Ramazan topu
Huzurun mutluluğun sokaklara taşıdığı ne eski kerpiç bahçeli Van evleri, ne yeşillikler içinde tablo gibi duran sevgi ve saygının hâkim olduğu eski Van şehri ne de Karadağ'dan atılan top atışları ve heyecanlanan çocuklar var.
İftar ve sahur topu uygulaması ilk olarak 1800'lü yıllarda Osmanlı döneminde başlamış. Askerler tarafından atılan top, imsak ve iftar vaktini müjdelerdi.
İstanbul'da Anadolu Hisarı'nın ardından kısa bir süre sonra Rumeli Hisarı'nda başlayan top atışları 1827 yılında Yedikule surlarında ve farklı semtlerde de atılmaya devam etmiş. 20-25 yıl içinde ise iftar topu geleneği, imparatorluğun her bölgesine yayılmış. İftar topu atışlarında; cebel topları, sahra topları, balyemez topu, dağ topu, karabina topu ve kamış topu gibi farklı toplar kullanılmış. Halen birçok şehirde iftar topu geleneği yaşatılmaya devam ediyor.
Ramazan öncesi Van Sanat Okulu/ Endüstri Meslek Lisesi tarafından düzenlenen geleneksel pilav gününe katıldık. Pilava kaşık sallamadan önce farklı dönem mezunlarıyla okulun bir sınıfında sıralarda oturduk. Bazı dostlar renkli okul anılarını paylaşırken uzun zamandır görmediğimiz dostlarla sohbet ederek kucaklaşma imkanı bulduk. Pilav yenildikten sonra bahçede öğrencilerin el emeklerinden oluşan teknoloji sergisi yağan şiddetli yağmur nedeniyle okul içine taşınınca gezilemedi. Pilav günü sonunda okul önüne getirilen masa üstünde duran mini top ile yapılan gösteri büyük bir ilgi gördü. Barutun yerleştirilmesinin ardından fitili ateşlenen mini top boyunu aşan büyük bir ses çıkardı. Top sesi üzerine bazı arkadaşlarla eskiden Karadağ'da iftar saatinde atılan top atışlarını hatırlayarak geçmişe kısa bir yolculuğa çıktık.