Regaip Kandiliniz Mübarek Olsun
İslam âleminde 'Üç Aylar' diye bilinen ve özel bir değer verilen, rahmeti, feyzi ve bereketi bol olan Receb Ayı ile başlayıp, Şaban Ayı ile süren ve Ramazan Ayı ile son bulan huzur ve maneviyat mevsimine, Cenab-ı Hakk'ın lütfu ile bir kez daha girmiş bulunuyoruz. Receb ayının ilk Cuma gecesi REGAİB gecesidir.
REGÂİB GECESİ
İslam âleminde "Üç Aylar" diye bilinen ve özel bir değer verilen, rahmeti, feyzi ve bereketi bol olan Receb Ayı ile başlayıp, Şaban Ayı ile süren ve Ramazan Ayı ile son bulan huzur ve maneviyat mevsimine, Cenab-ı Hakk'ın lütfu ile bir kez daha girmiş bulunuyoruz. Receb ayının ilk Cuma gecesi REGAİB gecesidir.
Sen O'na değer ver ki, Allah Teâlâ da sana kıymet versin…
Bu mübarek geceye adını veren "Regaib" kelimesi Arapçada: "Bahâsı ağır şey" veyâhut da: "Bol atâ" mânasına gelen "Regîbe"nin cem'i (çokluk şekli)dir. Şu hâlde Regaib gecesi: "Cenab-ı Hakk'ın in'âm hazînesinden bahâsı ağır şeylere veyâ bol atıyyelere nâil olma gecesi" demek olur. Bu gece, rağbet bulmuş, pek mübarek, pek kıymetli bir gecedir. Cenab-ı Hakk'ın kıymet ve değer verdiğine önem vermekle, kişi de kıymet ve değer bulur. Sen O'na değer ver ki, Allah Teâlâ da sana kıymet versin…
Müslümanlar için çok kıymetli olan bu geceyi ve mübarek üç ayları uyanık bir şekilde geçirmeliyiz. Günahlarımıza, yanlış tutum ve davranışlarımıza tevbe etmeli, hatalı yolda isek hemen dönmeliyiz. Yüce Rabbımıza karşı eksik olan kulluğumuzu tamamlamaya çalışmalıyız.
Kur'an-ı Kerim'in; "İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır " (Necm Sûresi: 39)
"Erkek veya kadın kim mü'min olarak iyi amel işlerse onu mutlaka güzel bir hayat ile yaşatırız ve onların mükâfatlarını yapmakta olduklarının en güzeliyle veririz" (Nahl Sûresi: 97) beyanları, maddi ve manevi yönden ilerlemenin ve her alanda var olma yolunun çalışmak ve emek sarf etmekten geçtiğini, hayatın güzelleşmesinin iman ve çalışma ile mümkün olacağına işaret etmektedir.
Hadîs-i şerîfde buyuruldu ki:
* Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayına ikrâm edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ, dünyâda ve âhırette ikrâm eder.
* Bu geceyi ihyâ edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ kabr azâbı yapmaz. Duâlarını kabul eder. Yalnız, 7 kimseyi af etmez ve duâlarını kabul etmez: Fâiz alan veyâ veren, Müslümanları aşağı gören, anasına, babasına eziyet eden, karşı gelen çocuk, İslam'ın emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkı ve çalgıcılığı sanat edinenler, livâta ve zinâ edenler, beş vakit namazı kılmayanlar. (Bunlar, bu günahlardan vazgeçmedikçe, tövbe etmedikçe, duâları kabul olmaz.)
Peygamber "sallallahü aleyhi ve sellem" Efendimiz, Receb ayındaki ibâdetlerin fazîletini anlatıyordu. Yaşlı bir zât, "Yâ Resûl! Receb ayının tamamını oruçlu olarak geçirmeye gücüm yetmez." deyince, Peygamber Efendimiz buyurdu ki:
* Sen Receb ayının birinci, onbeşinci ve sonuncu günleri oruç tut! Hepsini tutmuş sevâbına kavuşursun.
Bu mübarek gecenin hepimiz, milletimiz ve bütün İslâm âlemi için maddî ve manevî hayırlara, bereketlere ve afv-ü mağfirete nail olmamıza vesile olmasını Cenab-ı Hakk'dan niyaz ederiz Ve bilhassa idrak ettiğimiz bu mübarek gecenin; çağın getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhlara, manevi hayatın ihmaliyle daralan kalplere, ümitsiz, karamsar, günleri gafletle geçen kimselere gerçek manada maddi ve manevi bir kandil olması için dua ve niyaz ediyoruz
Allah cümlemizin yar ve yardımcı olsun Duaları ile emanet edilecek yegâne sahibimize yani Yüce Rabbi Rahmana emanet olunuz.