Ramazanda beslenme

RAMAZANDA BESLENME
Ramazan ayında vücuda uzun süreli besin alınmamasıyla vücut,metabolizma hızını düşürerek açlığa ve susuzluğa uyum sağlar.Vücut metabolizma hızının düşmesi,kilo vermek isteyen ve formunu korumak isteyenler için kaçınılmaz bir fırsattır.
Enerji dengesini sağlayarak, sıvı ihtiyacını gidererek, vitamin ve minarel kaybını önleyerek ramazanda bile sağlıklı kilo vermek mümkün.
İFTARDA NELER YAPILMALI
Ramazan ayının bereketi ile sofralarımız dolup taşar. Çeşit çeşit yemekler,mis kokular,sofranın göz alıcı düzeni,yemeklerin görüntüsü…Buna bir de açlık ve susuzluk eklenince, sofrada beni ye diye bağıran yemekleri bir an önce mideye indirmek için,sabırsızca ezanda oluyor kulaklar.
Ezanla birlikte boş olan mideye birden yüklenmek, hızlı ve çabuk yemek, midede şişkinlik, hazımsızlık, bulantı, kabızlık, kan şekerinin ve tansiyonun birden yükselmesine neden olur. Bununla birlikte kişide halsizlik, yorgunluk meydana gelerek uyuma isteği meydana gelir. Buda fiziksel aktivitenin yapılmamasına, metabolizma hızının düşmesine neden olarak, alınan fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasına sebep olur.
BUNU ENGELLEMEK İÇİN;
İftara bir bardak su ile beraber 2-3 tane hurma-zeytin gibi iftariyeliklerle başlayıp, kan glikozunu dengelemek gerek. Akabinde mide ve bağırsağı harekete geçirip hazır hale getirmek için 1 kase çorba içip en az 10dk dinlenilmelidir.
Sonrasında ızgara, et/tavuk/balık, zeytinyağlı sebze yemeği, salata, yoğurt, tam buğday ekmeğinden oluşan  bir menü tercih edilmelidir. Yemek ile birlikte su içmemeli, yemekten önce yada sonra içilmelidir.
İftar ile sahur arasında gün içinde kaybedilen su ile elektrolitin telafi edilmesi gerekir. Hamur tatlılarının yerine, mideyi yormayacak daha hafif tatlılar tercih edilmelidir. Vitamin, minarel, posa ve su ihtiyacını karşılamak için iftar ve sahur arasında en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmedir. Bunların yanı sıra düzenli fiziksel aktiviteler mutlaka yapılmalıdır.
İYİ BESLEN MUTLU OL
vanhaber,sinan yıldız,ramazan,beslenme,köşe yazıları

Bakmadan Geçme