Ramazan ve beslenme

Doğru, sağlıklı beslenme yılın her ayında önemlidir. Ramazan ayı geldiğinde bir yandan gün boyu susuzluk, bir yandan açılık yaşanır. Ramazan ayında beslenme ve diyet konusunda farklı öneriler var.

Doğru, sağlıklı beslenme yılın her ayında önemlidir. Ramazan ayı geldiğinde bir yandan gün boyu susuzluk, bir yandan açılık yaşanır.  Ramazan ayında beslenme ve diyet konusunda farklı öneriler var.

 

Sabri Ülker Vakfı'nın bu konuda hazırlamış olduğu "Diyet Yapanlar Ramazanda Beslenme Programlarını Nasıl Düzenlemeli?" adlı makaleyi siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

 

Ramazan ayında öğün sayısı azaldığından diyet yapan kişilerin beslenme düzeni de değişebilir. Öğün sayısı ve düzeni değişse de, günlük alınması gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineraller mutlaka alınmalıdır. Diyet yapanlar, tüketmeleri gereken besinleri sahur, iftar ve aradaki zamana en uygun şekilde bölüştürülerek diyet programlarını yeniden düzenleyebilir ancak Ramazan ayında vücut ağırlığı kaybetmektense korumaya odaklanmak daha uygun olabilir.

 

1. Diyet yapanlar oruç tutarken sahur yapmalı mı?

Ramazanda da yeterli ve dengeli beslenmek için sahur, kesinlikle atlanmamalıdır. Sahur vücudun metabolik düzeni ve oruç süresince kan şekerinin kontrol altında tutulması açısından son derece önemlidir. Sahurda yağ ve tuz içeriği yüksek besinler tercih edilmemeli, az tuzlu peynir ve zeytinler, domates, salatalık gibi su içeriği yüksek sebzeler, süt ve süt ürünleri ile tam tahıllı ekmekler tüketilebilir. Bu besinlerde birlikte sahurda mutlaka yeterli miktarda su da tüketilmelidir. Sıvı ihtiyacının karşılanmasında suyun yanında kefir, az tuzlu ayrandan da yararlanılabilir.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme