümmetin…

Gayret kuşağını kuşanalım

Kadir Gecesi’ni nasıl ihya edelim?

Aslında Kadir Gecesi gizlidir. Allah (c.c.) tembel olmasınlar diye bu geceyi gizlemiştir..: Yatar, yatar bu gecede sınavı geçer. Böyle olmasın… Bu nedenle Kadir Gecesi gizlenmiş. Ama akıllı insanlar Mevlana’lar, Yunus Emre’ler veliler, her geceyi Kadir Gecesi bilen insanlar. Onun için kazanmışlar. Ama Peygamberimizin bir hadisi şerifi var. “Müslümanların el birliğiyle kabul ettiğini Allah kabul eder” diyor. Bizde de Ramazan’ın 27’nci gecesi biliniyor. Bu hadisi şerife uyuyoruz. Kadir Gecesi başka gece olsa bile Kadir Gecesi bildiğimiz için… Kadir Gecesi 1000 aydan hayırlıdır. Onda yapılan ibadet de 1000 aydan daha hayırlı olmuş oluyor. Özel bir gayret kuşağını kuşanmalıyız. Allah’ım sen affedicisin, affı seversin beni affet… Samimiyetle dersen, “Allah kendine açılan elleri boş çevirmekten haya eder” diye bir hadisi şerif var. Bu geceyi samimi duygularla, dua etmeli, camileri doldurmalı. Orada Allah’ın sevdiği bir adam bulunabilir, hepimizin namazı ve duasının onun gibi olacağına dair müjdeler var. O gece geç vakitlere kadar dualar etmeli, hatim indirmeli, tövbe istiğfar etmeli, en az yüz  defa estağfirullah demeli, en az yüz defa Allahumme Salli Ala Seyyidina Muhammed demeli, La ilahe İllallah demeli, en az yüz  defa Allah demeli, en az yüz defa  sübhanellah demeli. Bunlar zaten bizim tesbih namazımızda var. Bu gece  uykuyu az uyumalı. Geçmiş günahlarımızı göz önüne getirerek, ezilerek, Allah’tan başka bir kapımız olmadığını bilerekten “Beni affet Yarabbi, sen affedicisin, sen affı seversin” dedi mi, O hiç kimseyi boş çevirmez diyor yüce Peygamberimiz.

Bu ayda verilen zekâtın sevabı katlanır

O gecenin önemini camide hocalar anlatıyor. Mesela tespih namazı vardır. Ömürde en az bir kere kılmayı tavsiye ediyor alimler. Çok kıymetli bir namaz. Yüzelli “Subhanellahi velhamdülillahi velailahe Allah’ü Ekber velahavle vela kuvvete illa billahi aliyyul azim”. 150  adet iki rekatta… Selam verdikten sonra  dört rekat olarak kılınır. Mecburi değil, yılda bir kere geliyor Kadir Gecesi. Çok kıymetli bir namaz. Tek tek kılınır, cemaatle kılınmaz. Nafile bir ibadettir. Nafile ibadetlerden sadece teravih cemaatle kılınır. Diğerleri tek tek kılınır. Cemaatle kılınması bidattir. Kadir Gecesi’nde tövbe istiğfar eden cemaatle birlikte biz de tövbe istiğfar edelim. Üzerimizdeki kaza namazlarını kılalım… “Üzerimdeki en son akşam namazının farzına, üzerimdeki en son öğle namazının farzına, üzerimdeki en son sabah namazının farzına” diye niyet edebiliriz. En evvel de denilebilir ama, gençlere Allah (c.c) daha tolerasnslı davranıyor. Borçlar en sondan başlanır ödemeye… Abdestli uyumalı. Abdestli uyursak, bismillah diyerek sağ tarafına yatarsanız, gece boyunca o ecir verilir diye hadisler var. Çoluk çocuğu da Efendimiz öyle yaparmış. Hanımlarına özellikle ikaz edermiş. Ramazan geldi hadin namaz kılın, dua edin dermiş, tesbihe dermiş. Biz de ona uyalım, hanımlarımıza uyarılarımızı yapalım. İbadet edelim diye onlara ikazda bulunalım. Alıştığımız bir şeyi de terk etmeyelim. Daha sonra devam edelim. “İbadetlerin en güzeli az da olsa devamlı olandır” buyuran Peygamberimizin hadisi şerifinin sırrına erelim. Gece uyuduktan sonra gece yarısı kalkılan teheccüd namazının iki rekatı  dünya ve dünyadakilerden kıymetlidir. Kuşluk kılınan dua namazı, vücudumuzdaki nimetlerin şükrüdür.. İki rekat dua  namazı kılan vücudumuzdaki nimetlerin şükrünü eda etmiş olur diyor. 4 kılarsa zakirlerden olur diyor. 8 kılarsa sıddıklardan olur diyor. Böyle  müjdeler var. İki kıl, her gün kıl. Akşam namazından sonra iki rekat evvabin namazı var. Bunlara devam etmeli. Bunlar mecburi değil. Bütün Peygamberlerin kıldığı bir namaz evvabin namazı. Peygamberimiz de kılmış. Kadir Gecesi, mümkünse, hep ibadet ederek, tesbih çekerek, daha güzel olur. Bir gece zaten. Kadir Gecesini son fırsat bilip, bu fırsat kaçmaz diyerek kendimizi ayarlamamız lazım.

 

Bakmadan Geçme