Ramazan ve migren

Lokman Hekim Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Cevdet Şahin sizler için migreni kaleme aldı.

Sevgili Van halkı, Ramazan ayı münasebeti ile bu hafta ki yazımda çok sık görülen Migren hastalığı olan hastalarımızın bu ayı rahat bir şekilde geçirebilmeleri için bazı önerilerde bulunmak istedim.

 

Migren çoğunlukla tek taraflı, zonklayıcı baş ağrısı, bulantı hissi, ışık ve ses hassasiyeti ile kendisini gösteren bir hastalıktır.  Özellikle kadınlarda daha sık görülen migren ataklarını uzun süren açlık periyotları tetikler. Normal beslenen bir insan öğün atladığında bile migren ağrıları tetiklenebilir. Atak sıklığı fazla olan ve özellikle açlık ile migren atakları tetiklenen hastaların oruç tutmamaları gerekir. Tetikleyici gıdalardan özellikle uzak durmalıdırlar.

 

Atak sıklığı az olan ve oruç tutan hastaların iftarda aşırı yağlı, karbonhidrat ve kızartma şeklindeki gıdalardan ziyade sebze yemekleri tüketmeleri, bol sıvı almaları, iftardan sonra sık sık az az beslenmeleri gerekmektedir. Bu süre zarfında uyku düzenin de değişmesi atak sıklığını artırabilir. Açlık ve atak sıklığının artması kişiyi sinirli yapabilir. Beraberinde stres faktörünün olmaması için günde en az 30 dakika süren tempolu açık hava yürüyüşleri yapılmalıdır.

 

Migren ağrıları başladığında eğer oruç iseniz ağrının başlayacağını htiğiniz anda karanlık, sessiz bir odada dinlenebilir, uyuyabilir, başınızın ağrıyan kısmına buz koyabilirsiniz. Sahur da migren atağı geçireceğinizi hissederseniz ağrı kesici alabilirsiniz. Hayırlı ramazanlar diliyorum yeni yazımızda görüşmek üzere...

Bakmadan Geçme